Dezelfde plek fotograferen

Soms loont het de moeite om wat vaker naar een mooie locatie te gaan. Door dezelfde plek te fotograferen ontstaat er een leuke serie. Het kan zelfs verslavend werken. Ik heb een locatie in de afgelopen 16 jaar verschillende keren gefotografeerd. Nu heb ik er eindelijk een met sterrensporen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Lang geleden fotografeerde ik het zandpad waar ik bijna dagelijks overheen fietste. Het was een mooie ochtend met wat nevel over de velden. Het zonlicht verlichtte de bomen langs het zandpad. Dit was in 2007, toen ik zo nu en dan een camera meenam tijdens de fietstocht naar het werk.

Het zandpad naar het Groot Goor
Op de fiets naar het werk en dan deze ochtend treffen is geen straf. Dit was maart 2007

Gewoon een foto, en toen nog een

Ik dacht er destijds niet veel bij na. Het was mooie foto, en dat was het. De plek was in beeld gebracht op een prachtig moment. Hoewel ik na die tijd nog vaak mijn camera bij me had, heb ik nooit meer aan gedacht om dezelfde plek te fotograferen. Tot negen jaar later, toen ik tijdens een heerlijke avondschemering wel moest stoppen voor dit prachtige moment.

Dezelfde plek fotograferen
In maart 2016 trof ik een fantastische avondschemering met nevel over de velden. Gelukkig had ik mijn camera bij me.

Ik verbaas me een beetje over de hoeveelheid aan jaren die tussen deze twee foto’s zit. Het is bijzonder dat ik in die tussenliggende tijd nooit ertoe ben gekomen om dezelfde plek te fotograferen.

In november van datzelfde jaar 2016 besloot ik om tijdens een mistige ochtend wederom even te stoppen. Natuurlijk was dat met de vorige foto’s in gedachten. Je begrijpt natuurlijk wel dat ik ze wel eens naast elkaar had gelegd. Deze zou er mooi bij passen.

Dezelfde plek fotograferen
November 2016 op een vroege en mistige ochtend. Je ziet dat ik niet de enige was die hier overheen fietste.

Steeds dezelfde plek fotograferen

Langzaam maar zeker ben ik dezelfde plek vaker gaan fotograferen. In januari was er weer een prachtige lucht in de avond die gewoon in beeld gebracht moest worden. Ik herinner me nog dat ik toen mijn longen uit mijn lijf gefietst heb om op tijd op deze plek te komen. Dit soort omstandigheden duren immers niet zo lang.

Dezelfde plek fotograferen
Prachtige wolken in de avondschemering in januari 2017

Daarna duurde het bijna twee jaar voor ik opnieuw de camera op dit pad richtte. Maar dat was dan ook erg de moeite waard. Een spectaculaire avondschemering die het hele landschap oranje kleurde.

Een reklame boodschap
Prachtig herfstlicht
Op een avond in november 2018 kleurde het hele landschap oranje. Dit was heel bijzonder.

Speciaal op pad om dezelfde plek te fotograferen

De serie foto’s is door de jaren heen gegroeid, maar nooit op een heel bewuste manier. Het was de gelegenheid die zich voordeed. Ik was op de juiste plek op het juiste moment. Bovendien had ik juist die dag mijn camera bij me.

Februari 2021 stond bekend om de rode zonsondergangen die er vrijwel dagelijks waren. Vele tonnen Saharazand in de lucht zorgde daarvoor. Dit was de eerste keer dat ik heel bewust naar dit zandpad reed om dezelfde plek met deze fantastische lucht te fotograferen.

Saharazand
In februari 2021 waren de avonden bijzonder rood door enorme hoeveelheden zand uit de Sahara.

Met verschillende artikeltjes op het blog van Photofacts ben ik pas goed gaan beseffen wat ik hier nu had. Een prachtige serie foto’s van een plek die ik verbazingwekkend genoeg al meer dan 15 jaar lang heb gefotografeerd. Niet echt met regelmaat, maar regelmatig genoeg om een prachtige serie te krijgen. Het is ook bijzonder om te zien hoe weinig deze plek veranderd is.

Sterrensporen… Eindelijk

Ik had er nog nooit over nagedacht om dit pad met sterrensporen te fotograferen. Dat zou echter een fantastische aanvulling geven op deze serie. Het is er dan eindelijk van gekomen. Ik ben op pad gegaan en heb een uur lang sterrensporen gefotografeerd waarbij ik Jupiter en Venus laag aan de hemel langzaam naar de horizon heb zien zakken.

Sterrensporen
Sterrensporen in maart 2023. In totaal 122 foto’s van 30 seconden.

Het is leuk dat er tijdens het fotograferen een paar fietsers en brommers voorbij zijn gekomen. Dat geeft net dat beetje extra’s aan de foto. Zeker de verlichting van de bomen is heel mooi uitgevallen. De twee heldere strepen, rechtsonder, is de samenstand van Jupiter en Venus die rond 2 maart 2023 plaats vond.

Wil jij ook sterrensporen fotograferen? Lees dan mijn tutorial Sterrensporen fotograferen – deel 1
In de loop van 2023 zal ook een uitgebreid e-book verschijnen met nog veel meer praktische informatie

De foto met sterrensporen is een mooie aanvulling op de serie foto’s die ontstaan is door dezelfde plek keer op keer te fotograferen. Ik ben nog niet van plan om te stoppen met foto’s, en ik ben benieuwd wat er nog allemaal zal komen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Emile Verhijden
1 jaar geleden

leuk artikel!!

krist Hooghe
1 jaar geleden

Leuk idee & fotoreeks