Doe iets met je foto’s, maak een album

Liggen jouw foto’s digitaal te verstoffen op een harde schijf, of in een Lightroom catalogus? Dan ben je niet de enige. Een plaatsing op sociale media, misschien op je eigen website of foto community, maar dan verdwijnt je foto al snel in de archieven. Dat is zonde. Doe iets met je foto’s; maak een album!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Vroeger was het allemaal een stuk eenvoudiger. Je kocht een fotorolletje van 12, 24 of 36 opnamen. Als die vol was kreeg je na het ontwikkelen en afdrukken je foto’s in handen en plakte je die vol trots in een album.

Soms had je maar liefst twee of drie fotorolletjes vol geschoten tijdens een vakantie; honderd foto’s in twee weken… of dia’s, want dat was heel wat goedkoper. Alleen verdwenen die dia’s in een diacassette in de kast om ze vervolgens nauwelijks meer te bekijken. Het was ten slotte veel werk om een projectiescherm en diaprojector op te zetten in een verduisterde kamer, die nooit donker genoeg bleek te zijn.

Digitale foto's zijn eigenlijk hetzelfde als dia's; je kijkt ze een paar keer, laat ze aan familie en vrienden zien, om ze vervolgens in de kast (computer) te laten staan.  Doe iets met je foto's; maak een album
Digitale foto’s zijn eigenlijk hetzelfde als dia’s; je kijkt ze een paar keer, laat ze aan familie en vrienden zien, om ze vervolgens in de kast (computer) te laten staan.

Foto’s in het digitale tijdperk

In feite doen we tegenwoordig met onze digitale foto’s hetzelfde als met die ouderwetse dia’s; ze staan op de computer en we bekijken ze vrijwel nooit (meer). Niet alleen omdat het op een scherm niet zo prettig bekijkt (we gaan niet met z’n allen op stoeltjes voor een computerscherm zitten) maar ook omdat we zo verschrikkelijk veel foto’s maken. We maken op een enkele dag dubbel zoveel foto’s dan vroeger in twee weken vakantie. Doe iets met die foto’s, want het is zonde als ze op een harde schijf vergeten en verloren raken.

Foto’s vergroten, of zelfs exposeren

Je kunt van alles doen met de foto’s waar je trots op bent, waar je blij mee bent, waar zoveel mooie herinneringen aan zijn. Een poster maken van de mooiste foto is een mogelijkheid. Maar hoeveel posters kun je in een huis kwijt?

Een expositie is een andere mogelijkheid, maar ook dat is vaak gelimiteerd tot een beperkt aantal. Ik kon voor mijn exposities vaak niet meer dan twintig tot dertig beelden kwijt. Het mooie van een expositie is wel, dat veel mensen je foto’s zullen zien wat ontzettend veel voldoening geeft.

Mijn expositie 'Vol op Stoom - Doe iets met je foto's; maak een album
Mijn expositie ‘Vol op Stoom” die in 2013 in de Poolse stad Poznan te bewonderen was. Het geeft veel voldoening als zoiets met je foto’s gedaan kan worden.

Foto’s groot afdrukken om op te hangen is fantastisch, maar levert altijd beperkingen op. Het mooiste wat je kunt doen is het maken van een fotoalbum. Niet zoals vroeger, waarbij je een groot aantal foto’s op briefkaartformaat had (10x15cm) die “nog een keer ingeplakt moeten worden” en uiteindelijk in een schoenendoos verdwenen, maar een kant en klaar foto album.

Een reklame boodschap

Doe iets met je foto’s; maak een album!

Ik probeer elk jaar de vakanties en uitstapjes in een album samen te vatten. Dat is tegenwoordig wat moeilijker dan vroeger wegens het groot aantal foto’s – je moet leren selecteren – maar zeker wel leuk om te doen. Niet alleen vakanties en uitstapjes kunnen in een album komen. Denk ook aan albums met een thema, zoals vogel of dierenfoto’s, natuurfoto’s of gewoon een selectie van de beste foto’s van een jaar.

Zo bekijk je alles wat je gemaakt hebt nog een keer, en haalt de beste, mooiste, dierbaarste foto’s eruit. Uiteindelijk heb je een prachtige collectie boeken in je kast die je snel en makkelijk weer inkijkt, of mee neemt naar familie en vrienden.

Onze albums vanaf 2010. Boeken vol herinneringen en mooie foto's. En het staat bovendien mooi in de boekenkast. Doe iets met je foto's; maak een album
Onze vakantie albums vanaf 2010. Boeken vol herinneringen en prachtige foto’s. Het maakt niet uit of hierin foto’s staan die met een professionele camera zijn gemaakt, of foto’s die even snel met een smartphone geschoten zijn. De boeken vertellen het verhaal van de vakanties. Een verzameling albums staat bovendien mooi in de boekenkast.
Doe iets met je foto's; maak een album
Het koffietafel album “Winter op Lofoten” waarin een verzameling van landschapsfoto’s van de reis naar de befaamde eilanden archipel.
Doe iets met je foto's; maak een album
Het album “Het Licht van Duizend Sterren”; een selectie startrail foto’s dat 10 jaar van dit soort fotografie omvat.

Laat je foto’s niet digitaal verstoffen

Dus, laat je foto’s niet verdwijnen in monsterlijk grote Lightroom catalogussen, waar de foto’s misschien wel vindbaar zijn, doch vergeten raken. Doe er iets mee, maak een album en geniet in de jaren die komen keer op keer van de mooiste foto’s die je gemaakt hebt, of de herinneringen aan vakanties en leuke momenten. Het is de moeite waard om te doen.

Hoe maak je het mooiste album?

Tot slot wil ik nog een tip delen. Je kunt namelijk de (online) software gebruiken om een album samen te stellen. Het kan echter ook in een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop.

Ik maak complete spreads in Photoshop, de copenslaande pagina’s waarin ik zelf foto’s en teksten plaats. Dit geeft veel meer flexibiliteit en mogelijkheden dan de standaard software. 

Maak hiervoor pagina’s aan met de afmetingen van het album dat je wilt maken. Ik heb gekozen voor albums van 20×20 cm. Mijn spreads zijn dan 20x40cm. Doe daar rondom 3 tot 5mm bij, de ruimte die nodig is voor het snijden van de bladen bij het afdrukproces.

Als je dan vervolgens met de software van de afdrukcentrale aan de slag gaat kun je elke spread die je gemaakt hebt gewoon op volledige grootte op het blad plaatsen. Succes.

Maak spreads in Photoshop of een ander grafisch programma. Het biedt veel meer mogelijkheden dan de software van de afdrukcentrale
Maak spreads in Photoshop of een ander grafisch programma. Het biedt veel meer mogelijkheden dan de software van de afdrukcentrale

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jorn Gijzen
6 jaren geleden

Hi Nando, met veel interesse heb ik een aantal van je artikelen gelezen. Vind dat je heel helder en duidelijk uitleg geeft. Deze tip is erg handig inderdaad, want veel “standaard” bestelsoftware is erg beperkt. Ik kan goed met PS overweg, dus dat moet lukken 🙂 Houd je ook rekening met de dikte van het boek? Want de rug zal toch ook worden bedruk neem ik aan? Mvg Jorn Gijzen | jorngijzen.com

Ida
Ida
6 jaren geleden

Ik ga het ook proberen in Photoshop. Heb geen idee hoe ik dit aan moet pakken. Heb je misschien nog meer tips of weet je waar ik er meer over kan vinden. En welke afdrukcentrale gebruik je, als ik vragen mag.
Mijn complimenten voor al je informatieve artikelen en prachtige fotografie!

Renko
Renko
6 jaren geleden

Deze oproep om wat met je foto’s te doen vind ik super. Ook ik vind het jammer dat mijn foto’s in de catalogus blijven. Nu probeer ik daar wel wat aan te doen door digitale albums te maken. Hiervoor gebruik ik book creator en de ePub neem ik dan op in iBooks. Dus altijd mijn fotoboek bij de hand.