Donder en bliksem

Het blijft prachtig, zo’n onweersbui. Ik kan er naar blijven kijken en genieten van al die bliksemschichten. Dan ga ik het liefst op pad om de donder en bliksem te fotograferen. Maar dat lukt niet altijd.

Geschatte leestijd: 2 minuten

Als ik niet op pad ga wil ik natuurlijk proberen om die donder en bliksem toch op de foto te krijgen. Dat kan vaak vanuit de kamer van mijn dochter met het raam wagenwijd open. In dit geval stond de regen van de gevel af dus alles bleef lekker droog. Met camera in de aanslag, draadontspanner in de hand, en dan en schieten maar.

Liever ‘s-nachts

‘s-Nachts is het makkelijker om de donder en bliksem te fotograferen. Dan is een lange sluitertijd mogelijk, waarbij de camera dan kan blijven fotograferen. Met daglicht is het een stuk moeilijker om de donder en bliksem vast te leggen. Ik haalde niet meer dan 1 seconde belichtingstijd bij diafragma f/11 en ISO100. Het is dan gewoon hopen dat je nèt voor de grote bliksemschicht de knop ingedrukt hebt.

Dan, 246 foto’s verder heb ik niet meer dan één donder en bliksem foto waarbij het gelukt is om een mooie schicht te vangen.

Een reklame boodschap
Donder en bliksem
De bliksem (ISO100, f/11, 0,6sec belichting)

Tot dusver geslaagd. Het vervolg van deze fotosessie is zorgen dat ik tijdens noodweer op een mooie locatie zit, met een mooi uitzicht. To be continued…

Een hulpmiddel voor overdag

Wil je overdag de donder en bliksem vastleggen, dan is een hulpmiddel onontbeerlijk. Een apparaat dat een lichtflits kan registreren en direct een foto maakt. Die triggers zijn er, zoals de Miops smart trigger. Het wordt dus tijd om met zo’n handig hulpmiddel eens op pad te gaan.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties