Drie mirrorless camera’s vergeleken

Drie fantastische camera's naast elkaar. Welke is voor jou het meest geschikt?

Er is heel veel spannends in de camera wereld gaande. Alle grote merken zijn inmiddels vertegenwoordigd in de zo populaire mirrorless markt. Het moet de toekomst zijn, hoewel ik betwijfel of de oude vertrouwde dSLR snel zal verdwijnen. We draaien immers ook nog steeds elpee’s. Ik heb drie mirrorless camera’s vergeleken en vertel je mijn bevindingen.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Na mijn kennismaking met de Canon EOS R, waarover ik eerder al een uitgebreide review heb geschreven, kreeg ik van Cameraland.nl de gelegenheid om deze spiegelloze fullframe Canon naast de Nikon Z7 en de Sony A7R III te leggen. Drie fantastische camera’s die goed gereedschap zijn in de handen van de fotograaf.

Drie mirrorless camera's vergeleken
Drie fantastische camera’s naast elkaar. Welke is voor jou het meest geschikt?

Niets is perfect

Geen van deze camera’s zijn perfecte machines. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Geen fotograaf is hetzelfde, werkt hetzelfde, fotografeert hetzelfde, en stelt dezelfde eisen, waardoor elk van deze camera’s een eigen doelgroep zal aanspreken. Dit roep ik altijd al bij het reviewen van een camera, en het is nu niet anders. De vergelijkende review kan dus ook alleen gedaan worden vanuit mijn eigen voorkeuren en smaak. Wat ik goed vind zal een andere fotograaf misschien niet goed vinden. Waar ik me aan erger kan een zegen zijn voor de ander.

Het schrijven van een review van een camera is één ding, een vergelijk is iets heel anders. Ik heb dit dan ook als heel lastig ervaren. Want bedenk dat door het naast elkaar vergelijken verschillen alleen maar groter lijken te zijn.

Drie mirrorless camera's vergeleken
Broederlijk naast elkaar: de Canon EOS R, de Sony A7R III en de Nikon Z7

De Canon EOS R heb ik uitgebreid beschreven, met mijn kritische mening over deze camera. De Sony A7R III staat inmiddels online. De uitgebreide vergelijkende review is op de site van Cameraland.nl is verschenen. In dit artikel dire mirrorless camera’s vergeleken vat ik alles samen.

Lees de uitgebreide vergelijkende review op:
https://www.cameraland.nl

Het gebruik naast elkaar

Er zijn enkele weken overheen gegaan met het uitproberen, testen, spelen en fotograferen. De belangrijkste conclusie die daaruit komt is, dat deze drie camera’s alle drie erg capabele machines zijn die in de juiste handen doen wat ze moeten doen.

De Nikon Z7 - misschien mijn meest favoriete camera van deze drie... of toch niet?
De Nikon Z7 – misschien mijn meest favoriete camera van deze drie… of toch niet?

Sterke punten

De Canon EOS R is erg vertrouwd, met een superieur menu, voortreffelijke touchscreen functionaliteiten en een elektronische zoeker die nagenoeg even goed is als de beste die ik ooit gezien en ervaren heb: die van de Leica SL. Het scherm is heel erg flexibel en kan – als enige van deze drie – meer dan alleen kantelen.

De kracht van de Nikon Z7 ligt in de voortreffelijke ergonomie en dat bijna alle noodzakelijk knoppen aanwezig zijn, die bovendien een bijna perfect relief hebben zodat ze blindelings te vinden zijn. De elektronische zoeker is heel erg goed en er is een touch screen functionaliteit die slechts op een detail na gelijk is aan dat van de Canon.

De Sony blinkt uit in de nauwkeurigheid van de autofocus. Met name de eye-AF is ronduit voortreffelijk. Daarnaast presteert deze camera op dynamisch bereik beter dan de andere twee. En dan is natuurlijk de aanwezigheid van een dubbel kaartslot, wat niet vergeten mag worden.

Drie mirrorless camera's vergeleken
Hoewel dezelfde soort camera, wijken ze erg veel van elkaar af. Wat fijn is bij de ene, is minder prettig bij de andere, of ontbreekt helemaal.

Zwakke punten

Het grote nadeel van de Nikon en Canon is het ontbreken van dat dubbel kaartslot, waardoor deze camera’s voor mijn doel al ongeschikt zijn.

De Canon daarentegen heeft voor mij nog meer nadelen. De afwezigheid van in body stabilisatie is voor mij niet zo’n groot probleem, maar het schittert wel door afwezigheid. Een groter probleem vind ik de zogenaamde touch-bar, die de AF-ON button naar een vervelende plek heeft verjaagd, en bovendien altijd in de weg zit. De touch-bar is te gevoelig en nauwkeurig genoeg te bedienen.

Een reklame boodschap

De Sony heeft dezelfde nadelen die ik al bij de review van de A9 heb ervaren. De knoppen voelen niet lekker aan en bedienen niet prettig. Het wiel op de achterkant heeft te weinig profiel, het menu is niet bepaald vriendelijk in het gebruik, en de camera ligt niet lekker in de hand. Hij is voor mij gewoon te klein.

En dan de Nikon. Nou, eigenlijk zie ik daar maar twee nadelen aan. De tracking van de autofocus is niet om over naar huis te schrijven, maar wat ik belangrijker vind is de slechte ISO en EV knoppen, die te ver verzonken liggen waardoor ze, in tegenstelling tot alle andere knoppen, nauwelijks voelbaar zijn.

De Sony in de hand laat zien hoe klein deze is in mijn handen. Bedienen met handschoenen vind ik niet prettig.
De Sony in de hand laat zien hoe klein deze is in mijn handen. Bedienen met handschoenen vind ik niet prettig.

Er viel nog een ding op bij het naast elkaar leggen van deze drie prachtige camera’s. De LCD schermen van de Nikon en Canon bleken een fris en helder beeld te laten zien, terwijl de Sony ronduit dof en onaantrekkelijk was. Dit verschil bleek ook in de elektronische zoeker terug te zien. Natuurlijk valt dit pas op als je gelegenheid krijgt om ze naast elkaar te vergelijken.

Lees de uitgebreide vergelijkende review op:
https://www.cameraland.nl

Het zijn drie goede camera’s

In de uitgebreide vergelijkende review heb ik al deze dingen, en veel meer, beschreven, en laat ik dit ook zien. Het is niet dat de ene camera slecht genoemd mag worden, en de andere goed. Geenszins, en ik wil nogmaals benadrukken dat deze drie camera’s erg goed zijn. Naar welke je voorkeur uit gaat is een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur, al dan niet ingegeven door de eisen die je fotografie aan een camera stelt.

Drie mirrorless camera's vergeleken
Naar welke gaat jouw voorkeur en waarom? Daar ben ik benieuwd naar.

Als laatste wil ik vermelden dat, hoewel ze lichter zijn dan de spiegelreflex varianten, deze camera’s geen lichtgewicht oplossing zijn. Het grootste gewicht zit namelijk nog steeds in de objectieven die, omdat het hier om full frame camera’s gaat, groot en zwaar zullen zijn. Ten minste, als je de objectieven kiest die de kwaliteit kunnen leveren die de sensoren van deze camera’s recht aan doen.

Mocht je kiezen voor mirrorless systeem omdat de spiegelreflex camera te zwaar is, adviseer ik een micro 4/3 systeem zoals dat van Olympus, of een cropsensor camera zoals de Canon EOS M50, of een Fujifilm camera.

Galerij

Na de fantastische gelegenheid om deze camera’s naast elkaar te gebruiken (waarvoor mijn dank aan Cameraland.nl) heb ik voor mijzelf een hele goede conclusie kunnen trekken: hoe mooi deze camera’s ook zijn, ik hou het voorlopig bij mijn Canon EOS 5D mark IV. Dit bevalt me uitstekend en een overstap naar mirrorless levert voor mij absoluut geen winst of meerwaarde op.

Lees de uitgebreide vergelijkende review op:
https://www.cameraland.nl

Heb jij al voor een mirrorless camera gekozen, en zo ja, welke heb je en wat vind je het grootste nadeel? Heb je er nog geen, naar welke van deze drie zou je voorkeur dan uitgaan, en waarom? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik ben heel benieuwd.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
5 jaren geleden

[…] de grens van 2018 en 2019 heb ik drie fantastische camera’s naast elkaar mogen testen: de Canon EOS R, de Nikon Z 7 en natuurli…. Van de Canon EOS R heb ik eerder al een hele uitgebreide review geschreven. Er is echter nog geen […]