Wanneer het weer wat onvriendelijk is voor een fotograaf, kan je binnen fotograferen. Ik dacht dat het tijd was om weer eens te kijken naar druppelfotografie, iets wat perfect is tijdens de donkere dagen voor kerst. Lekker warm binnen, een koffie erbij en een muziekje (wat ik dan weer vergeten was aan te zetten). Dit zijn weer de eerste resultaten na deze vorm van fotografie jaren lang genegeerd te hebben.
Estimated reading time: 9 minuten
Als ik eerlijk moet zijn, blijft het allemaal in de beginnersfase steken. De bak voor water is een overschaal en niet bepaald ideaal. De vloeistof is simpelweg water. Geen kleurstoffen, geen andere vloeistoffen. Gewoon water, maar wel met gekleurd licht. Anders levert druppelfotografie tijdens de donkere dagen wel heel saaie beelden op. Maar het is en blijft leuk tijdverdrijf.
De camera instellingen zijn eenvoudig. Het diafragma kan het beste rond f/8 of f/11 gekozen worden zodat er voldoende scherptediepte is. De ISO-waarde wordt bepaald door de hoeveelheid flitslicht dat je gebruikt. Hoe minder flitslicht, hoe korter de flitsduur, hoe meer de beweging van de druppels bevroren worden. De sluitertijd is niet zo belangrijk. Wil je geen omgevingslicht, gebruik dan de flits-synchronisatietijd (meestal 1/200 sec om daaromtrent). Hoe langer de sluitertijd, hoe meer omgevingslicht er geregistreerd wordt.
Meer over flitsfotografie vind je in mijn tutorial.
Opnieuw druppelfotografie leren
Wanneer je al een paar jaar lang geen druppelfotografie meer gedaan hebt, is het wel even puzzelen om het tijdens de donkere dagen voor kerst weer op te pakken. Gelukkig wijst het voor zich, hoewel het opstellen van licht en de tijdsinterval voor de druppels en het moment dat de camera de foto moet maken wel wat experimenteren vergt. Dat is juist het leuke daaraan, want je bent op een ontspannen manier aan het ‘spelen’ met fotografie.
Het idee is om een druppel in het water te laten vallen waardoor er een smalle waterkolom uit het water omhoog komt. Daar moet een tweede druppel op botsen. Dit vergt een nauwkeurige timing. Je moet rekening houden met de hoogte, de druppelgrootte en de tijd tussen de eerste en tweede druppel in. Je moet ook rekening houden met de vloeistof, want het soortelijk gewicht bepaalt de valsnelheid en het soortelijk gewicht de manier hoe de waterkolom omhoog komt.
De druppelaar van MIOPS die ik voor deze druppelfotografie tijdens de donkere dagen voor kerst gebruik is niet de beste. De hoogte van de vloeistofkolom heeft namelijk invloed op de valsnelheid van de druppels. Weet je dit, dan is deze druppelaar prima te gebruiken. Het mooie van alles is; je stuurt het druppelen, de interval, en de camera of flitser met een app via Bluetooth aan.
Druppelfotografie tijdens donkere dagen met kerstlichtjes
Met een grote lensopening kunnen lichtbronnen die buiten de scherptediepte liggen van die mooie ronde bollen vormen: de bokeh balls. Het leek me leuk om die in de foto mee te nemen, zeker omdat ik de druppelfotografie tijden de donkere dagen voor kerst aan het doen was. Het past mooi bij de tijd van het jaar. Ik heb kerstlichtjes in de achtergrond gehangen. Helaas kon ik de grootste lensopening (dat was f/2,8) niet gebruiken want dan was de scherptediepte te klein om de druppels voldoende scherp in beeld te krijgen.
De grootste bokeh balls kreeg ik natuurlijk met de grootste lensopening, maar met f/4 lukte het ook aardig. Door de camera exact parallel met de wateroppervlakte te houden kon ik de reflectie in het water ook meepakken. Zelfs ondanks de rand van de ovenschaal. Het nadeel van deze foto is hoe druk het overkomt. Misschien had ik de belichting van de omgeving wat donkerder moeten houden.
Lange sluitertijden gebruiken
De flits zorgt voor het ‘bevriezen’ van de druppels. De sluitertijd heeft daar helemaal geen invloed op. Ja kan de sluitertijd zo lang maken dat het omgevingslicht een rol gaat spelen. Ik heb de sluitertijd gebruikt om de bokeh balls (te) goed zichtbaar te maken. Ik heb een nog langere sluitertijd gebruikt om het licht van een led-strip als extra licht te gebruiken. Hiermee lukt het bij druppelfotografie tijdens donkere dagen om ook de beweging van de druppels te registreren. Ik heb de flitser voorzien van een blauw filter, en de led-strip ingesteld op rood. Zo kreeg ik blauw bevroren water, en een rode bewegingsonscherpte van de druppels.
Een experiment met een wijnglas
Ik heb al eens druppelfotografie tijdens de donkere dagen voor kerst in een wijnglas gedaan. Dat leek me mooi om nog eens te doen, maar ik bedacht me dat een schuin wijnglas ook bijzonder is… En moeilijker. Dat levert een extra moeilijkheid op, dus heb ik door een wijnglas heen de druppels gefotografeerd zodat ze ‘in het wijnglas’ lijken te zijn. Dat vergde wat gepuzzel en het gebruik van alles wat ik voorhanden had om het te krijgen zoals ik wilde.
Ik kon de scherptediepte niet groot genoeg maken om zowel het wijnglas als het water erachter allebei tegelijkertijd scherp in beeld te krijgen. Dat betekende dat ik zowel een foto met het wijnglas moest maken, en foto’s met de druppels erachter. Het uitlijnen van het glas en de hoogte van de camera vergde wat gepuzzel, net als het instellen van het licht. Maar dit maakt druppelfotografie tijdens de donkere dagen voor kerst zo’n leuk tijdverdrijf.
Uiteindelijk heb ik een serie foto’s kunnen maken die redelijk gelukt zijn. Ik had wel Photoshop nodig om zowel het glas als de druppels scherp in beeld te krijgen. Dat was eenvoudig omdat ik beide foto’s had. Het was wel leerzaam, want ik denk dat de volgende keer het wijnglas gewoon met wijn gevuld moet zijn voor betere resultaten. En een kleinere afstand tussen de druppels en het glas.
De volgende keer druppelfotografie tijdens donkere dagen
De volgende keer druppelfotografie wordt tijdens de donkere dagen na kerst en nieuwjaar. Als het zover is ga ik het toch anders aanpakken. Een bak met een dunne rand, een gekleurde vloeistof, en bovendien met een andere viscositeit. Mocht ik het wijnglas nog eens proberen, dan zorg ik eerst dat het vrij is van vingerafdrukken. Dan vul ik het met een bodem rode wijn om het nog eens te proberen. Wie weet druppel ik dan ook nog met wijn.
Ben jij ook bezig met druppelfotografie, of heb je advies? Wil jij tips over deze vorm van fotografie delen met mij (en de lezers van dit blogbericht), doe dit dan via een reactie onder dit bericht. Ik kijk uit naar je reactie.
Ik heb een Arduino programmaatje geschreven en een opstelling gemaakt om dit ook eens te proberen. Principe “werkt”, maar waar ik momenteel nog op bots is het waterventiel dat niet standvastig reageert; iemand ooit met succes een goed ventiel gevonden dat aan te sturen is met 12V (of evt 24V)? Waar kan ik zo’n ventiel aanschaffen? Heb al 2 ventieltjes via amazon aangeschaft en geprobeerd, maar de werking stelt teleur. Het ventiel moet heel snel reageren en kort open en dicht gaan om druppels te genereren…
Hallo francis,
IK zou een magneetklep proberen. Die worden met 12V of 24V aangestuurd en reageren heen snel.
Zover was ik al maar heb je een link naar een dergelijk ventiel dat in de praktijk heeft gewerkt? waar te kopen?
Ik heb een kant-en-klare druppelaarset gekocht.
Maar als je zelf graag knutselt, dan zou ik kijken naar een groothandel zoals de Technische Unie. Welke je moet hebben weet ik niet, maar de schakeltijden zullen ongetwijfeld te vinden zijn bij de diverse magneetkleppen.
Hallo Nando,
Inderdaad een leuk tijdverdrijf tijdens deze donkere dagen. Zelf ben ik ook wat aan het experimenteren en vind het een uitdaging om dit zonder druppel apparaat of trigger voor mekaar te krijgen. Gewoon een pipetje/injectiespuitje, 1 flitser en wat gekleurd papier. Het vergt heel wat geduld maar uiteindelijk krijg je toch leuke resultaten! Je hoeft dus niet perse te investeren in dure apparatuur!
Gr Joep
Ziet er goed uit, Joep. Zo zie je meer weer dat het ook low-budget kan (hoewel zo’n druppelaar zeker niet onder dure apparatuur valt)
Zeker een hele leuke bezigheid, kijk maar eens hier naar,
https://www.instagram.com/robkemperscanon/
Dank je voor je reactie, Rob.
Ik heb met verbazing op je Instagram gekeken. Ik kan me moeilijk voorstellen dat al die kleurrijke en kunstzinnige creaties echt gefotografeerd zijn.
Kan je wat meer vertellen over hoe deze gemaakt zijn?
Ha Nando, leuk dat je er naar vraagt en evenzo leuk om het te laten zien hoe ik dat doe. Ik heb er enige jaren over gedaan om zover te komen als nu, begonnen met een bakje water en een Miops bottle met nozzle en vervolgens een installatie gebouwd die mij veel plezier en inspiratie geeft. Highspeed Waterdrop fotografie, intussen ART. De basis is water, verdikkingsmiddel en acrylverf, dat in de op ml/mg nauwkeurig afgewogen hoeveelheden. Ik gebruik een Canon R5 met Canon 100mm f2.8 en vier Yongnuo flitsers. De gehele opstelling heb ik in een kleine kamer staan, waar… Lees verder »
Dat is een indrukwekkende opstelling. Het geeft ook een duidelijk beeld hoe sommige beelden tot stand zijn gekomen. Nu begrijp ik je beelden dan ook.
Verdikkingsmiddelen zijn te hoog gegrepen voor die MIOPS, laat staan acrylverf. Maar ik zit wel te denken aan wat kleurstoffen voor in het water.
Als je advies hebt voor mijn volgende stap, dan hoor ik het graag 🙂
Overigens, dat AI-vleugje vindt ik persoonlijk te ver gaan. Maar dat is voor iedereen anders, natuurlijk.
Dank je voor het delen. Erg interessant om te zien.
Inmiddels is het een sta in de weg geworden en ik leef met het idee om het van de hand te doen. Iemand die er zin in heeft om het op te pakken, de kennis eigen maken en mogelijk workshops te organiseren. Ik zou het graag doen maar geen ruimte voor.
Het is ook wel een hele installatie die niet echt eenvoudig af te breken en weer is op te zetten.
Ik ben ook bezig geweest met het fenomeen “druppelfotografie”. Daarom ook een Miops druppelaar gekocht, maar die beviel me voor geen meter. dus die weer teruggestuurd. Ik heb me beperkt tot de meer simpele methode, gewoon steeds één druppel in een bak water met wat flitsers, kunstlicht en als vloeistoffen water en verdunde melk. Wel leuk om te doen in deze donkere dagen.
[img[/img]
[img[/img]
Je kan het ook eens met twee druppels proberen. Dat levert soms verrassende resultaten op. Zonder een timer en druppelaar wordt het een uitdaging, dat wel.
Leuk om je foto’s te zien, Cees.
Kleurstoffen daarvoor kan je beste voedingsmiddel kleurstof gebruiken. Bv Dr. Oetker. Dit kan je nl verwijderen uit kleding of van de tafel.
Dank je voor de suggestie.
Inderdaad. Dat wist ik.
Ik heb ze ook al gebruikt, natuurlijk. Maar dat komt in een volgend blogbericht.:)