Dutch & Dark festival

Ergens in Nieuwerkerk aan de IJssel ligt het jongerencentrum ‘t Blok. Ergens naast de spoorbaan, verborgen achter een fietstunnel en onbereikbaar voor de auto was dit jongerencentrum het toneel voor het kleine muziekfestival Dutch & Dark.

Zoals de naam al aangeeft; donkere muziek uit Nederland. Hoewel het in eerste instantie niet de bedoeling was om erheen te gaan stonden we zaterdag avond toch voor de deur. Ik zeg we, want de hele familie is meegegaan. Met de bands Sophya, Model Depose, Schwarzblut en Angels & Agony was het ook zeer zeker de moeite waard. Ik keek erg uit naar Sophya. Ik ken de band al jaren en hoewel ze dit jaar op Summer Darkness in Utrecht stonden heb ik nu pas de gelegenheid gekregen om ze live te zien.

    

Alle foto’s van Sophya: http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=427

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het geluid was de hele avond verschrikkelijk slecht. Niet alleen voor het publiek in de zaal, maar ook voor de bands op het podium. Misschien was dat laatste nog wel het ergste. Het had als resultaat dat werkelijk elk optreden eronder te lijden had. Sophya speelde onzeker, niet wetende of de muziek in de zaal te horen was. Model Depose wist ondanks het geluid een optreden vol vuur te geven, zelfs toen een brandmelder midden in de zaal af bleef gaan. Het weghalen van deze melder met een grote ladder was uiteindelijk de enige oplossing.

    

Alle foto’s van Model Depose: http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=428

Ook Schwarzblut ondervond hinder van alle problemen. Net als Model Depose liet de band zich echter niet uit het veld slaan. Donkere Duitse poëzie op een stevige industrial sound met de prachtige steampunk aankleding geeft de band altijd weer een bijzondere uitstraling. Een podium zoals in ‘t Blok is te klein voor een band als dit. Vooral drummer Herr V bleef verborgen en onzichtbaar in de duisternis van een hoekje op het podium. Tot de aankondiging werd gemaakt dat Herr V de band zal verlaten. Dit nieuwtje kwam als een grote verrassing.

Een reklame boodschap

        

Alle foto’s van Schwarzblut: http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=429

Als we dachten dat het geluid niet slechter kon kwamen we bedrogen uit. Bij de aanvang van het optreden van Angels & Agony, de laatste band van de avond, leek het even helemaal mis te gaan. Maar het trok bij waardoor de heren toch nog een aardig optreden konden neerzetten. Helaas niet met het vuur en enthousiasme dat ik van ze gewend ben.

      

Alle foto’s van Angels & Agony: http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=430

Ik denk dat we geluidstechnicus Fried Bruggink moeten bedanken voor het redden wat er te redden viel op het gebied van geluid. Zonder hem zou het festival het waarschijnlijk niet gered hebben. Er mag ook een flink compliment gegeven worden aan Sophya, Model Depose, Schwarzblut en Angels & Agony voor alle moeite die getoond is om toch een goed optreden te verzorgen. Ondanks alle problemen hebben we zeker van een gezellige avond heerlijke muziek kunnen genieten. Dank je wel.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

[…] heb ik een week eerder gezien tijdens het Dutch & Dark festival in Nieuwerkerk a/d IJssel. Het optreden had toen te lijden onder de slechte geluidskwaliteiten van de zaal. Wetende dat de […]