Een beetje lente in de foto

Lente in de foto

Hoewel ik de winter fantastisch vind, is het toch wel fijn als de aangename temperaturen van de lente zich laten voelen. De wereld begint weer groen te worden en de vogels fluiten in de bomen. Een warm zonnetje met de typische Nederlandse wolkenluchten zijn heerlijk tijdens een wandeling. Een beetje lente in de foto is genieten.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Vergeet even de zonsopkomsten en zonsondergangen. Die zijn natuurlijk fantastisch, maar als landschapsfotograaf vergeten we vaak hoe mooi het overdag kan zijn. Als de zon hoog aan de hemel staat en het heerlijk is om in te warmte van de lente rond te wandelen. Want ja, ook dan is het mogelijk om mooie foto’s te maken. Een beetje lente in de foto. Of beter gezegd, een beetje lentegevoel in de foto.

Het lentegevoel in de foto
Pinksterbloemen in de wei, met de koe op de achtergrond. Heerlijk in het zonnetje van de lente.

Een keer geen zonsopkomst of zonsondergang

Als landschapsfotograaf gaan we heel graag voor dag en dauw op pad, om de mooie kleuren tijdens het ontwaken van de dag te fotograferen. En dat is begrijpelijk, want die momenten zijn soms magisch. Maar om je tot die momenten te beperken is zonde. Ook overdag kan het mooi zijn. Zeker als er die typische Nederlandse wolkenluchten zijn.

Dat hoeft overigens niet altijd midden op de dag te zijn. Als in mei de zon zo rond de klok van negen onder gaat, is het ook vroeg in de avond prachtig. De zon staat dan redelijk laag aan de hemel, zonder dat het direct een zonsondergang gevoel geeft. Mooie blauwe luchten, witte en grijze wolken, kans op jakobsladders en prachtig lange schaduwen in een fris groene lente.

Een reklame boodschap
Pinksterbloemen in de wei, met de koe op de achtergrond. Heerlijk in het zonnetje van de lente.
Rond de klok van zes is het zo goed als avond. Maar de zon staat nog hoog aan de hemel, met kans op jakobsladders en lange schaduwen.

Niet langer verschuilen achter kleuren

Heb je wel eens goed naar foto’s van zonsopkomsten en zonsondergangen gekeken? Zeker de foto’s met adembenemende kleuren willen nog wel eens door de mand vallen als je de kleuren weg denkt. Ik zeg absoluut niet dat al de pracht van die foto’s afhankelijk zijn van de kleuren. Natuurlijk niet. Maar er zitten er wel veel bij die zonder kleuren plotseling hun aantrekkelijkheid verliezen.

Heb je die kleuren niet, dan is de noodzaak om goede composities te gebruiken alleen nog maar belangrijker. Je kunt je niet langer verschuilen achter kleuren. Wil je overdag het beetje lente in de foto vastleggen, dan staat of valt de foto met een goede compositie.

De donkere wolken aan het einde van de middag
De donkere wolken aan het einde van de middag. Je moet veel meer gebruik maken van een goede compositie, en gebruik van de elementen in het landschap. Je hebt geen kleuren die de kijker afleiden van een minder goede beeldopbouw.

Lente en het lentegevoel in de foto

De koeien in de wei, velden vol bloemen, en het frisse groen aan de bomen. Een zonnetje tussen de wisselende wolken, met zo nu en dan een spat regen. Te weinig om echt nat te worden, voldoende om dat kleine beetje verkoeling in de warme lentedag te geven.

Het is heerlijk om zo tussen de velden te wandelen, met de zang van het kleine gevogelte in de bomen. In de verte klinkt de roep van de koekoek en de kieviten doen hun kapriolen boven de weilanden. Ik heb een aantal beelden voor je geselecteerd in een kleine galerij, waarin de lente in de foto zoals ik die ervaren heb terug komt. Geniet je met me mee?

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties