Een bewust bewogen foto

bewegingen in de branding

Normaal gesproken wil je dat een foto scherp en onbewogen is. Je kiest daarvoor de juiste sluitertijd, het meest geschikte diafragma, en je gebruikt een statief als het nodig is. Je kunt echter ook een bewust bewogen foto maken. Ik heb gemerkt dat dit moeilijker is dan verwacht.

Estimated reading time: 6 minuten

Een foto met bewegingsonscherpte maken is niet moeilijk. Kies een bewust een langere sluitertijd en je hebt bijna gegarandeerd een bewogen foto. In de meeste gevallen is een dergelijke foto mislukt. Ik gooi deze dan ook bijna altijd weg. Daarom gebruik ik ook altijd een statief als er risico is op het niet stil kunnen houden van de camera.

ICM fotografie

Je kunt echter ook bewust beweging in de foto brengen. Dit heeft de naam Intentional Camera Movement, afgekort ICM fotografie. Dit is een techniek waarbij je de camera bewust beweegt tijdens de belichting.

Een van mijn eerste bewust bewogen foto’s, gemaakt met 1/6 seconde.
Dit is volgens mij de meest voorkomende ‘simpele’ ICM fotografie die je tegenkomt.

Ik zie tegenwoordig veel experimenten met dit soort fotografie voorbij komen, met name op social media. In de meeste gevallen is het simpelweg niet mooi, alsof er ondoordacht maar wat bewogen wordt met de camera in de hoop dat het zogenaamd artistiek is. Maar ik zag een tijd geleden enkele beelden van Stuart Graham op Facebook die ik wel heel mooi vond. Dat bracht me ertoe om me er meer in te verdiepen.

Bewegen met de beweging

Simpelweg een camera bewegen tijdens het belichten levert zelden een goed resultaat op. Dat heb ik al snel gemerkt. De simpele verticaal bewogen beelden van een berkenbos is in de richting van wat het zou kunnen zijn: de beweging afgestemd op de verticale stammen van de bomen.

Het wordt pas interessant om gebruik te maken van de dynamiek van de omgeving. De truc is om de beweging van de camera daarop af te stemmen. Met name de beweging van de branding aan zee is wat mij heel erg aantrekt. De beweging van de camera versterkt daarbij de dynamiek van het landschap.

Een reklame boodschap
Bewust bewogen foto
Een bewust bewogen foto van de Opaalkust. De beweging versterkt de dynamiek van het landschap.
Ik heb 0,3 sec belicht en uit de hand gefotografeerd.
bewust bewogen foto
De zon achter de wolken Belicht met 0,3 seconden belichtingstijd en een horizontale beweging met de camera.
bewegingen in de branding
De bewegingen in de branding, gefotografeerd met 0,3 seconden en meebewogen met de branding.

In de bovenstaande foto’s heb ik slechts simpele bewegingen gebruikt, maar wel rekening gehouden met de bewegingen van het onderwerp. Het is niet iets wat je even doet, en zelden slaagt het de eerste poging al. Een goede uitvoering van een bewust bewogen foto is moeilijker dan ik dacht en het vergt een goed oog voor beweging. In feite is het veel en veel moeilijker dan een scherpe foto maken.

Combineren met andere technieken

Alleen beweging in beeld brengen is mooi, maar er zijn nog andere technieken die goed werken met een bewust bewogen foto. Meervoudige belichtingen levert in combinatie met de bewust bewogen foto heel veel mogelijkheden op. Ik heb deze manier van fotografie uitgeprobeerd met een berkenbos.

bewust bewogen foto
Meervoudige belichtingen in combinatie met een bewust bewogen foto werkt prachtig samen. Ik vind het een heel creatieve manier om iets te fotograferen. Maar in veel gevallen is herkenbaarheid toch wel belangrijk, vind ik.

Het voordeel van meervoudige belichtingen is de mogelijkheid om de herkenbaarheid van je onderwerp te garanderen. Dit kan in veel gevallen belangrijk zijn. Een foto met alleen beweging zegt vaak niet erg veel en ik raak er vaak snel op uitgekeken.

Zonlicht op de zee.
Zonlicht dat reflecteert op de zee. De beweging van het water is onzichtbaar geworden door de horizontale beweging, maar daardoor is de foto misschien te abstract geworden waardoor ik misschien te snel uitgekeken raak op dit beeld. Misschien had een dubbele belichting dit kunnen voorkomen doordat er een herkenbaar onderwerp in beeld was geweest.

Je houdt er van, of niet

De bewust bewogen foto is moeilijker dan een gewone scherpe foto maken. Er is namelijk een extra factor waar je ook weer rekening mee moet houden: de beweging. Simpelweg de camera op en neer of heen en weer bewegen tijdens het belichten is niet de manier.

Het is goed kijken naar de bestaande beweging, al dan niet echt aanwezig in het landschap. Daar moet de beweging van de camera op afgestemd worden. Je moet nadenken over de hoeveelheid beweging, en in welke richting. Je moet rekening houden met storende objecten, en nog veel meer.

Een bewust bewogen foto.
De eerste stappen zijn gezet met de bewust bewogen foto.

Ik dacht dat ik er niet van hield, maar dat was vanwege de vaak tegenvallende beelden die ik zo vaak voorbij heb zie komen. Het ziet er te vaak gekunsteld uit, en dat vind ik niet mooi. Maar goed uitgevoerd levert het prachtige resultaten op. Of mijn foto’s daartoe behoren, of gaan behoren, dat weet ik nog niet. Je houdt er van, of niet.

Wat vind jij van dit soort foto’s? Hou je er van, of niet? Of ligt het aan de uitvoering van de ICM techniek. Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik ben heel benieuwd naar je mening.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annette Schoof
Annette Schoof
1 jaar geleden

Hallo nando, De foto’s die je hier laat zien spreken me zeker aan. Ik vind het zelf ook leuk om met deze techniek te experimenteren, maar zie het dan meer als een kunstwerkje dan als een foto. Voor mij hoeft er dan ook niet altijd herkenning in te zitten. Het is een beetje als impressionisme bij de schilderkunst. Het is een stapje in een andere richting dan de fotografie waarbij het beeld een weergave is van wat je ziet. Maar ook hierbij is compositie en lichtverdeling van belang. En die kennis kan dan mooi meegenomen worden. Een leuk artikel, dank… Lees verder »

Ben van den Bos
Ben van den Bos
1 jaar geleden

Hallo Nando,

Het zijn net schilderijen geworden, soort spanning maar dan alles bewogen.
Leuk om dat eens te proberen

Groet Ben

Robbert
Robbert
1 jaar geleden

Hallo Nando,

kleine correctie. De I van ICM staat voor Intentional (bewust). En een tip, Andrew S. Gray fotografeert landschappen met ICM. En ze zien er heel anders (mooier of niet mooier, dat is persoonlijk) uit dan de standaard ICM-foto’s. Je vindt hem op https://andrewsgray.photography/ (Engelstalig).

Enjoy, Robbert

Truus
Truus
1 jaar geleden

Mooi verhaal en foto’s. Inderdaad wordt dit steeds meer gedaan. De foto’s met een dubbele belichting hebben dan mijn voorkeur. Ik ga er ook maar eens mee aan de slag. Het zal veel oefenen worden. Klopt het een lange sluitertijd, ISO laag? Diafragma open? Dank je wel.

Maarten
Maarten
1 jaar geleden

Ik heb er nog weinig mee geoefend, maar vindt het een mooie techniek. Je bent als het ware aan het “schilderen” met je camera. De beelden zijn feeëriek, romantisch en geven rust. Leuk artikel Nando en absoluut een workshop waard;)

René Engels.
René Engels.
1 jaar geleden

Ik hou er van Nando , ben er al een tijd mee bezig en het is inderdaad moeilijk
om er iets interessants van te maken.

Anita
Anita
1 jaar geleden

Hey Nando. Ook ik heb in september aan de opaalkust wat geëxperimenteerd met ICM na een leuke workshop op texel daarover met Andrea Luikx. Zo leuk om te doen, maar zo moeilijk ook! En zie nu idd steeds meer in combi met meervoudige belichting. Fascineert me. Wil me ook daar eens in verdiepen. Foto met de bewegingen in de branding is gaaf

Rob kral
Rob kral
1 jaar geleden

Mooi subti gedaan Nando.
Ben er zo nu en dan mee bezig maar dan meer toevallig als de situatie zich er voor leent. Je beweegt al snel te veel en dan wordt het een drukke boel.
Maar je als je dat zelf mooi vindt is t oke toch?
Ik zal t wat subtieler gaan toepassen.

Richard Vermeulen
Richard Vermeulen
1 jaar geleden

Ik ben zelf ook bezig met ICM. Dat moet je niet doen voor de ‘likes’ heb ik gemerkt. Zoals je zegt….een goede ICM foto maken is razend moeilijk. Voeg daar het element van meervoudige in camera belichting aan toe en je kunt bijkans opnieuw leren fotograferen. Ik vind het zelf erg lastig en moet nog veel leren, maar ik zie dat jij het spelletje aardig door hebt. Prachtige resultaten Nando!

Toni De Groof
1 jaar geleden

Interessant artikel en ik ben het met je eens dat het voorzichtig moet toegepast worden. Waar ik informatie over zoek is een andere manier van onscherpte: een onscherp element in een foto die verder mooi scherp is.

Toni De Groof
Antwoord aan  Nando Harmsen
1 jaar geleden

Neem bijvoorbeeld een foto van een man die de trap opgaat. Met een iets langere sluitingstijd (en een statief) hoe je de trap scherp maar de man wordt onscherp. Ik wil het toepassen in mijn straatfotografie dus het statief blijft thuis.