Een bezoek aan het Hallerbos

Het Hallerbos. Een klein stukje bos vlak onder Brussel bij het dorpje Halle, dat bekend is om de Wilde Hyacint (Hyacinthoides non-scripta, ook bekend als de Boshyacint). Elk jaar trekt het bos eind april, begin mei een groot aantal bezoekers die het paarse tapijt van bloemen komt bewonderen. En ook fotografen. Heel veel fotografen. Dit blogbericht gaat over ons bezoek aan het Hallerbos.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Vorig jaar hebben we voor het eerst een bezoek gebracht aan dit bijzondere stukje bos en hoewel het niet in de planning was om dit jaar te gaan, ben ik op Goede Vrijdag toch meegegaan voor een fototrip naar de Boshyacinten van het Hallerbos.

Lees mijn blogbericht over het vorige bezoek
De boshyacinten in het Hallerbos

De afgelopen jaren is de populariteit van het Hallerbos zo toegenomen dat er delen afgesloten zijn. Overal staan bordjes die de bezoekers (en vooral fotografen) erop wijzen dat het verboden is om buiten de wandelpaden te treden.

Het bijzondere Tranendal tijdens een bezoek aan het Hallerbos
Het bijzondere Tranendal in het Hallerbos

Een bezoek aan het Hallerbas voor dag en dauw

Het mooiste moment is natuurlijk vroeg in de ochtend. Zonsopkomst is in deze tijd van het jaar iets na half zeven dus dat betekent op tijd vertrekken. De weersverwachtingen gaven niet veel uitsluitsel over hoe de dag zou beginnen, maar een heldere lucht gaf goede hoop op een mooi begin van de dag.

Door het heuvelachtig terrein duurt het even voor de zonnestralen daadwerkelijk door het bos vallen. Dit geeft genoeg tijd om een geschikte plek op te zoeken. Onze keuze viel op het Tranendal, misschien wel het mooiste deel (en vooral drukste deel) van het bos. We waren niet de eersten. Zoals verwacht waren meer fotografen voor dag en dauw op pad gegaan.

Een paar witte hyacinten in een zee van paarse bloemen tijdens  een bezoek aan het Hallerbos.
Een paar witte hyacinten in een zee van paarse bloemen die donker kleuren in het blauwe ochtendlicht.

Door de overweldigende hoeveelheid bloemen is het zoeken waar je moet beginnen. In het wilde weg gaan fotograferen heeft weinig zin. Maar een witte variant valt direct op in die zee van paarse hyacinten. Dat is een mooi onderwerp om mee te beginnen.

Een reklame boodschap

Een doel om te fotograferen

Het doel dat ik mezelf gesteld had tijdens het bezoek aan het Hallerbos was eenvoudig. Niet alleen maar landschapsfoto’s maar de sfeerbeelden van de bloemen, met het bos zichtbaar aanwezig in de foto. Misschien een eenvoudig doel, maar het kan moeilijk uitvallen.

Als dan eindelijk de zon door het bos begint te schijnen gaat de tijd zo snel dat je het gevoel hebt dat er haast geboden is om al die foto-ideeën te kunnen uitvoeren.

Een bijna klassiek beeld van het Hallerbos: het beukenbos in jong, fris blad in een zee van paars, badend in het licht van de ochtendzon
Een bijna klassiek beeld van het Hallerbos: het beukenbos in jong, fris blad in een zee van paars, badend in het licht van de ochtendzon

Er lopen redelijk wat fotografen rond, maar minder dan ik gevreesd had. Bijna allemaal staan ze het bos te fotograferen, met hun camera hoog boven het bloemenbed op statief. Hoewel ik zeker een aantal van de klassieke Hallerbos-foto’s heb gemaakt, ben ik al snel door de knieën gegaan en heb liggend op de grond de bloemen van dichtbij gefotografeerd.

 een bezoek aan het Hallerbos
Pas in het zonlicht laten de hyacinten hun echte paarse kleur zien. Tot die tijd kleuren ze donkerblauw alsof het licht van het ‘blauwe uurtje’ erin gevangen zit.
Warm ochtendlicht en een parasol van beukenbladeren
Warm ochtendlicht en een parasol van beukenbladeren
De details waar het om gaat: een spin in haar web ergens tussen al die bloemen
De details waar het om gaat: een spin in haar web ergens tussen al die bloemen
De groene varens steken mooi af tegen al dat paars. In het tegenlicht lijken ze een eigen licht uit te stralen
De groene varens steken mooi af tegen al dat paars. In het tegenlicht lijken ze een eigen licht uit te stralen

Het harde zonlicht

Al snel staat de zon te hoog voor en is het warme, zachte licht verdwenen. Maar het bos filtert het harde licht van de zon waardoor de fotomomenten blijven duren. Het spel van licht en schaduw levert mooie gelegenheden op om te blijven spelen met onscherpte en scherptediepte.

Langzaam maar zeker wordt het ook drukker in het bos: wandelaars, joggers en zeker ook fotografen die niet zo vroeg hun bed uit wilden. Doordat het niet toegestaan is om dieper het bos in te gaan wordt ook voorkomen dat er overal mensen tussen de bomen te vinden zijn. Het geeft iedereen de gelegenheid om landschapsfoto’s te maken van een bos waar ‘niemand’ is. Toch blijf ik voornamelijk de details opzoeken; dicht bij de grond of op de grond terwijl de anderen van bovenaf het bos vast leggen.

Een ander klassiek beeld van het Hallerbos: beuk en hyacint samen
Een ander klassiek beeld van het Hallerbos: beuk en hyacint samen
 een bezoek aan het Hallerbos
Lager bij de grond zijn de bloemen te zien die kop en hals boven de rest uitsteken.
Een spel van zon en schaduw tijdens  een bezoek aan het Hallerbos
Een spel van zon en schaduw
Alle bloemen staan rechtop en geven een mooi verticaal lijnenspel die synchroon lopen met de verticale boomstammen
Alle bloemen staan rechtop en geven een mooi verticaal lijnenspel die synchroon lopen met de verticale boomstammen
 een bezoek aan het Hallerbos

Ook andere bloemen

Door de grote hoeveelheid boshyacinten vallen de overige bloemen in het bos bijna niet op. Bosannemoon (die een paar weken eerder het bos wit deed kleuren) en daslook (heel wat zeldzamer) zijn bekenden in het bos. Maar ook de Akkerhoornbloem bloeit zij aan zij met de hyacinten. De meeste mensen lopen hieraan voorbij en hebben alleen maar oog voor de zee van paars aan de andere kant van het pad.

Akkerhoornbloem tussen het gras en de hyacinten tijdens  een bezoek aan het Hallerbos
Akkerhoornbloem tussen het gras en de hyacinten

Rond de klok van half elf is het zo druk geworden dat de rust helemaal verdwenen is. Het is dan tijd geworden om weer op weg naar huis te gaan. Zo eindigt een bezoek aan het Hallerbos, hoewel we goed weten dat we maar een klein stuk van het bos gezien. Ongetwijfeld zijn nog veel meer mooie plekken zijn. Misschien volgend jaar.

Alle foto’s van het Hallerbos op flick-r: 
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157633402070441

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
10 jaren geleden

Dankjewel Nando, ze zijn sprookjesachtig mooi, en het is de kunst om je te onderscheiden van wat de meesten zien, dat heb je met deze serie gedaan, ik zou niet kunnen kiezen welke ik de mooiste vind, dat zegt wat. Natuurlijk voorkeuren, maar mooi zijn ze allemaal.
Ik heb je met deze link op het Nikonforum gezet. Groet, Mieke

Mieke
Mieke
10 jaren geleden

Nando, hoeveel tijd heb je gehad om al deze foto’s te maken?
Ik bedoel dan vanaf het moment dat de zon door gaat komen?
Nogmaals: prachtige foto’s hoor, Ge-nie-ten.

Groet, Mieke

Jan Huijbers
Jan Huijbers
10 jaren geleden

Geheel op jou prachtige manier vastgelegd Nando.
Foto 5 – 6 – 7 en de laatste drie zijn weer echte toppers.
Dank je voor het laten zien en de uitleg daarbij.

Gr. Jan

margo subnel
margo subnel
10 jaren geleden

vindt de onderste de mooiste, mooi gedaan! zo wil ik ooit nog een foto maken en dan in mijn keuken hangen!

Deshamer
10 jaren geleden

Hele mooie foto’s Nando, hoop dat we overmorgen ook zo’n geluk hebben met het weer!

Fons IJpelaar
Fons IJpelaar
10 jaren geleden

Bijzonder mooie foto’s.

Barbara van Geffen
10 jaren geleden

Prachtig serie weer Nando.