Menu Sluiten

Een bezoek aan het robbeneiland

Een aantal jaren geleden hebben we voor het eerst een bezoek gebracht aan het waddeneiland Ameland. Een paar prachtige zonnige dagen waarbij we de Oostzijde van het eiland verkend hebben. Nu was het tijd om een keer terug te gaan: een verblijf van een drietal dagen met het idee de rest van het eiland ook te bekijken. In tegenstelling tot de prachtige zomerse dagen van jaren geleden kregen we nu heftige regenbuien, een stevige wind en verder niets meer dan de gedachte aan de zon. Direct na aankomst met de veerboot hebben we de excursie naar het Robbeneiland genomen waar tijdens eb de zeehonden op de zandbanken te vinden zijn. In dit geval niet om te zonnen want de regen kwam met bakken naar beneden. Hoewel dit natuurlijk niet erg aantrekkelijk is, levert het wel een bijzonder beeld van de waddenzee op.

Op weg op de ms Zeehond met aan de horizon de regenbuien waar we doorheen zijn gegaan
Op weg op de ms Zeehond met aan de horizon de regenbuien waar we doorheen zijn gegaan

Tijdens de tocht naar het eiland kregen we een gestage regen te verwerken waarbij er toch enkele momenten waren die droog leken, en enkele fikse maar korte buien. Bij Robbeneiland aangekomen konden we onder het afdak op het dek van de boot de robben zien liggen op de zandbank. Zeehonden in een dolfinarium zien is mooi, maar in het wild levert het toch een heel ander beeld op. De opvarenden werd verzocht om stil te zijn om zo de dieren niet tot onrust te brengen. Blijkbaar is dit voor sommige mensen toch moeilijker dan verwacht, maar het lukte toch om in redelijke stilte te kijken naar deze prachtige zeezoogdieren. Op sommige van de foto’s is de regen duidelijk te zien.

Advertisements

     

Dit zijn momenten dat je als fotograaf kunt blijven fotograferen. De ene foto na de andere, zoekend naar leuke composities binnen de beperkingen die het schip je oplegt. Het standpunt is op het bovendek te hoog, op het lagere dek eigenlijk ook. Het liefst zou je op je buik op de zandbank liggen maar dat is niet mogelijk. Uiteindelijk, op een redelijk droog moment waarbij de grijze wolkenmassa breekt, besluit ik om een panorama te maken omdat ik zo graag het waddeneiland Ameland, dat op de horizon zichtbaar is met haar vuurtoren, samen met de zeehonden op de foto wil hebben. Het wordt een panorama met mijn 135mm objectief waarbij ik een ruime hoek van 90° fotografeer. Uit de hand natuurlijk, waarbij ik blij ben dat de boot niet schommelt – en dat het even droog genoeg is om uit de beschutting van het afdak te fotograferen.

Een panorama van het robbeneiland met op de achtergrond het waddeneiland Ameland
Een panorama van het robbeneiland met op de achtergrond het waddeneiland Ameland

Als we dan op de terugtocht zijn gaat het werkelijk hard regenen. Ameland verdwijnt in een mist van regen en laaghangende regenwolken. Dan zie ik een andere zandbank waar nog enkele zeehonden op zitten, samen met eidereenden, strandlopers, meeuwen en een enkele scholekster. Terugkijkend op de foto’s die ik heb kunnen maken terwijl de boot op volle kracht voorbij voer lijkt het zelfs alsof er een wulp tussen al die vogels zit. Maar daar kan ik me ook in vergissen. De weersomstandigheden leveren enkele bijzondere foto’s op die een sfeer hebben welke nooit in de volle zon te vinden zal zijn.

Dan varen we terug naar de aanlegsteiger terwijl ik stiekem geniet van de prachtige zeelandschappen die te zien zijn. De eilanden en het vasteland is verdwenen waardoor je, als je niet beter wist, je in een eindeloze wereld waant, een zee die zicht oneindig uitstrekt. Het levert een aantal prachtige foto’s op, zeker als we een vissersboot passeren die onder de dreigende luchten dapper haar weg vervolgt. Ondanks de regen is de tocht op de ms Zeehond een geslaagde excursie. Of misschien wel dankzij de regen. Wie weet.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
12 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jack
Jack
7 jaren geleden

Vooral de zee met ‘slecht weer’ opnamen zijn schitterend vind ik.
Fijn om te lezen allemaal.

Liesbeth
Liesbeth
7 jaren geleden

Ben maar blij dat het zulk slecht weer was , want het zijn stuk voor stuk schitterende foto’s , het is aan de foto’s te zien dat je genoten hebt . ook de panorama zo uit de hand vanaf een boot ! Indrukwekkend en Gaaf !.
misschien ga je nog wel eens terug als het mooi weer is , krijg je weer heel andere mooie foto’s .

Groeten Liesbeth

Jan HUijbers
Jan HUijbers
7 jaren geleden

Ondanks het slechte weer (waarbij de meeste fotografen de camera in de tas zouden laten) laat je weer een mooie en bijzondere serie zien. Overal komt de sfeer terug zoals die er op dat moment was.
Knap ook zoals je een panoramafoto weet te maken vanaf een ‘onstabiele’ ondergrond en vanuit de hand. Verticale opnamen (hoeveel ?) met voldoende overlap ?

Groeten , Jan

Jan Huijbers
Jan Huijbers
Antwoord aan  nandoonline
7 jaren geleden

Dank je Nando.
Gr. Jan

Paul Alink
Paul Alink
7 jaren geleden

Mooie foto’s Nando, het lijkt me ook geweldig om daar tussen de robben te zijn.
Ook mooie indrukwekkende foto’s van het weer erbij.
Bedankt dat je dit deelt met ons.
Paul

Jos
Jos
7 jaren geleden

Prachtige plaatjes van het slechte weer. Ik moet toegeven dat ik op het verkeerde been was gezet; ik dacht eerst aan een heel ander Robbeneiland en bij de eerste foto dacht ik, he?

Jos

Willem.
Willem.
7 jaren geleden

Mooi werk Nando, ik blijf genieten van je foto’s en je artikelen.

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x