Menu Sluiten

Een bezoek aan Kinderdijk

Jaren geleden hoorde ik al van het plaatsje Kinderdijk en zag ik de eerste foto’s van de molens. Dat was een plaats waar ik wel een keer naar toe wilde. Het is er dan eindelijk van gekomen.

Na een bezoek aan Waddinxveen (om een bruidreportage door te spreken) en Nieuwerdijk a/d IJssel zijn we langs Kinderdijk gereden. Het was inmiddels later geworden dan ik verwacht had waardoor we pas een half uur na zonsondergang arriveerden.

Advertisements

De lucht was prachtig. De wolken werden verlicht door de vele steden in de omgeving. Dit is een van de momenten dat lichtvervuiling mooie effecten teweeg kan brengen. Het contrast tussen de rood gekleurde wolken en de blauwe lucht maakt het bijna een (kunstmatige) zonsondergang lucht.

De molens steken mooi als silhouet af tegen de gekleurde lucht. Dit zijn momenten dat samengestelde foto’s (HDR) eerder afbreuk doen dan een toegevoegde waarde hebben. Dit zijn dan ook foto’s die recht uit de camera komen, met niets meer dan een klein beetje contrast. Van een paar molens draaiden de wieken, dat door de lange sluitertijd mooi in beeld komt.

De avond valt snel. Minder dan een uur na zonsondergang eindigt de schemering. Het blauwe uurtje is ten einde en de sterren verschijnen in grote getale aan de hemel. In het Noord-Oosten straalt de planeet Jupiter helder in het sterrenbeeld Stier. In deze serie foto’s is mooi te zien hoe het licht van de lucht veranderd als de avond valt.

De foto’s in de schemering zijn allemaal met de kleurtemperatuur van daglicht gefotografeerd. Als de schemering ten einde is krijgen de foto’s plotseling een hele andere uitstraling. Dan is het moment aangebroken om de kleurtemperatuur op de ‘nachtstand’ te zetten. Een kleurtemperatuur van 3400K is daar perfect geschikt voor zoals in de bovenstaande foto perfect te zien is.

Het fotograferen van de molens in Kinderdijk was een ingeving omdat we al in de buurt waren. Ik had verwacht dat we ze bij daglicht zouden zien, maar als ik naar het resultaat kijk ben ik heel tevreden met deze foto’s en het tijdstip dat we daar waren. Bovendien ligt het helemaal in het verlengde van de workshops die ik ga geven. Een hele toepasselijke fotoserie, dus.

Wie had aan het begin van de dag kunnen denken, toen we in de stromende regen naar Waddinxveen reden, dat het nog zo’n mooie avond zou worden? Ik niet.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christian
8 jaren geleden

Je moet toch nog een keer terug…. eens per jaar zijn de molens voor een weekje verlicht.
Erg mooi om te zien en vast te leggen.

Willem.
Willem.
8 jaren geleden

Zo zie je ze niet vaak uit Kinderdijk. Poster- Canvaswaardig !

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x