Een dagje Castlefest

Een week na Summer Darkness vindt op het Keukenhof in Lisse het Castlefest festival plaats. Er waren geen plannen om daar heen te gaan, maar uiteindelijk hebben we toch besloten om op de zaterdag een bezoekje te brengen. Het feit dat Corvus Corax op het festival speelde speelde daar een belangrijke rol in.

Corvus Corax op Castlefest

Het Castlefest festival is een utopia voor portretfotografen, net als het Elf Fantasy Fair. Er worden dan ook complete studio opstellingen rondom het kasteel van het Keukenhof gevonden. Het fotograferen van de prachtig verklede mensen speelt een belangrijke rol bij het festival. Naast de vele kraampjes, spellen en shows zijn er ook nog een aantal concert optredens.

In de jaren waarbij ik Castlefest heb bezocht fotografeerde ik ook de bezoekers (2007 en 2008). Dit jaar had ik de spullen bij om dit weer te doen, maar uiteindelijk heb ik besloten om alleen de optredens te fotograferen. Ik had geen zin in dezelfde foto’s te maken als al die andere fotografen, met al die ‘storende’ festival elementen op de achtergrond.

Normaal fotografeer ik concerten met een EF 85mm f/1,2L II objectief. Deze brandpunt afstand is voldoende voor de concertzaaltjes waar ik kom. Voor de grotere podia zoals op Castlefest heb ik besloten de EF 135mm f/2,0L mee te nemen. Het is een objectief dat ik niet zoveel meer gebruikt heb sinds de 85L in het bezit kwam. Ik was dan ook vergeten hoe prachtig scherp en helder de foto’s van een 135L zijn.

Folk band Cesair in actie, haarscherp vastgelegd met de 135L

Natuurlijk moet ik niet vergeten dat ISO400 voldoende was tijdens de dag, maar ook de ISO1600 tijdens Corvus Corax levert een prachtig resultaat op.

Behalve Corvus Corax en Cesair speelde ook de veelbelovende singer/songwriter Lisa Cuthbert op. Ik heb haar al in 2010 in het  voorprogramma van Anneke van Giersbergen gezien (Perron 55, Venlo). Eenzaam en alleen op het podium lukt het haar om het publiek te betoveren met haar optreden. De gedachte aan Tori Amos komt in me op, net als destijds in 2010. Het succes op Castlefest is duidelijk als nog tijdens het optreden de laatste cd uit haar voorraad verkocht wordt.

Een reklame boodschap
Lisa Cuthbert verborgen achter haar keyboard

Waar ik naar uitkeek was de Bulgaarse band Irfan. Deze band heb ik een zestal jaar geleden al een paar keer gezien en ik weet dat ik onder de indruk was. De zangeres kwam me echter onbekend voor en na een klein beetje zoeken weet ik nu dat dit inderdaad niet de zangeres van destijds was (Vladislava Todorova). Wat wel opvalt is de moeizame voortgang van het optreden en het ontbreken van enig contact met het publiek. En dat is jammer want het valt erg tegen.

Zangeres Denitza Seraphimova van Irfan

Ik fotografeer weinig (buiten) festivals wegens het daglicht. Podium verlichting is veel leuker en uitdagender om mee te spelen en over het algemeen ontbreekt dat bij daglicht. Tijdens de optredens van zowel Lisa Cuthbert en Irfan was de podiumverlichting zo dat er een paar spots mooi in beeld gebracht konden worden. De foto’s van beide artiesten laten het duidelijk zien.

Een grote verrassing is het optreden van Vic Anselmo. De Letse zangeres staat als een verlegen maar ondeugend meisje op het podium en speelt met het publiek. Dat geeft het optreden een intiem karakter, maar tegelijkertijd voelt het was kinderlijk aan –  mede door de aankleding van de bandleden. De muziek is echter pakkend met een vleugje gothic en metal dat de schare enthousiaste fans verklaart.

Vic Anselmo gevangen in de spaarzame podiumverlichting

Na Vic Anselmo speelt Corvus Corax op het hoofdpodium. Helaas heb ik geen accreditatie en is het me niet toegestaan om in de barrier voor het podium te fotografen. Ik had zelfs geen barrier verwacht: het laat wel zien dat sinds 2008 het festival flink is gegroeid. Dit betekent dus: fotograferen vanuit het publiek (dat voor misschien wel 90% groter is dan ik), regelmatig met liveview en de camera ver boven het hoofd gehouden. Ondanks die handicap lukt het toch een paar aardige foto’s te maken.

Corvus Corax

De complete fotoset van Castlefest

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geedebee
11 jaren geleden

Niks leuker dan op een festival lopen en er naar hartelust kunnen fotograferen…