Een dibond afdruk van Drukwerknodig

een dibond afdruk van drukwerknodig

Ik kreeg een aanbod om een gratis product te krijgen in ruil voor een review. Daar heb ik ja op geantwoord, met als keuze een dibond afdruk van Drukwerknodig.nl. Er was immers een plek aan de muur waar iets moest komen te hangen. In dit blogbericht vertel ik meer over deze dibond afdruk van Drukwerknodig.nl.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Drukwerknodig.nl is een van velen die voor een redelijk bedrag drukwerk en prints aanbieden. Bij Drukwerknodig.nl is het meer dan alleen maar fotowerk dat besteld kan worden. Je er ook terecht voor drukwerk voor boeken, horeca, presentatie, outdoor, promotie en huisstijlen. Drukwerknodig.nl is dus niet gespecialiseerd in alleen fotowerk.

een dibond van drukwerknodig.nl
De website van Drukwerknodig.nl. Let op welke manier je de bestelling gaat inzetten.

Wat fotowerk betreft bestaat de keuze uit allerlei materialen. Van canvas tot dibond en forex, van hout tot fotobehang, kalenders, kurk en zelfs tegeltjes. Prijzen zijn heel erg laag, wat het in eerste instantie aantrekkelijk maakt.

Als fotograaf wil je dat een foto volledig tot recht komt, zowel in kleur als kwaliteit. Vanuit dat perspectief is een fotoafdruk een heel andere product dan promotioneel drukwerk, presentatie of huisstijlen. Ik koos voor een 90 x 60 cm dibond afdruk van Drukwerknodig.nl om te reviewen, voorzien van het luxe ophangsysteem.

Dibond afdruk met luxe ophangsysteem

Op de website wordt als specificaties het volgende voor dibond opgegeven

 • Dibond met witte toplaag (aluminium is ook mogelijk)
 • Aanleveren als PDF in CMYK of RGB
 • Luxe ophangsysteem bestaande uit 2 hangers (7 x 7 cm en 4 afstandshouders
 • Full-color bedrukking op de voorzijde
 • Optioneel is er een baklijst in zwart of houtkleur (niet gekozen)

De foto die ik geselecteerd heb is een 30 megapixel foto van de rivier de Leu in Limburg, met een rijk pallet aan groentinten. Het is bewerkt op een geijkte monitor en als sRGB JPEG bestand in volledige resolutie geëxporteerd.

Rivier de Leu
Rivier de Leu in Limburg bij hoog water. Een mooie frisse foto voor aan de muur.

Aanleveren van het beeldmateriaal

Bij het kiezen van een product zijn de aanleverspecificaties afhankelijk van de manier hoe je dit op de website doet. Er is een grote rode knop “Product samenstellen” en een keuze traject “Direct uw dibond samenstellen”. Kies je voor de laatste, dan is het alleen mogelijk om een PDF te uploaden, en geen JPEG bestand.

Kies je echter voor de rode knop, dan krijg je de mogelijkheid om online te ontwerpen en dan is er wel de mogelijkheid om een JPEG (of PNG) te uploaden. Het is dus opletten welke manier je kiest.

Aanleverspecificaties
Let op hoe je het bestelproces ingaat. Als fotograaf wil je het liefst een JPEG insturen. Dat kan alleen via online ontwerpen.

Het verdere verloop van het online ontwerpproces tot aan de betaling gaat soepel, zoals verwacht mag worden. Na betaling gaat het productie proces in gang en krijg je een bericht wanneer het pakket verstuurd wordt. De levertijd is kort. Een normale levertijd voor dibond afdruk van Drukwerknodig.nl is ongeveer 3 dagen en het verzenden gaat via PostNL.

Levering van de dibond afdruk

De levering is in een stevige kartonnen doos die echter niet tegen de behandeling van PostNL bestand is. Dit ligt niet aan Drukwerknodig.nl, maar aan PostNL. Dit zal niemand verbazen. Gelukkig is, ondanks de gescheurde kartonnen doos en de beschadiging aan de foam omslag, de dibond afdruk van Drukwerknodig niet beschadigd.

een dibond afdruk van Drukwerknodig
PostNL is weer onzorgvuldig met het pakket omgegaan. Er is gelukkig geen beschadiging aan de dibond afdruk. Het zit verder netjes verpakt. Het zakje met bevestigingsmateriaal zit wel los in de doos.

De dibond afdruk van Drukwerknodig.nl zit netjes verpakt in foam met hoekjes. Er zit een zakje voor het luxe ophangsysteem bij, dat vrij door de doos kan vallen. Ik zou dit liever aan de achterzijde met een plakbandje vastgemaakt zien.

Het luxe ophangsysteem

De omschrijving van het luxe ophangsysteem komt niet overeen met de werkelijkheid. Het is één enkel 10×10 cm groot metalen plaatje dat zelf op de achterkant geplakt moet worden, samen met twee afstandshouders. Dit is heel anders dan de twee 7×7 cm plaatjes en vier afstandshouders waarover op de website gesproken werd.

Een reklame boodschap
een dibond afdruk van Drukwerknodig
Het luxe ophangsysteem is niet zo heel luxe. Het is een eenvoudige plaatje dat je zelf moet plakken. Let op de 20 kilogram gewicht.

Het bevestigen van het ophangsysteem moet je zelf doen. Alle materialen zijn voorzien en een eenvoudige “handleiding” vertelt je hoe het moet. Opvallend is het 24 uur uitharden van de lijm, waarbij je 20 kilogram gewicht erop moet leggen. Het is toevallig dat ik nog enkele ongebruikte dumbell gewichten had liggen, maar ik geloof niet dat veel mensen zomaar 20 kilogram aan gewicht ter beschikking hebben.

Het luxe ophangsysteem, waar je 7,50 euro voor moet betalen, is minder luxe dan ik had verwacht.

De afwerking van het dibond

Het dibond is netjes op maat gesneden. De achterzijde is echter niet goed geveegd. Het is aan te raden om het even met een borstel te vegen, zeker als je het ophangsysteem moet gaan plakken.

dobond afdruk van drukwerknodig.nl
Er is wel wat achtergebleven van het op maat snijden. Gelukkig is dat eenvoudig eraf te vegen.

Helderheid van de foto

Op het eerste oog ziet de afdruk er goed uit. De foto is echter donkerder dan het zou moeten, en daardoor niet zo helder en fris. Dit is een probleem dat ik bij meerdere afdrukcentrales ervaren heb en het is zeker iets om rekening mee te houden bij het aanleveren. De foto ongeveer 10% helderder maken zou dit al kunnen oplossen. Hou er dan wel rekening mee dat de lichte delen geen clipping gaan vertonen.

een dibond afdruk van drukwerknodig
De dibond afdruk ziet er redelijk uit. Maar het is wel opvallend dat de foto donkerder is dan wat deze moet zijn.
Dit is echter niet op deze foto van de afdruk te zien

Kwaliteit van de afdruk

Als je de afdruk vanaf een hele kleine afstand bekijkt heel nauwkeurig bekijkt zijn er veel lijnpatronen in te zien. Met name in de donkere delen vallen deze lijnen op. Er zijn ook witte puntjes in de foto zichtbaar, maar daarvoor moet je heel veel moeite doen om ze te zien.

Ik heb deze dibond afdruk vergeleken met een andere die ik in de kamer heb hangen en welke ongeveer 4x zo groot is. Daar zie ik dit lijnenpatroon niet, en bestaat de afdruk uit een mooi egaal vlak. Deze grote dibond is wel van een vak fotocentrale waarbij de prijs ongeveer 10x zo hoog was.

closeup dibond
Een closeup van de dibond ziet er redelijk goed uit. Dit is van een kleinere afstand dan een normale kijkafstand.
uitsnede closeup
Een uitsnede van een closeup van de dibond afdruk. Je ziet een lijnenpatroon van links naar rechts.
De lichtopval is niet gelijk, wat een verschil in helderheid verklaart. De witte puntjes zijn alleen met moeite in de foto te zien.

Hou er wel rekening mee dat een foto van 90 x 60 cm nooit op deze manier bekeken moet worden. Wanneer je er dertig centimeter vanaf staat is dit lijnen patroon absoluut niet meer te zien, laat staan van een normale kijkafstand voor dit formaat foto.

Oordeel

Er zijn veel leveranciers van fotowerk, en dat merk door de verschrikkelijk scherpe prijzen. Een dibond afdruk van Drukwerknodig.nl in de afmeting van 90 x 60 cm is met het luxe ophangsysteem nog geen 50 euro, want natuurlijk heel goedkoop is.

Deze lage prijzen hebben natuurlijk wel een consequentie. Dit zie je terug in de afdrukkwaliteit van dit dibond, iets wat een kritische fotograaf misschien direct zal opvallen. Bekijk je de afdruk echter van een normale kijkafstand, dan is de kwaliteit voldoende. Zeker voor de prijs die je ervoor betaald hebt.

De dibond aan de muur
De dibond afdruk aan de muur. Misschien had het nog een maatje groter gemogen.

De foto komt wat helderheid en frisheid niet overeen met wat ik op mijn geijkte monitor terug zie. Natuurlijk dien je er rekening mee te houden dat er verschil in zal zitten. Niet alleen omdat een monitor actief licht uitstraalt en een afdruk niet, maar ook het materiaal heeft invloed op het uiteindelijke resultaat. Het is zeker aan te raden om de foto ongeveer 10%-15% lichter te maken alvorens een dibond afdruk bij Drukwerknodig.nl te bestellen.

Het luxe ophangsysteem is teleurstellend en verdient de naam luxe niet. Het is heel basic en een doe-het-zelf systeem. Daarbij is het advies om met 20 kilogram druk de lijm te laten uitharden. Wie heeft er zoveel gewicht voor dit doel in huis liggen? Voor een ophangsysteem dat het woord luxe gebruikt zou ik verwacht hebben dat dit op zijn minst al gemonteerd zou zijn. Het is overigens het enige ophangsysteem dat aangeboden wordt. De andere keuze is geen ophangsysteem.

De slotsom

Ik kom dan uiteindelijk tot de volgende slotsom. Een dibond afdruk van Drukwerknodig.nl is een goedkope en snelle manier om een foto op dit materiaal te laten afdrukken. Het is niet de beste afdruk kwaliteit, maar goed genoeg voor een foto aan de muur. Of voor expositiedoeleinden waarbij er veel risico is op beschadiging bij vervoer of ruwe behandeling. Hou er wel rekening mee dat de foto donker uitvalt, en dat het luxe ophangsysteem zelf gemonteerd dient te worden.

Punten die bevallen

 • Goedkoop
 • Snelle levering
 • Kwaliteit is voor eenvoudige doeleinden goed

Punten die minder bevallen

 • Aanleverspecificaties afhankelijk van manier van bestellen
 • Afdruk is donker
 • Lijnenpatroon in afdruk (alleen zichtbaar als je van enkele centimeters afstand kijkt)
 • Luxe ophangsysteem verdient het woord luxe niet (heel basic ophangsysteem)
 • Prijs op de website is zonder btw

Links

https://www.drukwerknodig.nl/
https://www.drukwerknodig.nl/fotoproducten/dibond/
https://www.drukwerknodig.nl/boeken/

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties