Met een drone kan je vliegen en dingen van grote hoogte bekijken. Het vliegen kan een doel zijn. Maar je kan met een drone ook filmen en fotograferen. Vliegen, filmen en fotograferen vereisen elk een heel andere aanpak. In dit artikel vertel ik hoe je een drone voor fotografie kan gebruiken.
Geschatte leestijd: 10 minuten
Ik heb een drone altijd als een aanvulling op mijn fotografie gezien. Dat was ook de reden om een drone te gaan gebruiken, puur voor fotografie. Naarmate de tijd verstreek ben ik echter steeds meer gaan filmen. Want ook dat is leuk om te doen, en de bewegende beelden geven een extra dimensie. Zo heb ik al diverse impressies van mijn reizen gefilmd.
Er zijn drie manieren om een drone te gebruiken. Fotografie, film, en natuurlijk om het vliegen zelf. Voor dit artikel negeer ik de zogenaamde FPV-drones (First Persons View) die gebruikt worden voor het vliegen voor plezier, en minder op fotografie. Ze worden wel gebruikt voor de flitsende actievideo’s, maar dat is heel anders filmen dan de meer cineastische beelden van een normale drone.
Het verschil tussen filmen, fotograferen
Er zit een groot verschil tussen de manier hoe je met een drone voor video of fotografie vliegt. Dit heeft natuurlijk te maken met stilstaand beeld en bewegend beeld. Het is voor fotografie veel eenvoudiger om ongewenste elementen in het landschap buiten beeld te houden.
De belichting instellen
Bij het instellen van de belichting moet bij video rekening gehouden worden met de sluitertijd. Die moet voor de mooiste cineastische beelden op twee keer de framerate ingesteld worden. Aangezien ik bij voorkeur in 25 beelden per seconde film, is dat dan een sluitertijd van 1/50 seconde. Hier moet ik rekening mee houden bij de keuze van het diafragma en de ISO-waarde. Voor film is een grijsfilter een onmisbaar item om de belichting goed te krijgen. Dit geldt ook voor een drone.
Voor fotografie gelden de beperkingen die er voor film zijn helemaal niet. Het in de meeste gevallen mogelijk om diafragma, ISO-waarde én sluitertijd te gebruiken om de juiste belichting te krijgen. Een drone voor fotografie gebruiken is daarom niet anders dan een gewone camera, behalve dat een drone een camera op afstand is.
De vliegtechniek
Het andere, misschien nog wel belangrijkere verschil tussen filmen en fotograferen, is de vliegtechniek die je moet gebruiken. In beiden gevallen is het nodig om een goede controle over voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse bewegingen te hebben, en de hoogte natuurlijk. Echter, bij het filmen moeten deze bewegingen soepel en rustig gebeuren. Doe je dit niet, dan zal de film niet prettig kijken.
Voor een cineastisch gevoel bij het filmen is het bovendien verstandig om meerdere bewegingen te combineren. Bijvoorbeeld de een zijwaartse beweging gecombineerd met een rotatie zodat het onderwerp midden in beeld blijft. Dit kan aangevuld worden met een verandering in hoogte of zelfs de kijkhoek. Deze complexe bewegingen vereisen een nauwkeurig besturen van de drone, wat het vliegen voor video heel intensief maakt
Dit is de reden waarom je niet zo even een foto kan maken en dan filmen, of andersom. Beiden vereisen een heel andere manier van vliegen en kijken. Vlieg mede daarom met een doel, want de tijd die je ter beschikking hebt is beperkt. Wanneer de accu leeg raakt moet je terug. Ik negeer vanaf dit moment het vliegen voor video-opnames. Het gaat in dit artikel immers over een drone gebruiken voor fotografie.
Vlieg met een doel
Je moet een doel hebben. Een drone laten opstijgen om vervolgens rond te vliegen zonder een plan is doelloos vliegen. Dat is leuk wanneer vliegen een doel an sich is, maar niet als je van plan bent om te fotograferen. Bedenk daarom wat je wilt fotograferen, en vanaf welk punt. In dat geval kan je doelgericht, en zonder verdere omwegen naar dat punt vliegen om daar de uiteindelijke compositie te vinden.
Vlieg zo rechtstreeks mogelijk naar je ‘standpunt’ en ga fotograferen wat je van plan ben. Natuurlijk kan je altijd andere ideeën krijgen tijdens deze vlucht, maar dat kan dan op de weg terug. Kies eerst het punt ver weg, en kom van daaruit steeds dichterbij. Zo voorkom je ook dat je te ver weg dwaalt met de drone.
Door doelgericht te vliegen minimaliseer je ook eventuele overlast voor anderen. Een drone maakt nu eenmaal veel geluid, en er zijn veel mensen die zich daar terecht of onterecht aan storen. Hoe minder overlast je veroorzaakt, hoe minder het als een probleem ervaren wordt.
Je hoeft niet hoog te gaan
Een drone voor fotografie gebruiken betekent niet dat je altijd zo hoog mogelijk moet vliegen. Soms kan het mooi zijn om van 120 meter hoogte de wereld te bekijken, maar vaker is dat niet het geval. Op die hoogte is alles ver weg en komt alles heel klein in beeld. Je ziet geen details meer. Bovendien is de kans dat je veel te veel in beeld krijgt.
Vaak is het mooier om de drone in te zetten voor de standpunten die je zelf niet haalt. Je kan vanaf tien meter hoogte de loop van een beek, rivier of stroompje perfect vastleggen. Vaak zelfs beter dan vanaf 120 meter omdat je dan alleen maar neerkijkt op je onderwerp. Vanaf een geringe hoogte blijf je contact houden met je onderwerp. Een drone voor fotografie gebruiken is dan echt het verlengde van je gewone camera.
Dat betekent niet dat je soms niet hoog moet gaan. Er zijn ook situaties waarbij het wel goed werkt. Maar je moet niet hoog gaan omdat het kan, dat heeft geen zin. Bedenk dat het om een goede en mooie foto gaat, een die niet meteen ‘drone’ hoeft uit te schreeuwen.
Bereik onmogelijke standpunten
Een drone voor fotografie gebruiken biedt de mogelijkheid om onmogelijke standpunten te vinden. Natuurlijk is de hoogte het eerste waar je aan denkt, zoals wat ik in het vorige hoofdstuk heb beschreven. Het is echter meer dan alleen de hoogte waar het om gaat. De drone geeft je de kans om een standpunt te vinden dat anders niet mogelijk is.
Een paar voorbeelden van een drone voor fotografie vanaf onmogelijke standpunten zijn plekken waar je fysiek niet kunt komen. Net voorbij een klif bijvoorbeeld, of op een plek die veel te gevaarlijk is om naar toe te lopen. Het stelt je in staat om vanaf het midden van een bergstroom te fotograferen, of vanaf de top van een waterval.
De drone kan ook ingezet worden om net voorbij hoge begroeiing te komen. Stel je een meer voor waar een dicht struikgewas voor aanwezig is. Met de drone kan je over die struiken heen komen en gewoon op ooghoogte een foto van dat meer maken zonder al die struiken ervoor. Uiteraard is dit alleen mogelijk waar het ook daadwerkelijk toegestaan is, maar dat zal duidelijk zijn.
Gebruik de drone verstandig
Een drone voor fotografie gebruiken biedt fantastische mogelijkheden. Tegelijkertijd zijn er ook veel beperkingen. Sommige van die regels zijn heel zinnig, andere lijken zinloos. We zijn echter gebonden aan die regels en het is verstandig om je daar dan ook aan te houden, ongeacht wat je van die regels vindt. Het laatste wat je wilt is een ongeval, dat heel serieuze gevolgen kan hebben bij het gebruik van een drone.
Heel intressant en mooi uitgelegd met fantastische beelden erbij, dankjewel Nando.
Dank je voor de reactie, Ton. 🙂