Een fotoshoot in stof en duisternis

De ballerina in een hokje

Het stond al even op de planning. Een nieuwe fotosessie met Wendy, die met het oog op haar nieuwe website gemaakt moesten worden. Daarin moest dans centraal staan. Het was even puzzelen hoe en waar, maar uiteindelijk kozen we een verlaten zolder in een oude textielfabriek. Dit werd een fotoshoot in stof en duisternis, want het was er stoffig, en er was nauwelijk licht.

Mooie industriële locaties zijn moeilijk te vinden in Nederland. Ze zijn er wel, maar vaak extreem commercieel uitgebuit. De kosten om een fotosessie te mogen maken lopen al snel op tot vele honderden euro’s. Je zou kunnen zoeken naar plekken waar je officieel niet mag komen, maar dat is niet prettig fotograferen. Als je dergelijke locaties al kunt vinden, aangezien de meeste verlaten industriële plekken sneller gesloopt worden, dan dat ze ontstaan.

Een foto locatie in stof en duisternis op zolder

Maar we hebben een mooie plek gevonden, legaal en tegen heel schappelijke kosten. Het was een enorme zolder van een verlaten textielfabriek; een doolhof van gangen, kamers, en heel veel rommel. Er is geen verwarming, geen daglicht, en op een paar plekken na geen of nauwelijks verlichting. Het wordt een fotoshoot in stof en duisternis.

Gelukkig had ik daar rekening mee gehouden en mijn eigen licht mee genomen. Natuurlijk op accu, want stopcontacten waren er niet zo veel. Dat betekende ook dat de rookmachine die ik geleend had maar op beperkte plekken bruikbaar was, ondanks de 25 meter verlengkabel die ik meegenomen had.

De foto locatie voor de fotoshoot in stof en duisternis
Een collage van snelle smartphone foto’s door Wendy zelf. Het geeft een goed idee van de locatie en omstandigheden

Na de eerste foto’s komt de rook

Dit was de tweede keer dat ik een rookmachine heb gebruikt. De eerste keer was tijdens een fotoworkshop van Richard Terborg, lang geleden in Studio34x te Almere. Het was toen al duidelijk dat dit niet als eerste gebruikt moet worden, want als de rook er eenmaal hangt zal deze zonder afzuiging lang kunnen blijven hangen.

Klaar voor de fotosessie in stof en het duisternis
Klaar voor de eerste foto’s van de dag. Het flitslicht is nog niet naar wens opgesteld, maar de plek is al wel uitgezocht.
Wendy in het juiste licht
Met het flitslicht in de juiste richting, en in de juiste hoeveelheid, wordt het totaalbeeld heel sfeervol. Natuurlijk hoort er een goede nabewerking bij.

Na de eerste geslaagde set foto’s was het dus tijd voor de rook. Het mooiste zou een dikke mist zijn, die over de grond en tussen de betonnen blokken zou hangen. Maar helaas komt er geen mist uit een rookmachine. Dus geen kruipende mist over de vloer, maar een gordijn van rook die direct omhoog drijft.

rookgordijn en geen mistlaag
Een rookgordijn met verlichting van achteren, en schuin van voren.

Een tweede locatie in stof, en een derde locatie in duisternis

Na de foto’s met het rookgordijn is het tijd voor een nieuwe plek. Het kost even tijd om die te vinden, maar als we die dan hebben wordt het een hele uitdaging om daar een goede lichtopstelling te maken.

In een klein vierkant hok, met een deuropening en een doorkijkje is er nauwelijks plek voor de verlichting, zonder die in beeld te krijgen. Het is puzzelen, proberen, en opnieuw opstellen. Maar uiteindelijk lukt het dan toch om het licht zo te krijgen als we willen.

Een reklame boodschap
De ballerina in een hokje
Wendy als ballerina in een hokje, verlicht met lampen die verdekt opgesteld staan.

Helaas is het niet mogelijk om op deze plek ook rook te brengen, omdat er absoluut geen stroom beschikbaar is zonder een verlengsnoer van zeker 75 meter. Er was zelfs geen licht aanwezig, zodat we aangewezen waren op onze eigen verlichting. Bovendien was het opletten tijdens dit moment van deze fotoshoot in stof en duisternis, dat we nergens over struikelden, of achter bleven hangen tijdens het lopen.

Een stukje terug in de gang waar we stonden lukte het eigenlijk net om de rookmachine op de gewenste plek te gebruiken. Die 25 meter verlengkabel was een paar meter te kort. Maar het lukte om een speelse lichtopstelling te maken met vier flitsers. Dit voorkwam dat de gehele gang in de achtergrond één donker gat zou worden.

Klaar voor de foto's

Dan, na een complete serie foto’s, is het ook hier tijd om rook toe te voegen. Met het licht vanuit de naastliggende ruimte wordt de rook mooi zichtbaar. Het is wel opletten, want al snel verspreidt de rook zich dusdanig dat er een waas in de ruimte hangt, en de rook niet meer als dusdanig herkenbaar is. Dit is goed om voor eventuele volgende fotosessies te onthouden.

Met een beetje rook
rook en licht tijdens deze fotoshoot in stof en duisternis
rook en licht tijdens deze fotoshoot in stof en duisternis

Dan is de tijd om…

Tijd vliegt tijdens dit soort middagen. Voor we het weten moeten we de zolder weer verlaten. Niets te vroeg, want de accu’s van de flitsers zijn zo goed als leeg. Toch is het jammer dat we niet op meer plekken konden fotograferen.

Het verkennen van de ruimte, en de locaties kiezen voor de foto’s kostte best veel tijd. Dat is het nadeel als je nog niet eerder op een dergelijke plek bent geweest. Maar nu ik weet hoe het eruit ziet, en waar wat te zien is, zal het voor een volgende keer eenvoudiger zijn om daar op die plek te fotograferen.

Een ding is zeker, het is een plek waar weinig licht is, totaal geen daglicht aanwezig is, maar waar wel heel veel stof ligt. Daar moet zeker rekening mee gehouden worden, zowel voor je spullen, als voor kleding… en je model.

vieze voeten is onvermijdelijk
Het is er donker, en stoffig. Vieze voeten was het resultaat, maar ook stoffige kleding en apparatuur.

Ander fotosessies met Wendy

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Huijbers
Jan Huijbers
3 jaren geleden

Goh Nando, je begeeft je wel op donker en stoffig terrein.
Maar zo te zien en ook uit wat je schrijft toch tevreden met het resultaat.
Wat ik me dan afvraag: heb je dan niemand bij je die mee de spullen naar z’n plek brengt en helpt om op te bouwen? Dan kun jij je meer bezig houden met waar je goed in bent en dat is fotograferen.