Een HDR in Lightroom of Photoshop?

Wanneer het dynamisch bereik van het onderwerp dat gefotografeerd wordt erg groot is, kan het nodig zijn om gebruik te maken van HDR technieken. In het kort betekent het een serie opnamen met verschillende belichtingen maken (een belichtingstrapje), waarmee het hele dynamische bereik over meerdere foto’s vastgelegd wordt, om vervolgens met behulp van software deze serie foto’s samen te voegen tot een enkele foto waarin het hele dynamische bereik gevangen is. Wat is nu beter? Een HDR in Lightroom of Photoshop?

Geschatte leestijd: 11 minuten

Het samenvoegen van de foto’s kan op verschillende manieren. Mijn favoriete manier is het samenvoegen via lagen en maskers in Photoshop, wat soms heel eenvoudige is, maar in andere gevallen vrij moeilijk blijkt te zijn. Er is ook speciale software te koop, zoals Photomatix, wat interessant kan zijn voor iemand die veelvuldig van HDR gebruik wil maken. De mogelijkheid tot het maken van HDR is echter ook ingebouwd in Photoshop en in de recente versies van Lightroom. Zeker de laatste is ideaal voor de fotograaf die zo nu en dan HDR nodig heeft, of er sporadisch gebruik van wil maken, en er geen $100 aan wil spenderen.

Bracketing functie geactiveerd in de Canon EOS 5D mark IV. Met deze instelling worden er 5 foto's met verschillende belichtingen gemaakt die vervolgens samengevoegd kunnen worden.
Bracketing functie geactiveerd in de Canon EOS 5D mark IV. Met deze instelling worden er 5 foto’s met verschillende belichtingen gemaakt die vervolgens samengevoegd kunnen worden.

Onlangs leerde ik een alternatieve methode om vanuit Lightroom een HDR te maken, waarbij gebruik gemaakt wordt van de HDR-Pro functie van Photoshop. Deze manier zou betere resultaten opleveren dan de “kant-en-klare” manier van Lightroom. In dit blog wil ik beide methoden uitproberen en naast elkaar leggen om te zien wat het verschil is. Tegelijkertijd is het een soort handleiding (of tutorial) van het maken van de HDR opname. Klik op de foto’s voor een groter voorbeeld.

HDR via Lightroom

HDR via Lightroom

Selecteer de foto’s die samengevoegd moeten worden in de Lightroom bibliotheek en klik op een van de foto’s met de rechtermuisknop. Kies de functie [Photo Merge – HDR] in het menu of gebruik de sneltoets [ctrl-H] om de HDR functie direct te activeren.

HDR in Lightroom

In het HDR window van Lightroom is de mogelijkheid om de foto uit te lijnen en de belichting automatisch te laten instellen. Ik heb deze functies standaard aan staan maar dit kan naar wens uitgezet worden. Deghost instellingen kunnen gebruikt worden indien er bewegingen in de foto’s zijn. Aangezien er in dit geval tussen de foto’s absoluut geen veranderingen zijn, is de functie uitgeschakeld. Het enige wat nu nog moet gebeuren is de knop Merge indrukken en Lightroom voegt de foto’s samen tot één enkele foto van hoog dynamisch bereik.

bewerken van een HDR is hetzelfde als een gewone foto

Het resultaat van het samenvoegen wordt zichtbaar als een extra foto in je bibliotheek. Aangezien de optie om de belichting in te stellen aangevinkt was, heeft Lightroom de schuifjes voor de belichting ingesteld. Deze instellingen kunnen naar wens verder bijgeregeld worden, of lokaal aangepast via maskers. Dit is in deze foto niet gedaan.

Omdat dit een HDR foto is, kunnen de schaduwen en hoge lichten zonder problemen extreem aangepast worden.

HDR in Photoshop via Lightroom

HDR in Photoshop via Lightroom

Selecteer in de Lightroom bibliotheek de foto’s die samengevoegd moeten worden. Klik op de rechtermuisknop en kies in het contex menu de optie [Edit In – Merge to HDR Pro in Photoshop]. Lightroom zal vervolgens de geselecteerde foto’s overzetten naar Photoshop en de HDR Pro functie automatisch activeren. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de snelheid van de computer en het aantal en grootte van de bestanden.

HDR in Photoshop

Kies in het HDR Pro venster de 32bit mode en vink de functie [Complete Toning in Adobe Camera RAW] aan. Dit verandert de knop [Merge] onder in het venster in [Tone in ACR]. Er kan naar wens gekozen worden voor de optie [Remove ghosts].

De foto zal er in dit stadium nog niet goed uit zien, maar dit is niet erg. In de volgende stap zal dit gecorrigeerd worden. Klik op de knop [Tone in ACR] waarna de foto geopend wordt in Adobe Camera Raw. Ook dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de bestandsgrootte, het aantal foto’s en de snelheid van je computer.

Een reklame boodschap
HDR in adobe camera raw

Het Adobe Camera Raw venster wordt automatisch geopend en de foto kan naar wens bewerkt worden. Dit kan eventueel via de [Auto] functie, zoals we dat ook met de HDR in Lightroom hebben gedaan, waarna de instellingen bijgeregeld kunnen worden, of het kan helemaal handmatig uitgevoerd worden.  Ook hier is het mogelijk om de schaduwen en hoge lichten maximaal te corrigeren zonder (veel) kwaliteitsverlies. Klik op [OK] als de bewerking naar wens is, en het resultaat wordt in Photoshop geopend.

HDR in Photoshop

Op deze foto kunnen naar wens verdere bewerkingen worden uitgevoerd. Wanneer alles naar wens is kan de foto simpelweg gesloten worden. De foto zal automatisch geëxporteerd worden naar de Lightroom bibliotheek.

Het verschil tussen de resultaten

HDR in Lightroom versus Photoshop

Je zou verwachten dat de resultaten van beide methoden geen verschil zouden moeten vertonen. En inderdaad, mits de bewerking (tonemapping) van het HDR beeld ongeveer hetzelfde wordt gehouden, zijn beide resultaten hetzelfde. Het enige in het oog vallende verschil is het bestandsformaat: via Lightroom wordt een DNG bestand gemaakt (met HDR als toevoeging in de bestandsnaam), en via Photoshop een TIF bestand.

Dat er toch verschil tussen deze opnamen is, wordt duidelijk als we de beelden nauwkeuriger gaan bekijken. Daarvoor heb ik op een aantal punten ingezoomd tot 200% om de verschillende duidelijk zichtbaar te maken. In elk voorbeeld is de linkerfoto de HDR via Lightroom, en de rechterfoto via Photoshop. Bekijk de screenshots vooral op groot formaat om de verschillen duidelijk zichtbaar te maken,

HDR verschil Lightroom en Photoshop
HDR verschil Lightroom en Photoshop
HDR verschil tussen Lightroom en Photoshop

Het is opvallend dat de HDR bewerking via LIghtroom beduidend minder detail laat zien dan de foto via de HDR Pro functie van Photoshop. Hoewel beide HDR beelden via software van Adobe tot stand zijn gekomen, maakt het dus zeker verschil in kwaliteit.

Nog een vergelijk

Om te zien of dit verschil in kwaliteit structureel is heb ik op meerdere foto’s beide HDR bewerkingen uitgevoerd. De onderstaande landschapsfoto is daar een van, en zoals te zien is lijken beide HDR beelden nagenoeg gelijk. Er is slechts een miniem verschil in bewerking te onderscheiden; de linkerfoto is via Lightroom tot stand gekomen, de rechterfoto via HDR Pro in Photoshop.

HDR via Lightroom en Photoshop
HDR verschil via Lightoom en Photohsop

Zoals de onderstaande 200% vergrotingen laten zien is ook hier een verschil in detaillering te zien. De via HDR Pro tot stand gekomen HDR vertoont meer detail. Je zou misschien kunnen zeggen dat verschil in detaillering het gevolg is van de bewegingen van de planten en bladeren, maar ook de onbeweeglijke delen in de foto zijn softer in de HDR via Lightroom. Bekijk ook hier de screenshots op groot formaat om de verschillen goed duidelijk te maken.

HDR verschil tussen Lightroom en Photoshop
HDR verschil tussen Lightroom en Photoshop
HDR verschil tussen Lightroom en Photoshop
HDR verschil tussen Lightroom en Photoshop

Bedenk wel dat dit uitsnedes zijn die op 200% bekeken worden. Op 100% grootte zullen de verschillen natuurlijk minder opvallen, maar ze blijven wel aanwezig. Dit is te zien in de laatste foto van de bovenstaande serie, die in plaats van 200% maar tot 100% is ingezoomd. Worden de foto’s in een (veel) kleiner formaat bekeken, dan zullen de verschillen absoluut niet meer aanwezig zijn.

Conclusie

Of de mate van detail die via de HDR Pro methode zichtbaar voor de foto noodzakelijk is, hangt natuurlijk af van het gebruik van de foto. Niet iedereen zal een dergelijke eis in scherpte noodzakelijk vinden, of nodig hebben. Bovendien zal het verschil pas zichtbaar worden wanneer deze foto’s naast elkaar gelegd worden. Voorheen had ik ook niet het idee dat de HDR foto’s via Lightroom minder gedetailleerd waren.

Is de wens om het maximum aan detaillering uit de HDR foto te halen, dan is het zeker te adviseren om de bewerking via de HDR Pro functie van Photoshop uit te voeren. Is die wens niet noodzakelijk, dan zal de HDR functie via Lightroom prima voldoen. Het verschil is pas zichtbaar bij pixel peeping.  Hoe de kwaliteit is bij gebruik van andere HDR software zoals Photomatix, dat kan ik niet zeggen. Maar het is eenvoudig om dit zelf uit te proberen en te vergelijken.

Welke methode gebruik jij bij het maken van HDR opnamen, en waarom? Vertel het in een reactie onder dit bericht.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guido Bellens
Guido Bellens
8 maanden geleden

Hallo Nando,

Als je HDR foto’s maakt vanuit de hand kan je best ook de transportmodus veranderen, van One Shot naar High speed, zodat je nog minder kans maakt op ghosting.

Hans Nieuwenhuis
Hans Nieuwenhuis
3 jaren geleden

Zie de verklaring in : https://lightroomkillertips.com/follow-last-mondays-shocking-truth-lightrooms-hdr-post

Kwestie van sharpening settings en highlights.

Laatst bewerkt op 3 jaren geleden door Hans Nieuwenhuis
Anita Spooren
Anita Spooren
5 jaren geleden

Ik werk met Urban Photography veel met HDR. Ik maak daarbij gebruik van LR ( samenvoegen) PS en NIK filter.
Ik denk dat het ook af hangt van de bewerking die je zelf nog toepast in LR

Edwin van Wijk
5 jaren geleden

Is dezelfde scherpte in LR niet haalbaar door te verscherpen in het details panel? Het lijkt er namelijk op dat de PS foto’s meer verscherpt zijn (ook iets meer ruis zichtbaar).

Henk Verheyen
Henk Verheyen
5 jaren geleden

Dat is interessant! Ik gebruik standaard de LR-methode (sinds die beschikbaar is in LR, daarvoor PS) maar dit is toch een reden om via PS te gaan werken…