Je hebt ze zeker wel eens zien staan bij de instelmogelijkheden van je camera; de beeldstijlen. Soms hebben ze andere namen, zoals film simulaties bij Fujifilm, of creatieve stijl bij Sony. Deze instellingen zorgen voor een speciale uitstraling van je foto. Maar het kan invloed hebben op hoe je de foto op je LCD scherm beoordeeld. Het kan je zelfs op het verkeerde been zetten als het op het beoordelen van de belichting aankomt. De oplossing is simpel. Kies een neutrale beeldstijl in je camera voor een goede beoordeling van je foto.
Geschatte leestijd: 6 minuten
Beeldstijlen, film simulaties, creatieve stijl, of hoe ze ook heten, ik noem ze vanaf nu allemaal voor het gemak beeldstijlen. Deze zijn speciaal bedoelt voor de fotografen die in JPEG fotograferen. Door een beeldstijl te kiezen, krijgt je foto een speciale uitstraling. Er zijn door de fabrikant vaak namen aan gegeven zoals neutraal, portret, landschap, gedetailleerd, of in het geval van Fujfilm, Astia, Classic Chrome, Velvia, en nog een heel aantal meer.
Een beeldstijl in je camera heeft alleen invloed op de JPEG foto
Wie in JPEG fotografeert, zal met deze beeldstijlen een foto krijgen die later niet meer aangepast kan worden. De beeldstijl is definitief. Voor wie in RAW fotografeert heeft deze beeldstijl in principe geen nut. Je gebruikt immers het rauwe beeldmateriaal in je nabewerking, dat niet beïnvloed wordt door dit soort instellingen die je in de camera hebt gedaan.
Toch zal een beeldstijl op je LCD scherm, of in je elektronische zoeker in het geval van een mirrorless camera, ook zichtbaar zijn als je in RAW bestandsformaat fotografeert. Dit komt omdat elk RAW beeld de instellingen van je camera in het bestand opgeslagen heeft. Deze instellingen worden zichtbaar in het bijgesloten JPEG preview beeld. Het is dit JPEG preview beeld dat je achter op je LCD scherm, of in de elektronische zoeker ziet.
Op het moment dat je een RAW beeld importeert in Lightroom, zullen je camera instellingen vaak gereset worden (afhankelijk van je Lightroom instellingen), en je ziet een onbewerkt vlak RAW beeld verschijnen. In Lightroom zijn de verschillende beeldstijlen van de camera die je gebruikt hebt ook te kiezen. Deze kun je gebruiken als je dat wilt, of uitproberen om te zien of ze een mooi resultaat opleveren.
Een beeldstijl heeft invloed op de beoordeling van je foto
Wanneer je in RAW fotografeert, zal de ingestelde beeldstijl dus zichtbaar zijn in de preview JPEG die in het RAW bestand ingesloten zit. Dit preview JPEG beeld zie je op het LCD scherm. Heb je een contrastrijke beeldstijl gebruikt, dan zal dit invloed hebben op hoe je de foto beoordeelt als je deze terug ziet op je LCD scherm. Contrast betekent dat donker donkerder wordt, en licht lichter. Dit kan tot resultaat hebben dat je JPEG preview uitgebeten wit, of dichtgelopen zwart kan bevatten, terwijl het RAW bestand dit niet heeft.
Ook het histogram zal beïnvloed worden door de ingestelde beeldstijl, zoals dat in de twee bovenstaande foto’s te zien is. Het histogram wordt immers opgebouwd aan de hand van de JPEG preview die in het RAW bestand ingesloten zit.
Indien je de belichting gaat compenseren aan de hand van een preview JPEG met een ingestelde beeldstijl, kan dit in sommige gevallen een totaal verkeerde belichting opleveren.
Een neutrale beeldstijl voor een goede beoordeling van je foto
Je kunt een standaard beeldstijl kiezen, en daarmee gaan fotograferen. Dan wordt de preview van je foto zo min mogelijk beïnvloed. Maar het kan nog beter door een hele neutrale beeldstijl te kiezen, of zelf in te stellen. Zet je contrast zo laag mogelijk, en verminder de verzadiging. Misschien zijn er nog andere instelmogelijkheden, waarmee je een hele vlakke, contrastarme, en neutrale foto krijgt.
Het resultaat op je LCD scherm, of in je elektronische zoeker, zal er misschien niet zo mooi uitzien, maar je kunt wel veel beter je foto beoordelen op belichting. Het histogram zal ook een veel beter beeld geven van hoe je RAW beeldmateriaal zal zijn. Een belichting instellen aan de hand van Exposure to the Right (EttR) zal hiermee veel makkelijker en beter gaan.
Lees meer over het gebruik van het histogram in het artikel ‘Het histogram op je camera’
https://www.nandoonline.com/het-histogram-op-je-camera/
Dat je foto op het LCD scherm of in de elektronische zoeker er vlak en onaantrekkelijk uitziet is niet erg. Je fotografeert tenslotte in RAW en het uiteindelijke eindresultaat zal toch pas na de nabewerking te zien zijn.
Een neutrale beeldstijl is alleen geschikt voor RAW
Een waarschuwing voor iedereen die in JPEG fotografeert. Gebruik deze techniek niet. Doe dit alleen wanneer je gebruik maakt van RAW files. Die kunt je namelijk nog aanpassen in de nabewerking, iets wat met JPEG niet of nauwelijks mogelijk is.
Fotografen die in JPEG fotograferen, kunnen gewoon de beeldstijl kiezen die ze graag willen, en de belichting aanpassen naar wat ze zien op hun scherm, of aan de hand van het histogram. Dat wat op het LCD scherm, of in de elektronische zoeker, te zien is, zal het eindresultaat zijn.
Wat heb jij voor beeldstijl ingesteld?
Gebruik jij beeldstijlen in je camera? En zo ja, welke heb je dan ingesteld? Ik ben heel benieuwd hoe jij hiermee omgaat, en of je bewust voor een beeldstijl gekozen hebt, en waarom. Deel het in een reactie hieronder.
De Fujifilm GFX 100 en GFX-50s, de Nikon Z 7, en de Canon EOS R, waarvan beelden in dit artikel zijn gebruikt, zijn beschikbaar gesteld door cameraland.nl. Lees ook de reviews van deze camera”s op mijn site, via de links in deze paragraaf.
[…] de preview foto er op het scherm van je camera niet echt oogstrelend zijn, hoewel je misschien wel een aparte beeldstijl zou kunnen gebruiken om dat te […]
Dag Nando, heel interessant. Op mijn fuji xt3 heb ik nu de filmsimulatie standaard in gesteld. Ik vind echter niet waar ik daar contrast ed. nog meer kan aanpassen, is dat wel mogelijk”gr. Jos
[…] ook zeker het artikel waarnaar ik in de video verwijs: een neutrale beeldstijl voor een goede beoordeling van je foto. Bedenk echter wel, dat een heel eigen neutrale beeldstijl niet door Lightroom overgenomen kan […]
Dag Nando. Staat bij mij op standaard maar zal neutraal eens aanzetten inclusief je andere suggesties. Bedankt
Hallo Bart, Het is altijd wel de moeite waard om eens te zien wat het verschil is. Ik ben benieuwd hoe je het ervaart.
Hallo Nando,
Heel nuttige informatie, n.a.v. dit artikel heb ik e.e.a. in mijn camera aangepast naar neutraal. Eerlijk gezegd had ik hier nog nooit bij stilgestaan en ik denk dat ik zeker niet de enige ben.
Hallo Cees,
het is inderdaad niet iets waar je snel aan denkt, maar ik was zelf verrast toen ik dit ontdekte. Er wordt eigenlijk nooit iets over gezegd. IK ben benieuwd naar je ervaring.