Een nieuw artikel over hyperfocale afstand

Scherptediepte is belangrijk voor de uitstraling van de foto. Soms maken we de keuze om een hele kleine scherptediepte te gebruiken, zodat alleen het onderwerp of een deel van het onderwerp scherp is en de rest helemaal niet. Soms kiezen we voor een grote scherptediepte en zorgen we zo dat er voldoende scherp is. En soms willen we als fotograaf gewoon werkelijk alles scherp in beeld hebben, van voor tot achter en nog verder. In dat geval kunnen we het beste gebruik maken van de zogenaamde hyperfocale afstand. Ik schreef een nieuw artikel over hyperfocale afstand.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Alles van voor tot achter scherp met de hyperfocale afstand ingesteld.
Alles van voor tot achter scherp met de hyperfocale afstand ingesteld (EOS 7D mark II + EFS 15-85mm f/3,4-5,6 @ 15mm; f/22; t=1 sec)

Hyperfocale afstand heeft natuurlijk alles te maken met diafragma en scherptediepte. Hoe dit nu precies zit heb ik in een uitgebreid artikel aan bod laten komen, met uitleg in eenvoudige bewoordingen, voorbeelden en tips om te gaan werken met de grootste scherptediepte die je maar kunt bereiken.

Een reklame boodschap

De link naar het nieuwe artikel is: 
https://www.nandoonline.com/basistechniek/hyperfocale-afstand-gebruiken/

Hyperfocale afstand uitrekenen met een app op een smartphone. Maar dan moet dit ingesteld worden op de camera. Hoe dit moet leg ik uit in mijn artikel
Hyperfocale afstand uitrekenen met een app op een smartphone. Maar dan moet dit ingesteld worden op de camera. Hoe dit moet leg ik uit in mijn artikel

De link naar het artikel is uiteraard ook in het menu terug te vinden, onder het kopje basiskennis. Daar is ook het artikel over scherptediepte te vinden, wat zeker aan te raden is wanneer daar nog enige onduidelijk over is. Wil je meer weten over de scherptediepteschaal op objectieven, dan kan je dit artikel lezen.

Er zijn veel apps voor de smartphone die je kunnen helpen met een groot aantal dingen voor fotografie. Een daarvan is Photopills, die ook een goede manier voor het gebruik van de hyperfocale afstand heeft.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties