Eén objectief voor landschapsfotografie

Canon10-500-mockup

Veel fotografen hebben een keur aan objectieven. Sommigen hebben zelfs voor elk doel een eigen objectief. Dat is niet zo vreemd, want goed gereedschap maakt het halve werk. Kiezen zijn meerdere objectieven kan je fotografie ook moeilijk maken. Stel dat je maar één objectief voor landschapsfotografie mocht hebben. Welke zou dat dan zijn?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Voor elke soort fotografie kun je een lijst met objectieven maken die geschikt zijn. Vaak komt het neer op een twee of drietal objectieven die voldoen. Fotografeer je maar één enkel onderwerp, dan is een keuze eenvoudig gemaakt. Een macrofotograaf zal een macrolens hebben. Een portretfotograaf een portretlens, en een sportfotograaf een lichtsterke telezoomlens. Maar welk objectief zou voor een landschapsfotograaf geschikt zijn?

Lees meer over de ideale set objectieven
voor een specifieke soort fotografie in mijn artikel
Objectiefkeuze (last van G.A.S.?)

Eén objectief voor landschapsfotografie, welke is het?
Welk objectief of objectieven zijn geschikt voor jou?

Een 10-500mm zoom objectief voor landschapsfotografie?

Was het niet eenvoudig als je één enkel objectief had dat alle brandpunten bevat dat je ooit nodig hebt? Stel je voor, een 10-500mm zoomobjectief met een vast diafragma van f/1,4 over het hele bereik. Zou dat niet ideaal zijn?

Canon10-500-mockup
Een 10-500mm f/1,4 objectief. Het enige objectief dat je nodig hebt. Ideaal, of toch niet? Deze lens bestaat natuurlijk niet,

Afgezien van het feit dat dit fysiek vrijwel onmogelijk zou zijn om dit te maken, zou een dergelijk objectief niet echt praktisch of bruikbaar zijn door het enorme gewicht en formaat. Maar wanneer je die diafragma opening even vergeet, dan kun je toch objectieven vinden die een bereik hebben van bijvoorbeeld 18-300mm of nog meer. Meestal gaat het hier om objectieven voor camera’s met cropsensoren, maar niet altijd.

Kies niet één enkel superzoom objectief

Een zoomobjectief gebruiken dat alle mogelijke brandpunten heeft, betekent dat je in principe geen objectieven hoeft te wisselen. Je hebt immers maar één objectief nodig, waarmee je alles kunt fotograferen wat je maar wilt. Of het nu groothoek is voor een landschap, of een tele voor dat ene vogeltje in de boom. Je hebt alles onder handbereik.

De kwaliteit van een dergelijk objectief is vaak niet bijster goed. De scherpte kan tegenvallen, of vervorming van het beeld is duidelijk merkbaar. Deze objectieven zijn vaak ook minder lichtgevoelig, waardoor het fotograferen onder donkere omstandigheden moeilijk wordt en er hoge ISO waarden gebruikt moeten worden.

Zoek je een dergelijk objectief, en accepteer je de mindere beeldkwaliteit van een dergelijk objectief, dan zou ik adviseren om direct te kiezen voor een superzoom bridge camera in plaats van een spiegelreflex of systeem camera met een los objectief. Waarom zou je immers de mogelijkheid tot objectieven wisselen willen hebben, als je dat toch nooit gaat doen?

een objectief voor alles
De Nikon Coolpix P1000 is misschien het meest extreme geval van superzoom camera. Met een zoombereik van 125x ga je van 24mm tot maar liefst 3000mm in één camera. Als je dan toch één objectief voor alles wilt hebben, kies dan voor een soortgelijke camera. Hoewel het zoombereik natuurlijk niet zo extreem hoeft te zijn.

Er zijn natuurlijk wel zoomobjectieven met een extreem zoombereik die wat kwaliteit vrij goed zijn. Maar dan praat je over heel dure, zware objectieven zoals de Canon EF 28-300mm. Of je daar voor wilt kiezen is natuurlijk een persoonlijke keuze.

Een reklame boodschap

Eén objectief voor landschapsfotografie

Laten we even één objectief voor alles vergeten, en teruggaan naar de oorspronkelijke vraag: één objectief voor landschapsfotografie waarbij je niet per se alle brandpunten in één objectief moet hebben. Welk objectief is het meest praktisch als je er mag eentje zou mogen kiezen? Mijn advies is dan een 24-105mm objectief.

Dit Nikon zoomobjectief varieert de grootste diafragmaopening tussen f/2,8 en f/4
Dit Nikon zoomobjectief gaat van 16mm tot 80mm. De cropfactor van deze Nikon D500 maakt er een 24mm tot 120mm objectief van (wat beeldhoek betreft). Een ideaal objectief voor landschapsfotografie

Het brandpuntbereik dat ik noem is gebaseerd op een fullframe camera. Heb je een cropcamera, dan moet je het brandpunt even corrigeren. Voor een 1,5x crop camera zou dat dan bijvoorbeeld een 16-80mm zoomobjectief kunnen zijn. Voor een 2x crop camera een 12-50mm zoomobjectief. Het gaat dan ook meer over de beeldhoek die je ter beschikking hebt dan de werkelijk hoeveelheid brandpunt.

Ik heb een selectie gemaakt van objectieven voor verschillende merken camera’s,
en verschillende sensorgroottes die perfect als één objectief voor landschapsfotografie kunnen dienen.
Kijk hier voor de selectie objectieven

Waarom een 24-105mm objectief?

Het grote voordeel van een 24-105mm objectief is het bereik dat je ter beschikking hebt. De 24mm is perfect voor groothoek opnamen. De beeldhoek is dusdanig dat je veel in beeld kunt krijgen, eventueel samen met een interessante voorgrond. Bij die brandpuntsafstand levert een kleine lensopening bovendien een hele grote scherptediepte op zodat je nagenoeg alles scherp in beeld kunt krijgen.

Wil je dichter op je onderwerp inzoomen, dan biedt dit objectief met zijn 105mm misschien geen echte volwaardige tele. Toch geeft het voldoende zoombereik om een tele effect goed te benutten. Doordat de zoomfactor 4x is, ben je verzekerd van een goede kwaliteit beeld, zowel bij groothoek als tele. Dat was voor mij een vereiste bij het kiezen van één enkel objectief.

de Canon EOS R6
Kijk eens hoe compact en draagbaar een 24-105mm objectief is.
Als je maar een enkel objectief voor landschappen wil gebruiken, dan vind ik dit de beste keuze,

Wat als je dan toch nog verder wilt inzoomen? In dat geval zal je moeten grijpen naar het croppen in de bewerking van je foto. Door een deel weg te snijden imiteer je een langer brandpunt. Dit trucje werkt niet als je meer groothoek wilt hebben. In dat geval kun je een panorama gaan maken. Desnoods ga je de volledige 360° rond.

Misschien is het grootste voordeel van dit objectief het formaat. Het is niet te groot waardoor de camera heel goed meegenomen kan worden op de wat langere wandeltochten. Dat is ook heel wat waard.

Gelukkig zijn we niet beperkt tot het gebruik van slechts een enkel objectief. Meer groothoek, meer tele… het is allemaal mogelijk. Maar als je slechts een objectief mee zou kunnen nemen, om welke reden dan ook, kies dan een 24-105mm.

Wat zou jij kiezen?

Stel dat jij zou moeten kiezen? Eén enkel objectief voor landschapsfotografie? Waar zou jij dan voor kiezen? Is het ook een 24-105mm of soortgelijk objectief? Of zou je een andere keuze maken?

Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik ben heel benieuwd wat voor keuze jij zou maken.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ed
Ed
3 jaren geleden

Mijn favoriet is de 70-200 op de FF.Heerlijk met de verschillende filters te gebruiken.

Toni De Groof
Toni De Groof
3 jaren geleden

Dag Nando,
Als ik op stap ga dan staat steevast de Sony 24-105 op de full-frame body. Ik vind dit objectief niet terug in jouw lijstje (?).
De camera is via bluetooth gekoppeld met de smartphone. Ik heb dan van elke foto de coördinaten. Kom ik in een situatie waar ik toch liever een ander objectief zou hebben dan plak ik de coördinaten in google maps en ik kan er zo met het geschiktere objectief naartoe rijden. Soms wacht ik daar bewust een tijdje mee, tot de juiste wolken er zijn.

Frans Visser
Frans Visser
3 jaren geleden

Nando, een verdraaid lastige vraag. Ga ik op stap in de natuur met het oogmerk een af te drukken foto te maken, neem ik de Canon 15 – 85 mee op mijn crop camera. Wil ik gewoon wat mooie vakantiefoto’s maken in de natuur schroef ik mijn Canon 18 – 135 er op. Maar ga toch eens de Sigma Art 18 35 proberen wat die oplevert, maar vooralsnog voor kwaliteit is de 15 – 85 mijn eerste keuze.

Hans van Sterkenburg
Hans van Sterkenburg
3 jaren geleden

Dag Nando. Leuk, nuttig, en actueel onderwerp heb je gekozen. Beknopt: na 13 jaar met de spiegelreflex gewerkt te hebben besloot ik over te stappen naar de systeemcamera. Alleen de EF 100-400 heb ik gehouden, deze kocht ik 1 jaar geleden. De R6 met de 24-105 is de set waar ik nu mee werk. Mocht er een 15/35 F/4 komen dan wordt die aangeschaft. [denk ik] Wanneer ik breder wil fotograferen dan 24 mm dan maak ik een 4-tal staande foto’s met een overlap van ongeveer 1/3 deel. Hiervan maak ik m.b.v. cmd+a / cmd+m in ACR 1 beeld. Dit… Lees verder »

Hns van Sterkenburg
Antwoord aan  Nando Harmsen
3 jaren geleden

Een fantastische camera, mede gekocht n.a.v. uw recensies. Dank daarvoor.

Job de Lange
3 jaren geleden

Gebruikers van Fuji X-camera’s hebben een heel goeie optie: een 18-135 mm objectief. Prachtig bereik, niet te groot of te zwaar, en ook nog eens Weather Resistant.