Veel fotografen hebben een keur aan objectieven. Sommigen hebben zelfs voor elk doel een eigen objectief. Dat is niet zo vreemd, want goed gereedschap maakt het halve werk. Kiezen zijn meerdere objectieven kan je fotografie ook moeilijk maken. Stel dat je maar één objectief voor landschapsfotografie mocht hebben. Welke zou dat dan zijn?
Geschatte leestijd: 6 minuten
Voor elke soort fotografie kun je een lijst met objectieven maken die geschikt zijn. Vaak komt het neer op een twee of drietal objectieven die voldoen. Fotografeer je maar één enkel onderwerp, dan is een keuze eenvoudig gemaakt. Een macrofotograaf zal een macrolens hebben. Een portretfotograaf een portretlens, en een sportfotograaf een lichtsterke telezoomlens. Maar welk objectief zou voor een landschapsfotograaf geschikt zijn?
Lees meer over de ideale set objectieven
voor een specifieke soort fotografie in mijn artikel
Objectiefkeuze (last van G.A.S.?)
Een 10-500mm zoom objectief voor landschapsfotografie?
Was het niet eenvoudig als je één enkel objectief had dat alle brandpunten bevat dat je ooit nodig hebt? Stel je voor, een 10-500mm zoomobjectief met een vast diafragma van f/1,4 over het hele bereik. Zou dat niet ideaal zijn?
Afgezien van het feit dat dit fysiek vrijwel onmogelijk zou zijn om dit te maken, zou een dergelijk objectief niet echt praktisch of bruikbaar zijn door het enorme gewicht en formaat. Maar wanneer je die diafragma opening even vergeet, dan kun je toch objectieven vinden die een bereik hebben van bijvoorbeeld 18-300mm of nog meer. Meestal gaat het hier om objectieven voor camera’s met cropsensoren, maar niet altijd.
Kies niet één enkel superzoom objectief
Een zoomobjectief gebruiken dat alle mogelijke brandpunten heeft, betekent dat je in principe geen objectieven hoeft te wisselen. Je hebt immers maar één objectief nodig, waarmee je alles kunt fotograferen wat je maar wilt. Of het nu groothoek is voor een landschap, of een tele voor dat ene vogeltje in de boom. Je hebt alles onder handbereik.
De kwaliteit van een dergelijk objectief is vaak niet bijster goed. De scherpte kan tegenvallen, of vervorming van het beeld is duidelijk merkbaar. Deze objectieven zijn vaak ook minder lichtgevoelig, waardoor het fotograferen onder donkere omstandigheden moeilijk wordt en er hoge ISO waarden gebruikt moeten worden.
Zoek je een dergelijk objectief, en accepteer je de mindere beeldkwaliteit van een dergelijk objectief, dan zou ik adviseren om direct te kiezen voor een superzoom bridge camera in plaats van een spiegelreflex of systeem camera met een los objectief. Waarom zou je immers de mogelijkheid tot objectieven wisselen willen hebben, als je dat toch nooit gaat doen?
Er zijn natuurlijk wel zoomobjectieven met een extreem zoombereik die wat kwaliteit vrij goed zijn. Maar dan praat je over heel dure, zware objectieven zoals de Canon EF 28-300mm. Of je daar voor wilt kiezen is natuurlijk een persoonlijke keuze.
Eén objectief voor landschapsfotografie
Laten we even één objectief voor alles vergeten, en teruggaan naar de oorspronkelijke vraag: één objectief voor landschapsfotografie waarbij je niet per se alle brandpunten in één objectief moet hebben. Welk objectief is het meest praktisch als je er mag eentje zou mogen kiezen? Mijn advies is dan een 24-105mm objectief.
Het brandpuntbereik dat ik noem is gebaseerd op een fullframe camera. Heb je een cropcamera, dan moet je het brandpunt even corrigeren. Voor een 1,5x crop camera zou dat dan bijvoorbeeld een 16-80mm zoomobjectief kunnen zijn. Voor een 2x crop camera een 12-50mm zoomobjectief. Het gaat dan ook meer over de beeldhoek die je ter beschikking hebt dan de werkelijk hoeveelheid brandpunt.
Ik heb een selectie gemaakt van objectieven voor verschillende merken camera’s,
en verschillende sensorgroottes die perfect als één objectief voor landschapsfotografie kunnen dienen.
Kijk hier voor de selectie objectieven
Waarom een 24-105mm objectief?
Het grote voordeel van een 24-105mm objectief is het bereik dat je ter beschikking hebt. De 24mm is perfect voor groothoek opnamen. De beeldhoek is dusdanig dat je veel in beeld kunt krijgen, eventueel samen met een interessante voorgrond. Bij die brandpuntsafstand levert een kleine lensopening bovendien een hele grote scherptediepte op zodat je nagenoeg alles scherp in beeld kunt krijgen.
Wil je dichter op je onderwerp inzoomen, dan biedt dit objectief met zijn 105mm misschien geen echte volwaardige tele. Toch geeft het voldoende zoombereik om een tele effect goed te benutten. Doordat de zoomfactor 4x is, ben je verzekerd van een goede kwaliteit beeld, zowel bij groothoek als tele. Dat was voor mij een vereiste bij het kiezen van één enkel objectief.
Wat als je dan toch nog verder wilt inzoomen? In dat geval zal je moeten grijpen naar het croppen in de bewerking van je foto. Door een deel weg te snijden imiteer je een langer brandpunt. Dit trucje werkt niet als je meer groothoek wilt hebben. In dat geval kun je een panorama gaan maken. Desnoods ga je de volledige 360° rond.
Misschien is het grootste voordeel van dit objectief het formaat. Het is niet te groot waardoor de camera heel goed meegenomen kan worden op de wat langere wandeltochten. Dat is ook heel wat waard.
Gelukkig zijn we niet beperkt tot het gebruik van slechts een enkel objectief. Meer groothoek, meer tele… het is allemaal mogelijk. Maar als je slechts een objectief mee zou kunnen nemen, om welke reden dan ook, kies dan een 24-105mm.
Wat zou jij kiezen?
Stel dat jij zou moeten kiezen? Eén enkel objectief voor landschapsfotografie? Waar zou jij dan voor kiezen? Is het ook een 24-105mm of soortgelijk objectief? Of zou je een andere keuze maken?
Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik ben heel benieuwd wat voor keuze jij zou maken.
Mijn favoriet is de 70-200 op de FF.Heerlijk met de verschillende filters te gebruiken.
Dag Nando,
Als ik op stap ga dan staat steevast de Sony 24-105 op de full-frame body. Ik vind dit objectief niet terug in jouw lijstje (?).
De camera is via bluetooth gekoppeld met de smartphone. Ik heb dan van elke foto de coördinaten. Kom ik in een situatie waar ik toch liever een ander objectief zou hebben dan plak ik de coördinaten in google maps en ik kan er zo met het geschiktere objectief naartoe rijden. Soms wacht ik daar bewust een tijdje mee, tot de juiste wolken er zijn.
Je bedoelt dat de Sony 24-105 niet in link naar Cameraland.nl staat? Vreemd. Misschien hebben ze die niet (meer) in het assortiment?
De coördinaten in je foto kan inderdaad handig zijn om de plek terug te vinden. Als ik een plek moet onthouden maak ik een foto met de smartphone. Die zet er de GPS coördinaten ook bij. Heerlijk, toch? De gemakken van dit soort dingen.
Nando, een verdraaid lastige vraag. Ga ik op stap in de natuur met het oogmerk een af te drukken foto te maken, neem ik de Canon 15 – 85 mee op mijn crop camera. Wil ik gewoon wat mooie vakantiefoto’s maken in de natuur schroef ik mijn Canon 18 – 135 er op. Maar ga toch eens de Sigma Art 18 35 proberen wat die oplevert, maar vooralsnog voor kwaliteit is de 15 – 85 mijn eerste keuze.
De 15-85 ken ik goed. Een mooi en fijn objectief dat wel wat beeldvervorming heeft op de uitersten van het bereik, en een aanzienlijke vignettering, maar niets dat niet gecorrigeerd kan worden met bijvoorbeeld Lightroom.
Prima keuze, Frans
Dag Nando. Leuk, nuttig, en actueel onderwerp heb je gekozen. Beknopt: na 13 jaar met de spiegelreflex gewerkt te hebben besloot ik over te stappen naar de systeemcamera. Alleen de EF 100-400 heb ik gehouden, deze kocht ik 1 jaar geleden. De R6 met de 24-105 is de set waar ik nu mee werk. Mocht er een 15/35 F/4 komen dan wordt die aangeschaft. [denk ik] Wanneer ik breder wil fotograferen dan 24 mm dan maak ik een 4-tal staande foto’s met een overlap van ongeveer 1/3 deel. Hiervan maak ik m.b.v. cmd+a / cmd+m in ACR 1 beeld. Dit… Lees verder »
Dank je voor je verhaal, Hans. Het maken van een panorama is inderdaad een goede mogelijkheid om meer beeldhoek te krijgen dan je objectief toelaat. En je resolutie neemt toe omdat je beelden samenvoegt, precies zoals je zegt.
Waarom dan toch overwegen om een objectief met meer groothoek? Als je onderwerp beweegt kan een panorama ongewenste bewegingseffecten krijgen. Dat is het nadeel. Fotografeer je nooit bewegende onderwerpen, dan is dat natuurlijk nooit een probleem.
Mooie camera, niet? Die R6 🙂
Een fantastische camera, mede gekocht n.a.v. uw recensies. Dank daarvoor.
Fijn dat ik het kunnen helpen met je keuze
Gebruikers van Fuji X-camera’s hebben een heel goeie optie: een 18-135 mm objectief. Prachtig bereik, niet te groot of te zwaar, en ook nog eens Weather Resistant.
Dat klink inderdaad als een mooi objectief met een prachtig bereik. Ik ben benieuwd hoe de beeldkwaliteit is vanwege het grote zoombereik dat je toch nog hebt. Dat zou interessant zijn om daar naar te kijken.