Menu Sluiten

Een ochtend op het Groninger wad

Ik kreeg de gelegenheid om een ochtend aan de waddenkust van Groningen te zijn. Het was vroeg op staan, en ik had weinig voorbereidingen gedaan. Min op meer op goed geluk. Het was afwachten hoe de bewolking zou zijn, maar ik bleek geluk te hebben. Dit is een kort foto verslag van een ochtend op het Groninger wad.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Advertisements
Een ochtend op het Groninger wad, met uitzicht op Eemshaven
Ochtendschemering op het Groninger wad, met uitzicht op Eemshaven

Er stond een bijeenkomst van de reisleiders/fotografen van fotografie-reizen.nl, waar ik inmiddels deel van uit maak, en vanaf volgend jaar reizen ga begeleiden. Als die afspraak in de provincie Groningen is, zou het gekkenwerk zijn om niet van de gelegenheid gebruik te maken en eventjes het bij het wad te fotograferen.

Alles overlaten aan het toeval

Het voelt een beetje aan alles overlaten aan het toeval. Een afspraak staat vast, en daarmee ook de ochtend dat ik gelegenheid had om het wad in ochtend te fotograferen. Een ochtend op het Groninger wad, waar ik nog nooit eerder geweest ben.

De plek heb ik uitgezocht via Google Maps, een beetje op goed gelukt, zo dicht mogelijk bij de overnachtingsplaats die ik uitgekozen had. Vanuit dat punt had ik uitzicht op de industrie van Eemshaven, opvallend verlicht in de donkere uurtjes voor de ochtendschemering.

De industrie van Eemshaven in de ochtendschemering
Een ochtend op het Groninger wad
De industrie van Eemshaven in de verte, fel verlicht.

De locatie was op de gok, de weersomstandigheden is een andere gok. Hoe het zal zijn, blijft afwachten. Het is ook spannend, zeker wanneer je de avond tevoren de onweersbui vanuit het verblijf voorbij hebt zien trekken.

Vroeg in de ochtend, voor dag en dauw

Dan gaat de wekker, om 4:30 uur in de ochtend. Het land is in rust, het is nog donker. Ik voelde me even helemaal alleen in een uitgestorven wereld terwijl ik rustig naar het uitgekozen punt aan de waddenkust reed.

Ver op het wad is de Duitse eiland Borkum te zien, waar de vuurtoren elke paar seconden twee keer het licht rond gooit. Verder weg ligt het vaste land van Duitsland, met de stand Norden, als ik het goed heb, vaag zichtbaar in de verte voorbij het wad.

Voorbij het wad, in de verte, ligt Duitsland.
Een ochtend op het Groninger wad
Voorbij het wad, in de verte, ligt Duitsland.

Veel hoop op een mooie zonsopkomst heb ik niet, maar het is heerlijk om in de stilte van de ochtend voor het uitgestrekte wad te staan. Ik vind het zo jammer dat dit niet dichter bij huis is. Van de andere kant maakt juist die grote afstand een ochtend als dit extra bijzonder.

Als de zon verschijnt

Even dacht ik dat een smalle rode band in de wolken het enige zou zijn van wat ik van de zonsopkomst zou zien. Het wolkendek aan de horizon was gewoon te dik.

Maar onverwachts doemde de zon op als een zwakke rode schijf in een vreemd gekleurde lucht. De wolken bleken niet al te dik te zijn, maar dik genoeg om het licht voldoende te temperen zodat het geen oogverblindend lichtpunt werd.

Zon, zee, een boot, Een ochtend op het Groninger wad
Een egaal dek van wolken weerhielden de zon er niet van om zich te laten zien. Fotografeer het met een boot in de verte, en wacht op een troep ganzen, en dit is het resultaat.

Hier volgen de foto’s die ik in deze ochtend heb gemaakt. Een heerlijk ontwaken bij het Groninger wad. Als het kan zou ik zo weer terug gaan. Genieten jullie met mij mee?


Gebruikte apparatuur

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marian
2 jaren geleden

Prachtige verstilde beelden, Nando! Als Limburger mis ik die weidse vergezichten ook wel!

Sjoukje Kunnen
Sjoukje Kunnen
2 jaren geleden

Weer een prachtige serie! En wat een geluk dat de zon door de wolken kwam.
Vorige week was ik bij Noordpolderzijl bij het Groningse wad. Na zonsondergang veranderde de lucht in een prachtig kleuren palet.

258A495D-D0EC-4C70-A652-A227779FFB00.jpeg
Patrick Gijsbers
Patrick Gijsbers
2 jaren geleden

Mooi Nando!

Durk
Durk
2 jaren geleden

Ben vorige week ook in de buurt geweest, prachtig landschap. Ga binnenkort zeker een dag terug om te fotograferen.

Henri
2 jaren geleden

Nando, fijn dat je genoten hebt van het Wad. Het is in mijn achtertuin maar kom er veel te weinig…

10
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x