Een paddenstoel fotograferen

een paddenstoel fotograferen, Een van mijn favoriete foto's van 2021

Paddenstoelen hebben geen zaadjes maar sporen. Die zijn zo klein dat je ze maar heel moeilijk ziet. Maar als een Aardappelbovist rijp is en openbarst, dan komt er een wolk van sporen vrij. Zou het niet leuk zijn om die vast te leggen. Sporen van een paddenstoel fotograferen. Dat was mijn doel, en zie mijn resultaat.

Geschatte leestijd: 5 minuten

In principe is het niet zo moeilijk om de sporen die vrijkomen van een rijpe Aardappelbovist vast te leggen. De sporen zijn als rook, een wolk van uiterst kleine deeltjes die pas goed zichtbaar wordt als er licht schuin van achteren op schijnt. Kortom, de flitsers moeten aan het werk gezet worden.

Een kijkje achter het fotografie scherm
Aan de slag met de camera en een set flitsers om sporen van een paddenstoel te fotograferen.

Het is een beetje spelen met de instellingen voor het beste resultaat. De omgeving een of twee stops donkerder, en het flitslicht dan gebruiken om zowel de Aardappelbovist schuin van voren, als schuin van achteren te verlichten. Als het licht dan naar wens is, heb je alleen nog het moment nodig wanneer de sporen vrij komen. Daarvoor kun je natuurlijk een handje helpen.

Aan de slag met de camera en een set flitsers om sporen van een paddenstoel te fotograferen.
Daar zijn ze, de sporen van de Aardappelbovist. Missie geslaagd.

De paddenstoel met regendruppels fotograferen

Ik heb ook nog een variant op dit thema gemaakt. Wederom met flits, om niet afhankelijk te zijn van de lichtomstandigheid in het bos, en het weer. De regendruppels zijn eenvoudig zelf te maken met een plantenspuit of een flesje met een verstuiver. Met de flits kun je dan het licht regelen, net als bij de sporen van de Aardappelbovist. Het vliegje op de hoed van de paddenstoel, in de onderstaande foto, is een bonus.

Geen sporen van een paddenstoel fotograferen, maar regendruppels
Het is niet echt regen, maar een spray van druppels om de foto van de paddenstoel iets extra’s te geven.

Natuurlijk tegenlicht gebruiken

Je kunt ook natuurlijk licht gebruiken bij een paddenstoel fotograferen. Dat is nog uitdagend ook omdat je daarbij afhankelijk bent van de omstandigheden, en er dus minder controle over hebt. Als de zon laag staat, ben je afhankelijk van de bomen en takken waar het zonlicht doorheen moet komen. Het is puzzelen, wachten, uitproberen, maar de resultaten kunnen prachtig zijn.

Een reklame boodschap
Natuurlijk licht
Deze paddenstoel is in natuurlijk tegenlicht. Tegen de laagstaande zon in fotograferen zorgt voor de mooie bokehringen.
Sporen van licht achter een paddenstoel fotograferen
Het natuurlijk licht is heerlijk om mee te spelen. Het levert heel andere foto’s op dan met het harde licht van een flitser.

Het hoeft natuurlijk niet altijd het licht te zijn dat op de achtergrond door de bladeren de weg vindt. Ook het spel van licht en schaduw op de bosvloer geeft veel mogelijkheden. Als je denkt dat we in een vlak land leven, kijk dan goed naar de bosvloer en zie hoe op macrogebied het een golvend landschap is met bergen en dalen. Zelfs overdag levert dan een fijn spel van licht en donker op. Zo kun je de hele dag door een paddenstoel op een mooie manier fotograferen.

Paddenstoelen in licht en schaduw
Soms is het even wachten tot het licht op de juiste plek valt. Gefotografeerd met een 135mm objectief en tussenringen.

Heb je geen macro objectief? Overweeg dan een setje tussenringen te gebruiken.
Lees erover in mijn artikel over de keuze tussen een macrolens en tussenringen.

Met het natuurlijke licht mee fotograferen

Tegenlicht is fantastisch om te gebruiken. Althans, ik hou daar heel erg van. Maar er zijn ook situaties waarbij het in de richting van het licht mee fotograferen mooie resultaten oplevert. Je kunt er zelfs heel zachte, dromerige opnamen van maken. Dit gaat het beste als je paddenstoel in de schaduw staat, maar dat is niet altijd nodig. Ook een bewolkte lucht is hier heel geschikt voor, aangezien dat werkt als een grote softbox.

Wees creatief met een kleine scherptediepte, en een uitgekiende onscherpte zowel in de achtergrond als op de voorgrond. En speel met het golvende landschap op de bosvloer. Het geeft veel mogelijkheden.

Paddenstoel onder een dakje
Paddenstoel onder een dakje. Een kleine scherptediepte en een goede compositie doen wonderen.
Paddenstoelen bij elkaar
Probeer eens tussen paddenstoelen door te fotograferen. De onscherpte vormen kunnen een mooi element in je foto vormen.

Wil je een praktische uitleg over scherptediepte?
Lees dan mijn artikel scherptediepte in de praktijk

Helaas heb ik ook deze herfst niet genoeg tijd gevonden om uitgebreid op pad te gaan voor een paddenstoel op een mooie manier te fotograferen. Toch ben ik blij met deze kleine selectie. Hopelijk geeft het jou ook wat inspiratie.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc
Luc
2 jaren geleden

Mijn reactie lijkt verdwenen te zijn… maar ik zie nu ook dat ik een fout emailadres opgaf… ligt het daar aan ?
Mijn vraag was eigenlijk hoe je zo’n wolkje kunt laten ontstaan én die actie buiten beeld houden én nog afdrukken op het juiste moment… de “truuk” met het pipetje is mss wel een mogelijkheid, maar is zo een druppel zwaar genoeg ?

Richard Vermeulen
Richard Vermeulen
2 jaren geleden

Jaaaa, die van jou is geweldig gelukt. Paar jaar terug ook gedaan en er dan met een pipet een druppel op laten vallen waardoor de sporen vrij komen. Resultaat is dan een stuk minder heftig. Die van jou is erg gaaf geworden.