Het wordt als het kleinere broertje van de Canon EOS R5 gezien. In zekere zin is dit correct, want de camera heeft minder film functies aan boord, en een beduidend lagere resolutie. Maar om nu te vertellen dat de Canon EOS R6 een minder volwassen camera is, is geheel onterecht. Ik schreef een review van de Canon EOS R6, en denk dat dit een camera is die waarschijnlijk geschikter voor je is dan zijn grotere broer.
Estimated reading time: 5 minuten
Het lijken bijna twee dezelfde camera’s: de Canon EOS R5 en de Canon EOS R6. Maar dit is niet zo. Ze zijn wezenlijk anders. Tegelijkertijd lijken ze bijzonder veel op elkaar. Zoveel zelfs, dat je op het eerste oog zou vermoeden dat het verschil alleen in de resolutie terug te vinden is.
Niets in minder waar. Leg ze naast elkaar, en je ziet echt twee verschillende camera’s. Een tijd geleden kreeg ik van Canon Nederland de Canon EOS R5 ter beschikking, en gedurende tien dagen fotografeerde ik onder andere twee bruiloften en heel veel landschappen en honden.
Lees meer over mijn fotografie met de Canon EOS R5, en de review die ik erover schreef.
De review van de Canon EOS R5
Op stap met de Canon EOS R6
Canon Nederland stelde ook de Canon EOS R6 ter beschikking. Een camera die nagenoeg hetzelfde lijkt te zijn, met een sensor die ‘slechts’ 20 megapixels aan resolutie heeft. Dat lijkt weinig, zeker als je dat met de 45 megapixels vergelijkt van zijn grotere broer. Maar de werkelijkheid is, dat die 20 megapixels in de meest gevallen meer dan voldoende is.
Ik heb de Canon EOS R6 meegenomen op pad in de natuur. De camera is ook uitgebreid gebruikt bij mijn vastgoedfotografie. Helaas waren er geen bruiloften meer, en was de portret fotosessie wegens redenen uitgesteld.
Het spelen met de camera en het uitproberen van de autofocus leerde me echter al snel dat deze hetzelfde presteert als de Canon EOS R5. Sterker nog, alle prestaties van de Canon EOS R6 zijn vergelijkbaar of hetzelfde als zijn grotere broer. Maar er zijn verschillen.

Wil je alles lezen over mijn ervaring met de Canon EOS R6?
Lees dan mijn de review op Photofacts
Waarin de camera’s verschillen
Er is natuurlijk een lijst met verschillen tussen de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 te maken. Maar die verschillen zijn miniem. Het meest in het oog vallende is het PSAM wiel van de EOS R6, die op de EOS R5 ontbreekt. Daar tegenover staat dat het OLED scherm van EOS R5 ontbreekt op de EOS R6.
Andere kleine verschillen zitten in het ontwerp van de camera body, de benodigde geheugenkaartjes, en een aansluiting voor een draadontspanner. Oh ja, een verschil dat je waarschijnlijk niet zult merken, is de resolutie van de elektronische zoeker en het LCD scherm.
Het grootste verschil is terug te vinden in de resolutie en de film functies van de camera’s. Daarin zijn het totaal verschillende camera’s geworden. Ben jij een liefhebber van films opnemen? Dan verwacht ik dat de Canon EOS R5 beter zal voldoen dan de Canon EOS R6.

Lees ook mijn artikel over de keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6
De keuze tussen de Canon EOS R5 en de R6
Een review van de Canon EOS R6
Tijdens het fotograferen met de Canon EOS R6 merkte ik dat deze camera niet onder doet voor zijn grotere broer. Sterker nog, de resolutie is waarschijnlijk voldoende voor de meeste soorten fotografie.
Wil je alles lezen over mijn ervaring met de Canon EOS R6?
Lees dan mijn de review op Photofacts
Hoeveel resolutie wil jij hebben?
Het grootste verschil tussen deze twee Canon camera’s is natuurlijk de resolutie. De Canon EOS R5 heeft ruim 2x zoveel pixels ter beschikking. Of je die ook nodig hebt, is een ander verhaal.
Ik ben benieuwd hoeveel resolutie jij nodig hebt. Wat zou jij het liefst hebben? De 45 miljoen pixels van de Canon EOS R5, of de 20 miljoen pixels van de Canon EOS R6? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van deze twee camera’s.
Ik heb een R6 gekocht omdat ik geen filmer ben. De overstap van een sony rx10 IV naar deze was heel gemakkelijk. Ik kende de menu structuur nog van mijn 7D. Ik ga regelmatig op pad met mijn sigma 150-600 en kan dan ook nog een crop factor gebruiken voor extra afstand. hierbij ervaar slechts 1 minpuntje en dat is dat je meer dan de helft van je bestand weg is. Ik ben heel blij met deze camera.
Gefeliciteerd met je aankoop.
Het croppen van een foto is natuurlijk geen nadeel van een camera, maar het gevolg van een crop. Je zou bij noodzaak natuurlijk gebruik kunnen maken van de superresolutiefunctie van Lightroom of Photoshop (of andere soortgelijke software). Daarmee kan de resolutie maar liefst 4x zo groot gemaakt worden. Het compenseert min of meer de crop.
Ik heb er een bericht over geschreven: Superresolutie in Adobe Camera Raw
Met veel plezier heb ik de reviews gelezen over de R6 en R5. Conclusie is dat ik geen filmer ben en dat 45 MP erg veel is. 20 MP is genoeg. Mijn Canon 1dx mark 2 heeft ook maar 20 MP en de nieuwe 1 dx mark 3 ook maar 20 MP. Van een opname van de 1 dx mk 2 heb ik ooit een vergroting laten maken (achter glas) van 1,8 meter breed. Ik stond zelf versteld van de kwaliteit. 20MP is genoeg en mocht ik in opdracht nog eens een grote opname moeten maken is er altijd nog… Lees verder »
Hallo Albert,
Dank je voor je uitgebreide reactie. Hoe herkenbaar is hetgeen je vertelt. Ik wens je veel plezier met de ontdekkingstocht van de R6.
Goedendag,
…
ik wip even langs om jouw beschouwing van de Canon R5/6 te bekijken…
bedankt hiervoor….
….
Groeten,
Nico.
Graag gedaan, Nico
Ik zo eens het verschil willen zien van een afdruk op groot formaat A2 voor te vergelijken
vroeger kon je dit laten opsturen door Canon nu weet Ik het niet of dit nog kan
Dat is een kwestie van voorbeeld bestanden zoeken en zelf afdrukken. Alleen vraag ik me af of je dan niet meer de kwaliteit van de afdruk zelf aan het vergelijken bent.
Nando, Ondanks alle mogelijke reviews van mirrorless camera’s vraag ik me af wat de meerwaarde ervan is. Gewicht? Een goeie zoomlens zal de gewichtswinst van de camera snel teniet doen, denk ik dan. Over het batterijverbruik heb ik ook nog niet veel positiefs gelezen. Na elke opname de camera uitzetten om de batterij te sparen….. ? Mocht ik overwegen een eerste fototoestel te kopen dan zou ik waarschijnlijk wel een mirrorless kopen. Mogelijks zou het een Fujifilm worden. Maar met mijn 6D Mark II en bijpassende lenzen heb ik echt geen behoefte aan een switch. Deze namiddag een herfstwandeling in… Lees verder »
Dank je voor je gedachten over mirrorless camera’s. Paul. Ik begrijp je beredenering zeker. Het gewicht is inderdaad geen reden om over te stappen, tenzij je van full frame af stapt en voor een cropcamera gaat. Dan pas worden camera en objectieven kleiner en lichter. Perfect voor de reisfotograaf. Een batterij gaat overigens echt wel lang genoeg mee om een dag mee te fotograferen, hoor. Maak je daar niet druk over. Ik vraag me trouwens af waarom je juist voor Fuji kiest als je zou overstappen. Heeft dat een speciale reden? Waarom dan toch overstappen op mirrorless? Simpelweg om de… Lees verder »
Ja Nando, waarom voor Fujifilm? Waarschijnlijk zijn zij de enigen die zich volledig toeleggen op het mirrorless-verhaal. Wat toch al een zekere waarborg biedt. Daarenboven zijn die toestellen allicht een pak goedkoper dan de Canon en Nikon soortgelijken. Ik heb een webinar gevolgd van Nikon, Sony en Fujifilm en ik moet eerlijk toegeven dat Ioannes Tsouloulis van Fujifilm het meest overtuigend overkwam met zijn prduct. Trouwens, gebruikt Piet Vandeneinde van Photofacts Academy ook niet de fujifilm camera’s?Zou het feit dat sportfotografen zweren bij de reflexcamera, kunnen te maken hebben met een shutter lag bij mirrorless?Maar, zoals gezegd, ik ben volkomen… Lees verder »
Dank je voor je toelichting, Paul.
Ik heb een r6 dus het antwoord is duidelijk voor mij. Voor mij is de 20mp genoeg.
Heel duidelijk. Dank je voor je reactie.
Pro’s lopen rond met een 1 DX mark 1,2 of 3…..die heeft ook 20 megapixel
Als zij genoeg hebben aan 20 megapixel , zal dat ook toereikend zijn voor mij.
Iedereen wil natuurlijk een R5 maar de R6 heeft volgens mij alles wat ik in een camera gebruik en wil hebben.
Het zijn vaak de amateurs die de meeste waarde hechten aan dit soort dingen. Dank je wel voor je reactie, René.