Met het full frame mirrorless systeem heeft Canon ook een heel nieuwe lensvatting ontwikkeld. Dit is het RF systeem wat inmiddels welbekend is. Hoewel je de oude EF vatting met een adapter kunt blijven gebruiken, verschijnen steeds meer objectieven voor de nieuwe RF-vatting. In dit blogartikel vertel ik over mijn review van de Canon RF100-500L die ik voor Photofacts gemaakt heb.
Geschatte leestijd: 8 minuten
Wie graag vogels en andere dieren op de foto zet heeft vaak een aardig teleobjectief nodig. Je kunt dan kiezen voor die grote witte versies. Die kosten niet alleen heel erg veel, ze zijn ook nog eens ongeschikt om zomaar mee te nemen op een wandeling.

De Canon EF 100-400L II is een teleobjectief dat wel heel geschikt is om mee te nemen en om ermee rond te lopen. Hoewel het met een camera toch zo’n 3,5 kilo weegt, maakt het relatief kleine formaat dit teleobjectief misschien wel het populairste objectief voor zowel dierenfotografen als vogelfotografen. Maar ook landschappen zijn er uitstekend mee te fotograferen.
De RF versie van de EF100-400L
Het was slechts een kwestie van tijd voor de RF versie van de EF100-400L II uit zou komen. Maar in plaats van een gewone RF versie heeft Canon nog wat extra’s toegevoegd in de vorm van 100mm meer bereik. Jawel, het is een 100-500mm teleobjectief geworden, terwijl het objectief niet veel groter is dan de EF versie.

De volledig naam is de Canon RF 100-500mm f/4,5-7,1L IS USM, een objectief met het beroemde rode randje. Het is een professioneel objectief met een stevige ‘professionele’ prijs. Hoewel kostbaar, denk ik dat het zijn prijs meer dan waard is. Althans, zo heb ik dit tijdens deze review ervaren.
Er zijn een paar dingen die aan dit objectief opvallen. Ten eerste is er de extra 100mm waardoor je maar liefst tot 500mm brandpunt kunt inzoomen. De maximale lensopening van f/7,1 is het tweede ding dat opvalt.
Canon Nederland vroeg om of ik een review van de Canon RF100-500L wilde maken, en stelde dit prachtige objectief gedurende een beperkte tijd ter beschikking.
Hoe erg is diafragma f/7,1?
Op het eerste oog klinkt diafragma f/7,1 niet echt ideaal. Dit is de maximale lensopening die je hebt wanneer je inzoomt tot 500mm brandpunt. Je moet dit echter relativeren en niet zomaar een op een vergelijken met de EF 100-400L II.
De lensopening van de EF 100-400L II zal f/5,6 zijn wanneer je maximaal ingezoomd hebt. Het brandpunt is dan 400mm. De RF100-500L zoomt nog 100mm verder in, zoals de naam al suggereert. Dat hierbij de lensopening nog kleiner wordt is logisch gezien de bouw van dit soort objectieven.

Maar wanneer je het nuchter bekijkt is f/7,1 niet meer dan 2/3 stop minder dan de f/5,6 van de EF 100-400L II op 400mm brandpunt. Daarbij heb je bovendien die 100mm extra. Zou je tot 400mm inzoomen met de RF 100-500L, dan blijkt dat je lensopening f/6,3 is. En dat is nog maar 1/3 stop minder.
Al met al denk ik dat die f/7,1 niet zo erg is. Ik heb gemerkt dat dit ook perfect te gebruiken is. Bedenk ook dat als je de lensopening met 500mm een stop groter zou maken, het objectief niet langer zo compact en handzaam zou zijn.
Lees de volledige review van de Canon RF100-500L
op de website van Photofacts.
Fotograferen met de Canon RF 100-500L
Ik ben gewend om met de Canon EF100-400L II te fotograferen. Het is een fantastisch objectief dat perfect presteert op mijn Canon EOS R5 door middel van de EF-R adapter. Waarom zou je dan nog kiezen voor de RF100-500L?
Tijdens de review van de Canon RF100-500L merkte ik dat het gebruik ervan meer (extra) plezier opleverde dan ik verwachte. Of dit door de 100mm langer bereik was, of omdat het ontwerp van dit teleobjectief ten opzichte van de EF100-400L II flink verbetert is kan ik moeilijk zeggen. Misschien is het een combinatie van de twee.
Een alternatief voor de wildlife en vogelfotograaf
De Canon RF100-500L is niet een heel goedkoop objectief. Daardoor ligt een aanschaf zeker niet binnen het bereik van iedere fotograaf. Gelukkig heeft Canon een alternatief als je liefhebber bent van wildlife fotografie en vogelfotografie. Dat is de Canon RF 600mm f/11 en de Canon RF 800mm f/11.
Benieuwd naar de prestaties van de Canon RF600L en RF800L?
Lees dan mijn review van deze twee prachtige en betaalbare objectieven.

Uiteraard heeft de Canon RF100-500L een aantal voordelen ten opzichte van de twee goedkopere teleobjectieven. Het diafragma f/11 van de RF600 en RF800 kan een nadeel zijn, maar dat zou je enigszins op kunnen vangen met een hogere ISO waarde.
Het grootste voordeel van de Canon RF100-500L is het zoombereik. Dit maakt het objectief een stuk flexibeler en breder inzetbaar. Want eerlijk is eerlijk, ik kwam momenten tegen met de RF600 en RF800 dat het brandpunt simpelweg te lang was. En er was dan geen mogelijkheid om uit te zoomen.

Mijn conclusies over de Canon RF100-500L
In feite kan ik heel erg kort zijn over mijn bevinden tijdens de review van de Canon RF100-500L. Het is een perfect objectief. De kwaliteit is op en top. Het zoombereik heel flexibel en breed inzetbaar. En iedere wildlife-, vogel-, en landschapsfotograaf zou hier een perfect objectief aan hebben.
Sterker nog, mocht je op zoek zijn naar een camera, dan zou dit objectief een aanschaf van een Canon mirrorless camera verantwoord maken. Maar ja, daarin ben ik misschien wat bevooroordeeld.
Lees de volledige review van de Canon RF100-500L
op de website van Photofacts.
Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van dit prachtige objectief. Het was jammer dat ik het terug moest sturen.
Dank voor de review.
Ik overweeg dit objectief in combinatie met de Canon R7 (puur voor vogelfotografie).
En niet met een R6 in verband met de cropfactor op de 7.
Je hebt beide getest; hoe denk jij over deze combinatie?
Hallo Cees,
Ik denk dat het een goede combinatie is. De cropfactor maakt het natuurlijk ideaal met dit objectief.
Hou er wel rekening mee dat de R7 iets minder goed presteert bij hoge ISO waarden, vergeleken met de R6.
mvg
Nando
Klopt, maar wat het zwaarst is, moet…
Dank voor je reactie.
Een mooi review. Geeft weer een beter beeld. Zou de eerste lens zijn die ik zou aanschaffen voor wildlife-, vogel-, en landschapsfotografie.
Het is een kostbare aanschaf, dat zeker. Er zijn alternatieven, hoewel die met een adapter op de mirrorless camera’s van Canon gebruikt zouden moeten worden.
Een ding is zeker; het zal geen miskoop zijn.