Een review van de Fujifilm GFX 100

fujifilm GFX100 middenformaat camera

Een maand voor de fotoreis Winter op Lofoten, vroeg Cameraland.nl of ik een Fujifilm GFX 100 middenformaat camera mee wilde nemen. Daar zei ik geen ‘nee’ tegen. Met deze 102mp camera, en drie prachtige objectieven, vertrok ik met mijn groep deelnemers naar Lofoten voor een fantastische fotoreis. Ik heb een review van de Fujifilm GFX 100 geschreven op Cameraland.nl

De Fujifilm GFX 100 is de derde digitale middenformaat camera van Fujifilm. Eerst was er de GFX-50s, die ik ook uitgebreid heb gebruikt voor een prachtige review, en later kwam de GFX-50r, een variant die compacter was, maar waar ik niet echt enthousiast over werd. De GFX-50s had enkele puntjes die de camera voor mij minder geschikt maakte. Nu is er de GFX100, een 102 megapixel camera met een heel uniek uiterlijk en veel verbeteringen ten opzichte van de voorafgaande modellen.

Een review van de Fujifilm GFX 100
De Fujfilm GFX 100 is een flinke camera, vergelijkbaar met de professionele camera’s van Nikon en Canon

Een middenformaat sensor van 102 megapixels

De sensor van de Fujifilm is groter dan een fullframe sensor. Dit levert een cropfactor op die kleiner is dan één. Hierdoor is de beeldhoek van een objectief groter dan wat die bij een fullframe zou zijn. Het geeft een speciale uitstraling aan de foto’s, die eigenlijk voornamelijk tot uiting komt bij foto’s met een kleine scherptediepte.

Voor landschapsfotografie kan een grotere sensor in je nadeel werken. Dit heb ik al eens uitgelegd in een artikel over cropsensoren voor landschapsfotografie. Lees dit maar eens om te weten waarom dit zo is.

Maar een grotere sensor levert wel de ruimte op voor meer pixels, en dus een hogere resolutie. De Fujfilm GFX 100 heeft er 102 miljoen op de sensor zitten, waarmee de resolutie van de camera enorm groot is geworden. Eén enkele foto van deze camera heeft een resolutie van 11648 x 8736 pixels. Het is een (raw) bestand van bijna 200 megabyte.

Croppen met de Fujifilm GFX 100
Door te croppen is het mogelijk om een langer brandpunt te simuleren. De 102 mp sensor geeft veel ruimte om te croppen.

Het uiterlijk van de Fujifilm GFX 100

De Fujifilm GFX 100 is een heel andere camera dan zijn voorgangers, de GFX 50 camera’s. De camera body heeft wel wat weg van de Canon EOS 1D-serie, of de Nikon D5, zowel in afmetingen als in gewicht. Er is een geïntegreerde vertical grip met en een extra informatiescherm erin verwerkt. Er is ook weer een losse elektronische zoeker met een hoge resolutie, vergelijkbaar met bijvoorbeeld die van de Panasonic S1 mirrorless camera, welke ik tot een van de beste mirrorless camera’s beschouw (zie mijn review van deze camera om er meer over te weten te komen).

Een review van de Fujifilm GFX 100
Het uiterlijk van de Fujifilm GFX 100 in vogelvlucht
Een review van de Fujifilm GFX 100
Ook de GFX 100 heeft de vreemde en lastige uitstulping die we al bij de vorige GFX modellen zagen

Een Fujifilm met knoppen in plaats van instelwieltjes

Wat opvalt aan de Fujifilm GFX 100 is het ontbreken van de instelringen die zo kenmerkend zijn geworden voor de camera’s van dit merk. Er is geen enkele instelring voor sluitertijd, ISO of belichtingscorrectie. Een diafragma ring is nog wel aanwezig op de objectieven. Gelukkig maar. Voor deze instelringen zijn er knoppen gekomen, en het LCD scherm op de bovenkant van de camera geeft de mogelijkheid om een afbeelding van deze instelringen te laten zien. Het is leuk, maar zeker niet hetzelfde.

Een review van de Fujifilm GFX 100
De Fujifilm GFX 100 heeft geen instelringen voor de sluitertijd of belichtingscompensatie

Er zijn wel twee wieltjes aanwezig op deze camera. Het zijn de wieltjes aan de voorzijde en achterzijde, die ik ingesteld had voor de sluitertijd en de ISO waarde. Deze wieltjes, die ook als knopje ingedrukt kunnen worden, zijn echter klein, heel diep verzonken, en voelen goedkoop aan.

Een reklame boodschap

Over wieltjes en knoppen gesproken, alle knoppen op de Fujifilm GFX 100 zijn naar eigen keuze te programmeren. Een deel van de knoppen en wieltjes zijn dubbel uitgevoerd; voor zowel de portrait stand als landscape stand van de camera. Helaas is de plaatsing van de knoppen niet exact hetzelfde.

Fotograferen tijdens Winter op Lofoten

Ik had voor de fotoreis drie objectieven uitgekozen: de GF 23mm, de GF 63mm, en de GF 250mm. Het waren alle drie vaste brandpunt objectieven. Het idee was, dat met deze drie, groothoek, standaard, en tele, alles gefotografeerd kon worden. En daar waar ik wat brandpunt te kort zou komen, gaf 102 mp resolutie voldoende ruimte om wat te croppen.

fujifilm GFX100 middenformaat camera
De Fujifilm GFX100 middenformaat camera met een 23mm, een 63mm en een 250mm objectief

He fotograferen met de GFX 100 was een plezier, zeker met deze drie objectieven. De camera is prettig in gebruik en de batterijduur is uitstekend. Er waren echter een paar ergernissen welke ik feitelijk al benoemd heb; de vervelende kleine draaiwieltjes in de body. Maar ook de knopjes zelf, waarvan ik vind dat er niet voldoende aandacht aan besteed is in design en ontwikkeling. Zeker met handschoenen was het soms onmogelijk om de knoppen en wieltjes efficiënt te gebruiken.

winter op lofoten
Fotograferen op Lofoten met een Fujifilm GFX100 en de Haida M10 filters (foto’s door Annette)
Fotograferen op Lofoten
Het fotograferen van een stroompje naar zee op Lofoten

Een review van de Fujifilm GFX 100

De uitgebreide review van deze camera is te vinden op de website van Cameraland.nl, die zo vriendelijk waren om deze camera gedurende een ruime maand ter beschikking te stellen, inclusief drie prachtige objectieven.

Kijk voor de complete review op:
https://www.cameraland.nl/blog/een-week-met-de-fujifilm-gfx-100-op-lofoten

Het was een plezier om deze camera te mogen gebruiken, maar ik heb ook gemerkt dat de 102 mp wel heel veel resolutie is, die vrijwel nooit nodig is. Hoewel je veel kunt croppen, kan met een kleinere sensor en een langer brandpunt hetzelfde resultaat behaald worden, met misschien zelfs dezelfde resolutie.

Echter, wie op zoek is naar een enorme resolutie voor zijn of haar beelden, is deze Fujifilm GFX 100 een prachtige camera.

Galerij

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] Fujifilm GFX 100 en GFX-50s, de Nikon Z 7, en de Canon EOS R, waarvan beelden in dit artikel zijn gebruikt, zijn […]