Een sneeuwbui

Een sneeuwbui

Advertisements

Eindelijk was het zover. Na jaren weer een flinke sneeuwbui in Nederland. Zuid Nederland welteverstaan want het sneeuwde niet in heel Nederland. Omdat er een flinke wind stond werd er al gewaarschuwd voor “sneeuwjacht”. Geen vredig vallende sneeuwvlokken, maar een voortjagende sneeuwstorm. Heerlijk weer om in te wandelen, mits goed aangekleed. En heerlijk weer om foto’s te maken, mits de camera goed beschermd. De kou deert niet, het vocht wel. Omdat de sneeuw aardig nat was wilde het flink aankoeken op alles was koud was. In die oostenwind werd alles koud.

Voortjagende sneeuw
Voortjagende sneeuw

Alle bescherming die ik onlangs op het strand tegen wind en zand had is ook in deze omstandigheid perfect: een regenhoes om de camera en fototas , een regenbroek en waterdichte jas. Het enige waar nog voor gewaakt moet worden is de sneeuw die op de lens komt. Daar werkt een zonnekap dan weer goed voor, tenminste… Dit zijn van die momenten dat ik mijn oude 24-70mm objectief mis, met die diepe zonnekap. Misschien is de nieuwe 24-70 kwalitatief wel beter, de zonnekap werkt nauwelijks meer als bescherming. Helaas.

Een mooie witte wereld
Een mooie witte wereld

Ondanks de verminderde bescherming door de zonnekap is het met een beetje doordacht fotograferen prima te doen. Natuurlijk is het even nadenken over de belichting om te voorkomen dat alle foto’s te donker worden. Een of twee stops overbelichten is noodzakelijk. Voor de rest is het genieten, kijken, fotograferen. Met lange sluitertijden om de bewegende sneeuw te laten zien, met korte sluitertijden zodat de sneeuwvlokken zichtbaar worden. Zeker tegen donkere bosranden werkt dit prachtig.

Advertisements
Een bijzonder soort silhouet ontstaat in een sneeuwbui met veel wind
Een bijzonder soort silhouet ontstaat in een sneeuwbui met veel wind

Bomen tekenen mooi af tegen de (bijna) witte lucht. Maar wel als je met de rug in de wind staat. Bekijk je de bomen van de andere kant, tegen de wind in, valt het op dat er bijna geen sneeuw tegen de boomstammen zit geplakt. Dit is het mooie van een sneeuwbui met veel wind en ik hou meer van dit weer dan de helder blauwe lucht en een wit landschapje, hoe sereen ook. Ik ben blij dat ik tijd had om dit moment mee te kunnen pikken. Jammer dat het alweer voorbij is. De foto’s in dit blog is een impressie van een paar uurtjes rondwandelen op de Stippelberg tussen Milheeze en de Rips.

Sneeuwbui op de Stippelberg

sneeuwbui op de stippelberg

sneeuwbui op de stippelberg

sneeuwbui op de stippelberg

sneeubui op de stippelberg

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jack
Jack
5 jaren geleden

Het is steeds fijn om te lezen hoe je je foto avonturen beleefd en deelt.

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x