Een timelapse video maken

timelapse

Het maken van een timelapse video is niet iets dat je zomaar doet. Er is wat planning voor nodig, en veel geduld. Heb je eenmaal de foto’s voor een timelapse video te maken, dan ligt er nog veel werk. Bewerken, samenvoegen, de clip maken, en uiteindelijk een muziekje kiezen. Hoe ik te werk ga vertel ik in dit blogbericht.

Geschatte leestijd: 11 minuten

Zo nu en dan maak ik een timelapse. Van voorbij drijvende wolken, eventueel tijdens een zonsopkomst of zonsondergang. Er is ook nog altijd het idee om een timelapse video te maken van de getijden aan de Opaalkust. Wat een hele opgave zal worden, zoals uit dit blog naar voren zal komen.

De timelapse video die ook terugkomt in in de schermafbeeldingen in dit blogbericht.

De stappen die ik moet zetten voor een timelapse video zijn eenvoudig te noemen. Uiteraard het maken van de benodigde foto’s. Dan het bewerken van de foto’s, waarbij eventuele belichtingsvariaties eruit gehaald moeten worden. Van dit alles moet een videoclip gemaakt worden, waarbij eventueel een extra beweging in het beeld het geheel dynamischer maakt. De laatste stap is een geschikt muziekje uitzoeken. Misschien is dat nog wel het moeilijkste.

Het maken van een timelapse sequence

Een timelapse sequence maken betekent dat je de camera op een gewenste locatie neerzet en gedurende een bepaalde tijd foto’s gaat maken. Dit moet met een geschikte interval die afgestemd is op de beweging die je in je timelapse video zichtbaar wilt maken. Daarnaast moet je rekening houden met de belichting, want kan gedurende het fotograferen veranderen.

De framerate kiezen

Een video heeft een framerate. Dit is het aantal beelden dat per seconde getoond wordt, afgekort fps (frames per second). Hoe meer beelden, hoe vloeiender het beeld wordt. Standaard wordt er in 25 fps of 50 fps opgenomen. Wil je een timelapse video maken van bijvoorbeeld 1 minuut met 25 fps, dan heb je dus 1500 foto’s nodig (60 x 25). Kies je echter voor 50 fps, dan heb je twee keer zoveel beelden nodig. Voor een timelapse van 1 minuut zijn er dan 3000 foto’s nodig.

Een timelapse video maken
Een timelapse fotograferen kan een paar uurtjes duren. Ik gebruik een externe accu zodat het stroomverbruik geen issue is.

Ik kies bij voorkeur 25 fps, aangezien dit over het algemeen voor video een fijne cinematische uitstraling geeft. Uiteraard kan je een 50 fps altijd nog omzetten naar een 25 fps, waarmee de bewegingen in je beeld 2x zo langzaam worden, en je video 2x zo lang.

Hou rekening met het aantal foto’s dat je gaat maken, want je geheugenkaartje moet wel groot genoeg zijn om al die beelden op te slaan. Bovendien moet je nadenken over het stroomverbruik. Een accu kan onvoldoende zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Ik gebruik daarom regelmatig een externe accu waarmee ik dit probleem minder snel heb.

De interval kiezen

Een willekeurige interval kiezen werkt niet. Op die manier heb je geen controle over de snelheid die in de timelapse zal ontstaan. Het heeft geen zin om wolken met enorme snelheid voorbij te laten komen, of tergend traag. Je moet ook nadenken over de tijdspanne die je wilt vastleggen. De keuze van tijdspanne en de framerate bepaalt welke interval je nodig hebt, rekening houdend met de beweging van je onderwerp.

timelapse video maken met photopills
Photopills is geen noodzaak, maar wel handig om je timelapse te plannen. Gebruik daarbij ook de timer die de voortgang bijhoudt. Lees af hoeveel beelden je al gemaakt hebt, hoeveel geheugen er gebruikt is op je geheugenkaartje, en wat de cliplengte is.

Ik gebruik Photopills om een indicatie te krijgen van de optimale instellingen. Er zijn wat suggesties in het programma, voor bepaalde timelapse onderwerpen. Bovendien kan je een idee krijgen hoeveel foto’s je gaat maken, en hoeveel geheugen je nodig hebt om die foto’s op te slaan. Een ingebouwde timer geeft een fantastisch beeld van de voortgang van je timelapse.

Ik heb een cursus op Photofacts Academy over Photopills, waaronder dit deel over timelapse.
Ik nodig je uit om deze video van de cursus te bekijken via deze link naar Photofacts Academy.

De belichting

Zeker met een zonsopkomst of zonsondergang verandert de hoeveelheid beschikbaar licht continu. Dat betekent dat je de belichting zo nu en dan moet aanpassen. Hoewel daar waarschijnlijk apparaatjes voor zijn die dit geleidelijk voor je kunnen doen, bestaat de mogelijkheid om dit handmatig ook aan te passen. Fotografeer in raw, zodat je maximaal van het dynamisch bereik van je camera gebruik kan maken.

Een timelapse video maken
Wijzigen in belichting egaliseren voor een timelapse video is niet eenvoudig in Lightroom Classic, maar met het programma LRTimelapse is dit geen enkel probleem. Ze werken perfect samen waardoor het bewerken van de beelden geen probleem hoeft op te leveren.

Hiervoor is het nodig om zo nu en dan de belichting langer te maken (voor een zonsondergang) of korter (voor een zonsopkomst). Verander je belichtingstijd met regelmaat. Het liefst je sluitertijd, maar uiteindelijk ook je ISO waarde. Je hoeft dit niet voor elke foto te doen, maar bijvoorbeeld om de 5 of 10 minuten. Doe er elke keer een derde of een hele stop bij, om zo te voorkomen dat de foto te donker wordt, of dat er overbelichte delen in komen.

Een reklame boodschap

Het bewerken van de foto’s

Het bewerken van de foto’s is een belangrijke stap. Zeker wanneer je de belichting van de beelden voor de timelapse video tijdens het maken gewijzigd hebt. Dit zijn abrupte belichtingswijzigingen die altijd in het eindresultaat te zien zijn, zelfs als de verandering slechts 1/3 stop is. Dit betekent dat de belichting van de beelden heel geleidelijk aan de wijzigingen aangepast moet worden.

LRTimelapse
In LRTimelapse worden belichtingsaanpassingen heel geleidelijk veranderd wanneer je tijdens de timelapse de belichting hebt aangepast. Het programma werkt nauw samen met Lightroom Classic, of je gebruikt het helemaal stand alone.

Het wijzigen van belichtingen zodat het in de timelapse niet meer zichtbaar is, blijkt handmatig een hels karwei te zijn, en in feite nauwelijks te doen. Gelukkig is daar een programma voor dat naadloos samen kan werken met Lightroom Classic. Dit programma heet LRTimelapse.

LRTimelapse gebruiken

LRTimelapse analyseert de belichting aan de hand van de exif data. Het past de belichtingsinstellingen zo aan dat dit over de hele serie geleidelijk gebeurd waardoor dit niet meer zichtbaar wordt wanneer je de timelapse video gaat maken. Het gaat te ver om dit in dit artikel stap voor stap uit te leggen, het is geen handleiding. Maar met een aantal handelingen over en weer tussen Lightroom Classic en LRTimelapse zal het eindresultaat een onopvallende, geleidelijke belichtingswijziging zijn.

Een timelapse video maken
LRTimelapse maakt gebruik van keyframes die je bewerkt, vervolgens wordt de belichting van alle andere beelden daarop afgestemd.
Een timelapse maken
Je kunt LRTimelapse gebruiken om een video te maken. Of je exporteert de beelden als losse foto’s en voegt ze zelf samen tot een timelapse.

Kijk op de website van LRTimelapse, waar de werking van het programma tot in detail wordt uitgelegd met video’s. Het lijkt complex, maar het zijn een paar eenvoudige handelingen die je even onder de knie moet krijgen.

Exporteren naar maximale resolutie

Het programma LRTimelapse kan zelf ook een timelapse video genereren, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Voor een simpele timelapse kan dit voldoende zijn, maar als je meer mogelijkheden wilt is het beter om er andere software voor te gebruiken. Daarom exporteer ik de foto’s altijd in de maximale resolutie vanuit Lightroom Classic. Ik gebruik Premiere Pro om de uiteindelijke timelapse video te maken. Hierin heb ik alle denkbare mogelijkheden om er iets moois van te maken.

Ik gebruik Premiere Pro om een timelapse video te maken

Ik importeer de foto’s als een sequence, waardoor Premiere Pro dit automatisch samenstelt tot een timelapse clip. Kies als framerate de waarde die je in eerste instantie hebt gekozen: 25 fps of 50 fps. Dit bepaald tevens de lengte van je clip.

Premiere Pro
Met premiere Pro maak ik de uiteindelijke timelapse video. Ik zorg voor een titel, aftiteling, en een muziekje.

Kies de gewenste resolutie van je video. Dat kan 2160p zijn (4K) of 1080p (FHD), of een andere als je dat wilt. Indien je de foto’s in de maximale resolutie geëxporteert, heb je ruimte om de uitsnede aan te passen. Bij 1080p is daar meer ruimte voor dan bij 4K.

Beweging introduceren

Naar een statisch beeld kijken kan al snel saai worden. Maak daarom gebruik van de resolutie van je foto’s. Zoom langzaam in, of laat het beeld langzaam verschuiven. Dat kan naar links, naar rechts, naar boven of naar onderen. Of een combinatie. Desnoods knip je de clip in stukken en zoomt tijdelijk maximaal in. Hoe je het ook doet, hou het subtiel en rustig. Dat werkt meestal het beste.

Screenshot uit Premiere Pro
Dankzij de hoge resolutie van mijn camera heb ik de vrijheid tot het inzoomen of het verplaatsen van het beeld. Het is een alternatief voor een slider. Dit kan heel simpel inzoomen of uitzoomen zijn, of meer ingewikkelde bewegingen met snelheidswisselingen.

Door deze bewegingen te introduceren wordt een timelapse video veel interessanter om naar te kijken. Je kunt zelfs ander beeldmateriaal gebruiken om het nog boeiender te maken. Heb je twee camera’s? Overweeg ze dan allebei tijdens het maken van je timelapse te gebruiken. Met elk een andere brandpunt, of een andere invalshoek. Of combineer met een video opname in normale snelheid, dat kan ook.

The finishing touch

Ten slotte moet er muziek aan toegevoegd worden. De keuze van muziek bepaald heel erg de uitstraling van je timelapse clip. Vrolijke muziek geeft een heel andere uitstraling dan een donker muziekstuk. Een rustige deuntje of opzwepende muziek geeft bij exact dezelfde clip een heel andere kijkervaring. Probeer het maar eens uit en kies naar wat voor gevoel je de timelapse video wilt meegeven.

Het eindresultaat

Dan is het zover, en heb je een eindresultaat. Het is waarschijnlijk een korte clip, maar dat is niet erg. Een minuut voelt vaak al als lang aan, tenzij je er een goed verhaal in weet te verwerken. Dat kan door verschillende uitsnedes te gebruiken, of meerdere beelden vanuit verschillende hoeken. Werken met twee camera’s kan dan heel veel mogelijkheden geven.

Dit is de manier hoe ik te werk ga met een timelapse video maken. Ik denk er wel eens over om een slider te gaan gebruiken, zodat ik een extra beweging tijdens het maken van een timelapse video kan gaan introduceren. Maar dat zijn flinke investeringen. Voor nu hou ik het bij het bewegen van het beeld in Premiere Pro.

Heb jij al eens een timelapse gemaakt? Dan nodig ik je uit om de link naar die timelapse in een reactie onder dit bericht te delen. Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaat.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
T.W. van Urk
5 maanden geleden

Mooie timelapsen. Je variaties met het Ken Burns effect zijn leuk.
Zelf heb ik vorig jaar voor het eerst een paar timelapsen gemaakt.
Die zijn te bekijken op mijn website http://www.kruwt.nl/la-palma-op-herhaling.
Maar er komen er meer aan. Ik heb er al een aantal opgenomen (of is het gewoon gefotografeerd !?) Alleen de naverwerking kost nog wel wat tijd :-|.

Tromp Willem van Urk
Antwoord aan  Nando Harmsen
4 maanden geleden

Hallo Nando,

Toch nog een vraagje. Waar render jij je foto’s tot één clip?

Je kan dat in LRTimelapse doen en dan de gerenderde clip verder bewerken in de videosoftware (dus daar de titels aanmaken, pannen en zoomen et cetera).
Je kan ook de door LRTimelapse bewerkte foto’s (mn dus gelijktrekken belichting) als losse foto’s in Premiere Pro zetten en dan daar pas de clip renderen.

Heeft het één voordelen boven het ander, of zou dat niets uitmaken?

groet, Tromp Willem

Tromp Willem van Urk
Antwoord aan  Nando Harmsen
4 maanden geleden

Ok, dat is dan duidelijk.
Ik meende even dat LRTimelapse ook een mogelijkheid had om op volledige resolutie te renderen.
Ik heb ook een Canon R5, dus dan zal ik het vervolg ook uitwijken naar de videosoftware.
Bedankt, Tromp Willem (is mijn dubbele voornaam 🙂 )

Laatst bewerkt op 4 maanden geleden door Tromp Willem van Urk
Wim Hendrikx
Wim Hendrikx
5 maanden geleden

https://youtu.be/c5oetO9HlRI?feature=shared

Heb al ooit een keer geprobeerd. Mijn tweede ooit. Plusminus 500 foto’s. Met lightroom gemaakt. Een illegale software via een fotograaf die ik volg op youtube. Weet zijn naam niet meer. Hij had gratis software aangemaakt. Werkt op zich goed. Alleen wat hakkelig. Groeten, Wim Hendrikx