Menu Sluiten

Een uitvaartreportage

Afgelopen week kreeg ik van een kennis het verzoek de uitvaart van een dierbaar familielid te fotograferen. Dat was schrikken. In de eerste plaats vanwege het verlies, en in de tweede plaats vanwege het verzoek dit op foto vast te leggen.

Ik heb al eerder gehoord en gelezen over uitvaartfotografie. Met name een artikel over fotografe Dasha Elfring (www.stilbeeld.nl) sprak me destijds al erg aan. Nu stond ik er zelf voor.

Advertisements

Het is niet mogelijk om dit soort fotografie ruim van te voren in te plannen. Er was dus ook niet veel tijd om me voor te bereiden op deze dag. De eenvoudige dingen zijn vanzelfsprekend: twee camera’s, accu, geheugenkaart, liever geen flits dus lichtsterke objectieven. In dat opzicht verschilt het niet van welke andere fotoshoot dan ook. Maar hoeveel foto’s je ook op internet bekijkt, hoeveel sites over dit soort fotografie je ook bezoekt: niets kan je voorbereiden op het moment dat je daar in een uitvaartcentrum staat.

Het was een mooie ontroerende uitvaart. Discretie staat voorop, onopvallend aanwezig zijn op de momenten waar het om gaat. Ik had zoveel mogelijk doorgesproken over wat gefotografeerd mocht worden en wat niet.
Deze dag heb ik veel geleerd, deze dag heb ik een reportage mogen maken dat voor de nabestaanden een mooie herinnering aan dit afscheid zal zijn. Het was onwennig om te fotograferen, maar ook spannend. Zo zal het ook voelen als ik de foto’s overhandig.

Het mag duidelijk zijn dat ik uit respect voor familie en vrienden geen foto’s publiceer.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x