Een veld vol klaprozen

Een veld vol klaprozen

Elk jaar verschijnen ze weer; de klaprozen. Fragiele rode bloemen langs wegen en in weilanden. Soms zijn ze verborgen in het hoge gras, soms eenzaam in een veld vol koren, soms in groepjes bij elkaar. Ik heb ze al eens op de foto gezet, zo nu en dan. Nog nooit heb ik een foto kunnen maken die me echt aansprak. Misschien was dat omdat ik er nooit echt werk van gemaakt heb. Tot nu. Eindelijk heb ik een akker gevonden waar de klaprozen het land rood kleuren.

Een veld vol met klaprozen
Een veld vol met klaprozen (10mm – f/16 – ISO200 – 1/60, velvia film simulation)

Van verre zijn de klaprozen al te zien, als een rode vlek waarvan je in eerste instantie niet beseft dat het om bloemen gaat. Het is ook niet iets wat je alledaags ziet. Veel voorbijgangers stoppen even, om een foto te maken met de smartphone, of gewoon om even te genieten van dit prachtige veld. Aan het eind van de middag zijn er niet veel fotografen, maar ze zijn er wel. Ik ben er een van, met de Fuji X-PRO 2. Het worden de eerste serieuze foto’s die ik met deze camera maak, sinds ik deze van de leverancier heb gekregen voor de aankomende review.

Een verdwaalde korenbloem, eenzaam en alleen tussen alle rode klaprozen
Een verdwaalde korenbloem, eenzaam en alleen tussen alle rode klaprozen (10mm – ISO320 – f/13 – 1/125sec – velvia film simulation)

De drukte met fotografen is ‘s-avonds wel anders. Tegen zonsondergang staan we er naast elkaar te fotografen en aan de andere kant van het veld zijn er nog meer. Ieder op zijn of haar eigen manier, met een eigen kijk op het veld. Als ik zo kijk hoe er gefotografeerd wordt zie ik alle soorten objectieven voorbij komen. Van groothoek naar tele, van tele macro naar fisheye-marco. Ik weet zeker dat de resultaten heel gemêleerd zullen zijn, ieder met zijn of haar (herkenbare) stempel op de foto. Hoewel we naast elkaar staan, zitten of liggen, geplaagd door de muggen, zullen de foto’s er zeker niet hetzelfde uit zien.

Zonsondergang boven het veld klaprozen  Zonsondergang en een veld klaprozen

Klaprozen in het ondergaande zonnetje, alle drie de foto's met 17mm groothoek, alle drie samengesteld uit meerdere foto's met verschillende belichtingen
Klaprozen in het ondergaande zonnetje, alle drie de foto’s met 17mm groothoek, alle drie samengesteld uit meerdere foto’s met verschillende belichtingen

Fotograferen met de ultra-groothoek is leuk, zeker omdat de bloemen zo dicht op elkaar staan dat het groothoek effect niet nadelig werkt Groothoek trekt immers afstanden uit elkaar. Maar na een paar verschillende opnamen heb ik het veld wel op de foto staan en is er niet veel meer variatie in beeld uit te halen. De overschakeling naar een tele objectief brengt dan plotseling meer mogelijkheden en veel meer uitdaging. Werken met minimale scherptediepte en een combinatie van voorgrond en achtergrond onscherpte kan bijzondere resultaten opleveren.

150mm - ISO100 - f/2,8 - 1/1000sec
150mm – ISO100 – f/2,8 – 1/1000sec

 

190mm - ISO100 - f/2,8 - 1/125sec
190mm – ISO100 – f/2,8 – 1/125sec

 

190mm - ISO200 - f/2,8 - 1/1250sec
190mm – ISO200 – f/2,8 – 1/1250sec

 

400mm - ISO200 - f/5,6 - 1/200sec
400mm – ISO200 – f/5,6 – 1/200sec

 

200mm - ISO100 - f/2,8 - 1/500sec
200mm – ISO100 – f/2,8 – 1/500sec

 

400mm - ISO200 - f/5,6 - 1/250sec
400mm – ISO200 – f/5,6 – 1/250sec

 

200mm - ISO100 - f/2,8 - 1/50sec
200mm – ISO100 – f/2,8 – 1/50sec

 

Een echte zonsondergang kregen we niet. De zon verdween uiteindelijk achter een hardnekkig wolkendek laag aan de horizon. Gelukkig hadden we nog mooi een beetje zon mee kunnen pikken want dit soort bloemen schreeuwt gewoon om het heerlijke tegenlicht.

Uiteindelijk hebben we dit veld achter ons gelaten en zijn we een klein stukje verder gelopen, waar hier en daar de korenbloemen tussen het gras en (uiteraard) het koren stonden, afgewisseld met klaprozen en een handvol andere bloemen. In een van die korenvelden domineerden de blauw/paarse korenbloemen. En daar, ver weg, stonden enkele eenzame verdwaalde klaprozen, net zoals een van de korenbloemen in het land van klaprozen. Ik denk dat dit een mooie foto is om mijn blog af te sluiten.

Een klein beetje rood in een veld van groen en blauw (200mm - ISO200 - f/2,8 - 1/80sec)
Een klein beetje rood in een veld van groen en blauw (200mm – ISO200 – f/2,8 – 1/80sec)

 


Equipment

 

 

 

14
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Lianne Petersnandoonlineferdinand verberneJeroenPatrick Brouwers Recent comment authors
  Abonneer  
nieuwste oudste
Abonneren op
Lianne Peters
Gast
Lianne Peters

Gave foto’s Nando, klaprozen worden veel gefotografeerd maar het is nog niet zo eenvoudig om er een pakkend beeld van te maken. Is jou zeker gelukt..!

ferdinand verberne
Gast
ferdinand verberne

mooi!!

Jeroen
Gast
Jeroen

Inmiddels is het veld gemaaid :-(, dus troost jullie.

Patrick Brouwers
Gast

Heel mooi verhaal Nando met prachtige foto’s, leuk je daar te ontmoeten.
Gr. Patrick .

Jan Huijbers
Gast
Jan Huijbers

Nando, weer een prachtige serie foto’s van een ‘gewoon’ veldje klaprozen.
Je weet toch telkens bijzondere en anders dan andere foto’s van je onderwerpen te maken.
Vooral van de laatste 4 foto’s van de klaprozen heb je iets bijzonders gemaakt. Erg goed !

Net als Paul zou ik ook graag de plaats weten waar deze staan. Gijsenrooij bij Geldrop ken ik maar dit veld . . . ?
Eventueel per email: janhuijbers@onsbrabantnet.nl

Gr. Jan

Paul
Gast
Paul

Ha Nando! Super tof! Mooi dat je meerdere lenzen hebt gebruikt en niet voor het standaard groothoeklensje hebt gekozen! Ik vroeg me af of je misschien kan vertellen waar dit was? Groetjes Paul

Miek
Gast
Miek

Nando, zoals altijd adembenemende foto’s
Mooie experimenten ook met je diverse lenzen.
Ik val voor de close ups, zonder de andere foto’s tekort te doen.
Bij welk klaproosveld heb je gestaan?
Er zijn er diverse.
Gr. en fijn weekend.
Miek

%d bloggers liken dit: