Elk jaar verschijnen ze weer; de klaprozen. Fragiele rode bloemen langs wegen en in weilanden. Soms zijn ze verborgen in het hoge gras, soms eenzaam in een veld vol koren, soms in groepjes bij elkaar. Ik heb ze wel eens op de foto gezet, zo nu en dan. Nog nooit heb ik een foto kunnen maken die me echt aansprak. Misschien was dat omdat ik er nooit echt werk van gemaakt heb. Tot nu. Eindelijk heb ik een veld vol klaprozen gevonden.
Geschatte leestijd: 6 minuten
Van verre zijn de klaprozen al te zien, als een rode vlek in het land waarvan je in eerste instantie niet beseft dat het om bloemen gaat. Het is ook niet iets wat je alledaags ziet. Veel voorbijgangers stoppen even, om een foto te maken met de smartphone, of gewoon om even te genieten van dit prachtige veld.
Aan het eind van de middag zijn er al een paar fotografen. Ik ben er een van, met de Fuji X-PRO 2. Het worden de eerste serieuze foto’s die ik met deze camera maak sinds ik deze van de leverancier heb gekregen voor de aankomende review.
Evenveel fotografen als klaprozen
De drukte bij het veld vol klaprozen is ‘s-avonds heel anders. Tegen zonsondergang staan we er naast elkaar te fotografen en aan de andere kant van het veld zijn er nog meer. Ieder op zijn of haar eigen manier, ieder met een eigen kijk op het veld.
Als ik zo kijk hoe er gefotografeerd wordt zie ik alle soorten objectieven voorbij komen. Van groothoek tot tele, van tele macro tot fisheye-marco. Ik weet zeker dat de resultaten heel gemêleerd zullen zijn waarbij ieder zijn of haar eigen stempel op de foto zet. Hoewel we naast elkaar staan, zitten of liggen, geplaagd door de muggen, zullen de foto’s er zeker niet hetzelfde uit zien.
Afwisselend tussen groothoek en tele
Een veld vol klaprozen fotograferen met de ultra-groothoek is leuk, zeker omdat de bloemen zo dicht op elkaar staan dat het groothoek effect niet nadelig werkt. Groothoek trekt immers afstanden uit elkaar. Maar na een paar verschillende opnamen heb ik het veld wel op de foto staan en is er niet veel meer variatie iuit te halen.
De overschakeling naar een tele-objectief brengt dan veel meer mogelijkheden en veel meer uitdaging. Werken met minimale scherptediepte en een combinatie van voorgrond en achtergrond onscherpte kan bijzondere resultaten opleveren.
Een echte zonsondergang kregen we niet. De zon verdween uiteindelijk achter een hardnekkig wolkendek laag aan de horizon. Gelukkig hadden we vlak daarvoor nog mooi een beetje zon mee kunnen pikken want dit soort bloemen schreeuwt gewoon om het heerlijke tegenlicht.
Korenbloemen
Uiteindelijk hebben we dit veld vol klaprozen achter ons gelaten en zijn we een klein stukje verder gelopen, waar hier en daar de korenbloemen tussen het gras en (uiteraard) het koren stonden. In een van die korenvelden domineerden de blauw/paarse korenbloemen waardoor het veld plotseling blauw kleurde in plaats van het rood. En daar, ver weg, stonden enkele eenzame verdwaalde klaprozen, net zoals een van de korenbloemen in het land van klaprozen. Ik denk dat dit een mooie foto is om mijn blog af te sluiten.
Equipment
- Fujifilm X-PRO2 + XF10-24mm f/4R OIS
- Canon EOS 5D mark 3
- EF 70-200mm f/2,8L II IS
- EF 100-400mm f/4-5,6L II IS
- Canon TS-E 17mm f/4L
- 3LT EVO3 Punks VYV statief
Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl
Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters
Hai Nando las dat het er niet meer stond maar zou ik even goed wel de locatie mogen weten misschien dat ik beetje geluk heb
Je kan me mailtje sturen Gaby_jansen@live.nl
Hallo Gaby,
Ik heb een hele tijd geleden besloten om geen locaties meer te delen, afgezien van de dingen die in mijn blogberichten vermeld zijn. Ik kan wel vertellen dat er de afgelopen jaren geen velden met klaprozen meer te vinden zijn. Helaas.
Hallo Nando ik zou heel graag de foto locatie willen weten ik vind deze foto’s namelijk heel mooi zou u dit kunnen geven u kunt het mailen naar fleur@bonekamp.nl met vriendelijke groet Fleur
Hallo Fleur,
Dat kan ik me voorstellen. Helaas zijn deze velden al een paar jaar niet meer zo vol in bloei. Ik zou je de plek kunnen vertellen, maar het lijkt nu te vergeefs te zijn. Vorig jaar was er nog wel wat te zien, maar dit jaar eigenlijk al niet meer. Helaas. Ik hoop nog dat ze er komen, maar ik ben bang dat het dit jaar niets meer zal worden.
oh oké maar zou u de locatie als nog door willen geven?
Gave foto’s Nando, klaprozen worden veel gefotografeerd maar het is nog niet zo eenvoudig om er een pakkend beeld van te maken. Is jou zeker gelukt..!
Dank je wel, Lianne. De uitdaging is altijd leuk. Het is fijn om te horen dat je vindt dat er in geslaagd ben
mooi!!
Dank je wel
Inmiddels is het veld gemaaid :-(, dus troost jullie.
Jij weet dus welk veld het is?
Heel mooi verhaal Nando met prachtige foto’s, leuk je daar te ontmoeten.
Gr. Patrick .
Het was zeker leuk om je even de hand te kunnen schudden.
Dank je wel, Patrick.
Nando, weer een prachtige serie foto’s van een ‘gewoon’ veldje klaprozen.
Je weet toch telkens bijzondere en anders dan andere foto’s van je onderwerpen te maken.
Vooral van de laatste 4 foto’s van de klaprozen heb je iets bijzonders gemaakt. Erg goed !
Net als Paul zou ik ook graag de plaats weten waar deze staan. Gijsenrooij bij Geldrop ken ik maar dit veld . . . ?
Eventueel per email: janhuijbers@onsbrabantnet.nl
Gr. Jan
Fijn om te horen dat ik er mijn eigen draai aan weet te geven. Dank je wel
Ha Nando! Super tof! Mooi dat je meerdere lenzen hebt gebruikt en niet voor het standaard groothoeklensje hebt gekozen! Ik vroeg me af of je misschien kan vertellen waar dit was? Groetjes Paul
Groothoek is so overrated, vind ik. Net alsof er geen landschap zonder gefotografeerd kan worden. Maar soms, heel soms kan het een mooi resultaat opleveren. Toch geef ik zelf de voorkeur aan wat langere brandpunten.
Dank je voor je commentaar.
Nando, zoals altijd adembenemende foto’s
Mooie experimenten ook met je diverse lenzen.
Ik val voor de close ups, zonder de andere foto’s tekort te doen.
Bij welk klaproosveld heb je gestaan?
Er zijn er diverse.
Gr. en fijn weekend.
Miek
Het is niet echt experimenteren maar bewust voor een brandpunt kiezen teneinde het effect te bereiken dat ik voor ogen heb. Dank je voor de reactie