Een verticaal drone panorama maken

nando drone werner hax

Een nadeel aan de drone die ik heb, is het onvermogen om een verticale foto te maken. Dat is jammer, want ik vind verticale landschapsfoto’s vaak heel mooi. Om toch een verticale foto te maken met mijn drone, wijk ik uit naar een panorama. In dit blogbericht laat ik zien hoe je een verticaal drone panorama kunt maken.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Hou jij van verticale landschapsfoto’s? Niet iedereen houdt ervan, maar het geeft wel prachtige mogelijkheden om zowel voorgrond als achtergrond ruim in beeld te brengen. Met een drone wordt het echter wat lastiger om dat voor elkaar te krijgen, want de camera kan vaak niet kantelen. In ieder geval, niet met de drone die ik heb.

nando drone werner hax
In Frankrijk aan het werk met een drone (foto door Werner Hax)

Een verticaal panorama

Het voordeel van een verticaal panorama is de ruimte die je in de hoogte hebt voor een duidelijke scheiding tussen voor en achtergrond. Je bent vaak verplicht om dicht bij de grond te fotograferen, wat niet altijd de beste positie is. Zijn er veel elementen in je landschap, dan kan de foto er druk uitzien.

Een voorgrond en achtergrond in een drone foto krijgen is helemaal moeilijk, juist omdat je vaak vanaf een hoog standpunt fotografeert. Door een verticaal drone panorama te maken krijg je wel de mogelijkheid om zowel voor- als achtergrond in één foto te krijgen. Zo heb ik de onderstaande foto in IJsland gemaakt.

een verticaal drone panorama
Een verticaal drone panorama van de binnenlanden van IJsland. Deze inmiddels populaire foto bestaat uit drie verschillende foto’s.

Een panorama hoeft niet horizontaal te zijn

De associatie met een panorama is natuurlijk een liggende foto, breder dan de foto hoog is. Dit geeft een weids zicht op het landschap. Maar niemand zegt dat een panorama alleen horizontaal hoeft te zijn. Je kunt ook een verticaal panorama maken.

Een reklame boodschap

Bekijk meer foto’s met een drone van de IJsland zomerreis 2022
IJsland met een drone

Mijn drone, de DJI Mavic Pro 2, kan geen verticale opnamen maken. Wil ik dat toch, dan moet ik kiezen voor een verticaal panorama. Ik gebruik deze techniek heel vaak, en ik heb voor de drone foto van Henningsvær in 2021 een Highly Recommended Award gekregen in de Siena Drone Photo Awards.

Hoe moet je een verticaal drone panorama maken?

Een verticaal drone panorama maken is niet moeilijk. Vlieg met je drone naar de gewenste plek en hoogte en blijf daar zo stabiel mogelijk hangen. Kantel je gimbal naar beneden en maak een foto. Kantel de gimbal naar boven, waarbij je ongeveer 30% overlap in beeld houdt en maak nog een foto. Vervolgens moet je de gimbal omhoog draaien en de derde foto maken, wederom met 30% overlap. Indien gewenst kun je een vierde of zelfs een vijfde foto maken.

Eenmaal thuis gekomen, is het een kwestie van foto’s bewerken, samenvoegen, en the finishing touch geven. In de onderstaande korte film (± 1 minuut) laat ik het proces in het kort zien.

Andere verticale drone panorama’s

Dit is dus niet de eerste keer dat ik een verticaal drone panorama ging maken. Ik noemde de foto van Henningsvær al. Ik heb er echter nog meer, waarvan ik er een aantal in de onderstaande galerij laat zien. Heb jij een drone, dan kan het misschien inspiratie geven.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marcel van der Werf
Marcel van der Werf
1 jaar geleden

Grappig… Net 2 dagen terug uit IJsland en ik zie exact mijn foto van de Geothermal Zone, ook panorama. Prachtige plek voor mooie foto’s inderdaad!

Kees van Pelt
Kees van Pelt
1 jaar geleden

Gaaf om te zien Nando.
Wat een schitterende resultaten
Gr Kees