Weer een weekend aan de Opaalkust

Het wrak van Tardinghen zoals ik had willen fotograferen

Er waren een paar redenen om weer een weekend aan de Opaalkust door te brengen. Natuurlijk om dit prachtige gebied te fotograferen, maar ook om nog een keer uitgebreid met het nieuwe Kase filtersysteem te ‘spelen’. Daarnaast wilde ik een aantal plekken verkennen in voorbereiding van een fotoreis/workshop in het najaar, en om te oefenen met fotograferen met de drone. Maar bovenal wilden we samen lekker een weekend aan de kust doorbrengen, zeker omdat de weersvoorspellingen erg gunstig waren; zon en helder weer, met misschien her en der een wolkje aan de hemel. Dat laatste bleek heel anders te zijn.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Weer een weekend aan de Opaalkust
Het wrak van Tardinghen zoals ik had willen fotograferen: sfeervol tijdens een zonsopkomst, of zonsondergang – helaas is dit een compositie van twee beelden in Photoshop…
Weer een weekend aan de Opaalkust
Het wrak van Tardinghen zoals het er werkelijk tijdens dit weekend in de ochtendschemering uitzag; de saaie, grijze werkelijkheid… (18mm | ISO100 | f/11 | t=2,5 sec met +1,3EV | CPL + soft GND0,6)

Grijze weersomstandigheden bij aankomst

Het weer tijdens ons weekend aan de Opaalkust heb je niet voor het kiezen. Je moet nemen wat je krijgt, of het nu bevalt of niet. Het gevaar om met verwachtingen op pad te gaan, is de teleurstelling als het niet zo is als je gehoopt had. Hoewel ik goed weet dat ik dit niet moet doen, heb ik me er toch op betrapt dat er enige teleurstelling was toen de luchten grijs waren, en ontdaan van enige kleur of detail. Er waren zelfs momenten dat er een drup regen uit dit dikke pak wolken viel.

Weer een weekend aan de Opaalkust
Gebruik van Kase filters aan de Opaalkust – erg veel detail zit er niet in de lucht en er waren zelfs momenten dat de zee naadloos overging in de lucht, zonder enig teken van een horizon.
Weer een weekend aan de Opaalkust
Het strand van Audresselles (35mm | ISO100 | f/11 | t= 30 sec | CPL + ND1000 + medium GND0,9)

En toch leverde deze saaie grijze lucht bijzondere foto gelegenheden op, zoals bij Pointe de la Créche, een plek waar we nog niet eerder waren geweest. Juist de verdwenen horizon, met de abstracte vormen van de ruïnes en rotsen die door de opkomende vloed overspoeld werden, gaven een bijzondere sfeer die we tijdens de late avondschemering op vrijdag, maar ook rond het middaguur van de zaterdag troffen.

Weer een weekend aan de Opaalkust
Het uitzicht vanaf Pointe de la Créche in de late avondschemering; een van mijn lievelingsfoto’s van dat weekend. (20mm | ISO100 | f/11 | t=10 sec | CPL)

Fotograferen met een drone

De zaterdag gaf ook gelegenheid om wat te doen met drone fotografie, iets waar ik al voorzichtig mee aan het oefenen was, maar waar ik nog niet van weet of het me wel ligt. Daar kan natuurlijk maar op een manier achter komen. Gewoon door het te doen. En ja, het levert nieuwe perspectieven op, die op geen andere manier voor elkaar te krijgen zijn, maar tegelijkertijd is het slechts leuk voor een enkel beeld, zo nu en dan. Doelloos vliegen heeft geen zin.

Selfie met de drone bij Ambleteuse - hiervoor kan een drone natuurlijk perfect gebruikt worden.
Selfie met de drone bij Fort Mahon in Ambleteuse – hiervoor kan een drone natuurlijk perfect gebruikt worden.

Van alle beelden die ik met de drone gemaakt heb, zijn er slechts twee waarvan ik echt tevreden ben, waarvoor het echt de moeite waard was om te gaan vliegen. Maar eigenlijk bevalt met het fotograferen vanaf de grond met mijn camera nog altijd veel beter, alsof ik meer één ben met de omgeving, en een betere controle heb over compositie, plaats en belichting.

Een reklame boodschap

Laat je niet beïnvloeden door teleurstellingen

Teleurstelling door niet uitgekomen verwachtingen kan tegen je werken. Zeker als dat samen valt met een minder goede planning. Dit had als gevolg dat we op zondag niet voor dag en dauw op het strand stonden en daardoor een zonnige start van de dag mistten. Dat was jammer, want daar hadden we wel naar verlangd.

Maar de uren die we daarna samen op het strand van Pointe du Nid de Corbet doorbrachten waren heerlijk. Het was een verraderlijk spel met de inkomende vloed. Het probeerde ons te snijden van een terugtocht naar het veilige strand, wat natuurlijk aan onszelf te wijten is. Dit was een erg fijn en relaxed moment van de dag, zonder de dwingende noodzaak van het ‘moeten’ fotograferen.

Weer een weekend aan de Opaalkust
Audresselles met Ambleteuse, Wimereux, en Boulogne sur Mer op de achtergrond. Dit panorama van drie opnamen laat duidelijk zien hoeveel er droog ligt tijdens eb. Maar pas op… de vloed kan snel delen onder water laten stromen. Heel snel…
Weer een weekend aan de Opaalkust
Vluchten voor de vloed… je ziet het water stijgen. Dit stuk lag helemaal droog tijdens eb en Hetwie heeft natte voeten gekregen bij de overtocht van deze snel dieper wordende geul. (23mm met 1,5cropsensor | ISO200 | f/11 | t=1/220 sec | panorama van twee opnamen)

Is weer een weekend aan de Opaalkust de moeite waard geweest?

Heeft het weekend de beelden opgeleverd die ik hoopte te maken? Nee, dat niet. Een fantastische zonsopkomst hebben we niet gezien, wat deels aan onszelf te wijten was. Het verfraaien van de foto met het wrak door een foto van een vorig weekend aan de Opaalkust erin te Photoshoppen hebben we niet gezien.

Hadden we dat wel, dan zou het misschien ook niet helemaal naar verwachten zijn geweest. Dit was wederom een herinnering aan de les om zonder verwachtingen op pad te gaan, iets wat in de tweede reis naar de Faeroër eilanden, die binnenkort zal plaatsvinden, zeer zeker in gedachten moet houden.

Het was heerlijk om dagen lang buiten door te brengen, in de prachtige omgeving van de Opaalkust, op het strand, tussen rotsen, of uren wandelend over de paden die boven over de krijtrotsen lopen. Het was wel weer jammer dat die drie dagen zo snel weer voorbij waren. Reden om weer een keer terug te gaan.


Gebruikte apparatuur

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anita
Anita
4 jaren geleden

Inspirerend. Mocht je reisje organiseren hoor ik t graag.

Rien
Rien
5 jaren geleden

wow, vooral de dronebeelden.

M Noorlander
M Noorlander
5 jaren geleden

Misschien niet wat je verwachtte Nando.
Maar ik zou er mee thuis willen komen.
Die verwachtingen dat herken ik wel. Aanpassen is de enige optie.
Levert toch vaak.jog verrassende foto’s op.
Groetjes
Mieke

gonda1948
5 jaren geleden

Prachtige serie van de Opaalkust…ben daar ook een paar keer geweest…maar zie nu toch weer andere foto’s ben nu toch weer geïnspireerd door jou foto’s…Groet Gonda.

Joke Akkerman
Joke Akkerman
5 jaren geleden

Wat maak jij fantastisch mooie foto’s! Ik heb genoten van die prachtige Opaalkust foto’s en we gaan er zeker een keer heen.
Welk jaargetijde raad jij aan om heen te gaan?
Groet, Joke