Menu Sluiten

Een weekend Schiermonnikoog

Afgelopen weekend hebben we (ik en mijn vriendin) 4 dagen op Schiermonnikoog doorgebracht, zwaar bepakt met foto apparatuur dat in een karretje achter de fiets bijzonder goed over de kilometers fietspaden te vervoeren is. Mijn doel was het fotograferen van landschappen en bovendien het liefst met water in beweging. Dat doel heb ik niet gehaald. Ondanks dat het eiland omringt is door water (daarom heet het natuurlijk een eiland) en eb grote gebieden droog legt, is het niet geschikt om echte beweging in het water goed vast te leggen. Voor dat doel moet ik elders op zoek.

Schiermonnikoog
Zondag tegen zonsondergang was de lucht eindelijk wat bewolkt

De dagen waren bijzonder zonnig. Een stralend blauwe lucht zonder één enkel wolkje. Dat was jammer want voor landschappen zijn wolken een mooie toevoeging. Tegelijkertijd gaf het een heerlijk lentegevoel, wat natuurlijk ook welkom is. Alleen de zaterdag was mistig en later op de dag erg grauw. Op het strand was niet te zien waar het land ophield en de lucht begon. Een zwakke mistige zon brak zo nu en dan door de bewolking wat een heel bijzonder licht opleverde.  Op zondag trokken er bij zonsondergang nog wat wolken over het eiland wat een mooi uitzicht opleverde, compleet met ene sundog en de zeldzame ‘groene flits.’

Advertisements
Mist op het Noorderstrand

Natuurlijk gaf de wolkenloze hemel een uitstekende gelegenheid om de nachtelijke sterrenhemel vast te leggen. Op het eiland is de lichtvervuiling natuurlijk veel minder dan op het vaste land, wat tot een adembenemende met sterren gevulde hemel leidde. De bijzonder heldere planeet Venus en Jupiter vulde het plaatje aan. Alleen de vuurtoren van Schiermonnikoog geeft zoveel licht dat het nooit echt donker wordt.

Nachtelijke hemel fotograferen op Schiermonnikoog met Jupiter, Venus en de sterrenbeelden Orion en Stier

Op de laatste avond kwam de smalle sikkel van de Maan bij de twee planeten staan. Een indrukwekkend gezicht.

Natuurlijk is het kijken naar het dierenleven onvermijdelijk, en dan met name de vogels die op het eiland zitten. Kievitten, Scholeksters, Rotganzen en duizenden Brandganzen. Op de Westerplas waren de Lepelaars te zien, hoewel veel te ver weg, Aalscholvers, Smienten, Tafeleenden en Kuifeenden. Meer gewoon waren de Fazanten, Meerkoeten, Wilde Eenden en Futen.

Brandganzen

Wat bijzonderdere vogels (voor mij niet allerdaags) was de Bruine Kiekendief, Oeverlopers en Graspiepers. Op de laatste dag troffen we Kwikstaartjes, Tureluur, Eidereenden en Pijlstaarten aan.

Graspieper

Het was een heerlijk weekend waarbij we veel leuke dingen gezien hebben zoals een groene flits en een sundog bij zonsondergang. ‘s-Middags konden we vanaf het plaatsje Moddergat over het wad uitkijken op de eilanden Ameland en Schiermonnikoog: een soort afscheid.

Het wordt nu langzaam tijd om een (strenge) selectie van alle foto’s te maken. Een aantal zijn al in dit stuk verwerkt, maar er liggen er nog veel meer.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees van pelt
9 jaren geleden

Leuk om te lezen Nando

Greetzzz Kees

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x