Een weekend Schiermonnikoog

Afgelopen weekend hebben we vier dagen op Schiermonnikoog doorgebracht. Ze waren zwaar bepakt met foto apparatuur, dat in een karretje achter de fiets bijzonder goed over de kilometers fietspaden te vervoeren is. Mijn doel was het fotograferen van landschappen. Het liefst met water in beweging. Dat doel heb ik niet gehaald, maar het weekend Schiermonnikoog was toch geslaagd.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Een weekend Schiermonnikoog
Zondag tegen zonsondergang was de lucht eindelijk wat bewolkt

De dagen waren bijzonder zonnig. Een stralend blauwe lucht zonder één enkel wolkje. Dat was jammer want voor landschappen zijn wolken een mooie toevoeging. Tegelijkertijd gaf het een heerlijk lentegevoel, wat natuurlijk ook welkom is.

Alleen de zaterdag was mistig en later op de dag erg grauw. Op het strand was niet te zien waar het land ophield en de lucht begon. Een zwakke mistige zon brak zo nu en dan door de bewolking wat een heel bijzonder licht opleverde.  Op zondag trokken er bij zonsondergang nog wat wolken over het eiland wat een mooi uitzicht opleverde, compleet met ene sundog en de zeldzame ‘groene flits’, die ik helaas zelf niet op de foto heb.

Een reklame boodschap
Een weekend Schiermonnikoog
Mist op het Noorderstrand

Nacht op Schier

Natuurlijk gaf de wolkeloze hemel een uitstekende gelegenheid om de nachtelijke sterrenhemel vast te leggen. Op het eiland is de lichtvervuiling natuurlijk veel minder dan op het vaste land, wat tot een adembenemende met sterren gevulde hemel leidde. De bijzonder heldere planeet Venus en Jupiter vulde het plaatje aan. Alleen de vuurtoren van Schiermonnikoog geeft zoveel licht dat het nooit echt donker wordt.

Een weekend Schiermonnikoog
Nachtelijke hemel fotograferen op Schiermonnikoog met Jupiter, Venus en de sterrenbeelden Orion en Stier

Dieren op Schiermonnikoog

Natuurlijk was het kijken naar het dierenleven een onvermijdelijk onderdeel van ons weekend op Schiermonnikoog. Het is heerlijk om de vogels die op het eiland zitten te zien. Kieviten, Scholeksters, Rotganzen en duizenden Brandganzen. Op de Westerplas waren de Lepelaars te zien, hoewel veel te ver weg.

Brandganzen
Brandganzen

Wat meer bijzondere vogels (voor mij niet alledaags) waren de Bruine Kiekendief, Oeverlopers en Graspiepers. Op de laatste dag troffen we Kwikstaartjes, Tureluur, Eidereenden en Pijlstaarten aan. We hebben ze zeker niet allemaal op de foto, maar het zien alleen al is de moeite waard.

Pieper
Graspieper

Het was een heerlijk weekend waarbij we veel leuke dingen gezien hebben zoals een groene flits en een sundog bij zonsondergang. ‘s-Middags konden we vanaf het plaatsje Moddergat over het wad uitkijken op de eilanden Ameland en Schiermonnikoog. Het leek een soort afscheid, waarna we de weg naar Brabant ondernamen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees van pelt
12 jaren geleden

Leuk om te lezen Nando

Greetzzz Kees