Een winter editie van Summer Darkness

De afgelopen jaren was ik te vinden op het Summer Darkness festival dat in de binnenstad van Utrecht gehouden wordt. Het is een festival dat in het teken staat van de dark underground lifestyle met natuurlijk de muziek die daarbij hoort. Het festival is anders dan andere festivals omdat het is verspreidt over de binnenstad, waarbij Tivoli op de Oudegracht het bruisende middelpunt is. Maar dit jaar sluit de zaal op de Oudegracht definitief. Een volledig nieuw muziekcentrum is geopend en Tivoli is met Vredenburg samengegaan.

Vanwege de sluiting is besloten om het Summer Darkness festival dit jaar niet door te laten gaan.  De organisatie laat de liefhebbers van dit festival echter niet in de steek. Summer Darkness wordt nog één keer in  Tivoli Oudegracht gehouden met de 2014 Winter Edition; een avond vol industrial, EBM en aggrotech met aansluitend een feestelijke Cyberia dansnacht. Want Cyberia bestaat 20 jaar.

De afsluiter van de avond: Hocico
De afsluiter van de avond: Hocico

De meeste bands die tijdens Summer Darkness 2014 Winter Editie optreden hebben in het verleden al een of meerdere keren op het festival gestaan. Het is dus geen avond met vernieuwende muziek of afwisselde muziek en dat is jammer. Het geeft me wel een kans om een paar bands te zien die ik tot op heden gemist heb, dus dat is dan wel weer mooi.

De enige band die er deze avond echt tussenuit springt is Model Depose. De fijne synthpop – electro wave staat vrijwel haaks op de harde industrial die tijdens de rest van de avond en nacht de boventoon zal voeren. Hoewel Model Depose uitstekend binnen het thema van Summer Darkness past, valt de band nu volledig uit de toon. Veel bezoekers van de avond zullen de band echter niet zien want vijf uur op een vrijdag middag is voor maar weinig mensen haalbaar. Er zijn dan ook maar een handjevol mensen die genieten van het enthousiaste optreden.

Model Depose krijgt nog nèt gelegenheid om in de zaal op de Oudegracht op te treden.

De toon van de avond slaat vervolgens volledig om wanneer Terrolokaust het podium op komt. De  dark electro/industrial rock van zanger Javi Ssagittar effent de weg voor alle bands die zullen volgen. Terrolokaust is een van de bands die ik nog niet gezien heb en ik ben blij dat ik nu eindelijk de kans heb gekregen. Het begin gaat stroef maar gaandeweg wordt het beter. Een lang optreden is het echter niet want er is een strak tijdschema waaraan gehouden moet worden.

Javi Ssagittar van Terrolokaust claimt een overwinning op het podium

De avond gaat in sneltreinvaart. Aesthetic Perfection neemt het al snel over van Terrolokaust met een set van een uur. Zoals altijd is het een lust voor het oog om drummer Tim van Horn aan het werk te zien. Vol overgave en met een ogenschijnlijk gemak bespeelt hij zijn instrument terwijl zanger Daniël Graves het publiek in beweging krijgt met nummers zoals ‘Schadenfreude‘  en ‘Spil it Out‘.

Daniël Graves van Aesthetic Perfection in zijn element

Tijdens het optreden van Faderhead komt het publiek pas werkelijk los.  Dat is ook niet gek want Faderhead (zoals de zanger zichzelf noemt) is dol op de aandacht van het publiek. De fles wodka, waar hij regelmatig een flinke slok uit neemt, wil hij ook graag met het publiek delen. Faderhead, die ik vandaag voor het eerst live meemaak, weet een gezellige interactie met zijn publiek op te bouwen waarbij hij nog even een moment de tijd neemt om voor mij te poseren. Dat is altijd wel leuk.

De wodka stroom rijkelijk bij Faderhead
Even kort een kodak-momentje.

Die interactie met het publiek blijft bestaan tijdens het optreden van Hocico, de hoofd act van de avond. Het is niet dezelfde interactie, maar zanger Erk Aicrag weet zonder veel woorden voldoende bij het publiek los te maken om dat gevoel te houden. Alleen ontbreekt Rasco Agroyam achter de keyboards. Zijn plek is ingenomen door iemand die me bekend voorkomt maar die ik tot nu toe niet heb kunnen plaatsen. Het is opvallend dat het oudere werk van Hocico het beste ontvangen wordt bij het publiek, een trend die de hele avond bij elke band al aanwezig is.

Erk Aicrag van Hocico als afsluiter van Summer Darkness 2014 Winter Edition

Is het festival afgelopen na Hocico? Ja, en nee, nog lang niet. Summer Darkness gaat over in Cyberia, de dans nacht die altijd al een (vaste) band met het festival heeft gehad. Een deel van het publiek blijft hangen voor een speciaal late-night optreden van Winterkälte, een duo dat een pittige Drum’n’Noise act brengt, bijna oorverdovend hard. Winterkälte heb ik nog niet eerder gezien, hoewel de naam vaak genoeg voorbij is gekomen. Deze band is een perfecte opening voor de Cyberia die daarna pas echt van start gaat. Een nacht waarvan ik maar een paar uurtjes meegepikt heb voor ik weer op weg naar huis ben gegaan, moe maar voldaan.

Een reklame boodschap
Met het optreden van Winterkälte gaat Cyberia van start

Dit is de laatste keer dat ik in de zaal aan de Oudegracht was. Het is onmiskenbaar een van de mooiste zalen die Nederland rijk was. TivoliVredenburg zal ongetwijfeld een prachtig muziekcentrum worden, state-of-the-art, van  alle gemakken voorzien. Maar het zal nooit de sfeer en uitstraling krijgen van Tivoli Oudegracht. Het is jammer dat het gaat sluiten.

Tivoli Oudegracht tijdens Summer Darkness in 2009: the end

De foto’s van de bands op deze avond zijn te vinden op mijn concertfoto website, of via de volgende links:

Model Depose
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157641417267635/show

Terrolokaust
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157641420451253/show

Aesthetic Perfection
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157641422965845/show

Faderhead
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157641423911795/show

Hocico
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157641473747285/show

Winterkälte
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157641474581015/show

De uitgebreide review die ik geschreven heb zal snel te vinden zijn op de website van Roarezine:
http://www.roarezine.nl

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties