Een workshop aan de Opaalkust

Begin 2019 werd ik gevraagd om een workshop te geven door een groep enthousiaste fotografen. Na overleg werd een locatie gekozen; de Opaalkust. Hier zouden we een midweek lang verblijven, om onder mijn leiding de landschappen aan de kust te fotograferen.

Het landschap van de twee kapen; met vanuit Wissant Cap Blanc Nez
Het landschap van de twee kapen; met vanuit Wissant Cap Blanc Nez.

De eerste week van oktober was het zover, en stond zes dagen de Franse Opaalkust op het programma. Met acht deelnemers bezochten we de fotogenieke plekken die dit prachtige stukje Franse kust siert. Mijn voorbereidingen had een strakke planning opgeleverd, gebaseerd op de tijden van zonsopkomst en zonsondergang, en van de getijden. Dit laatste is essentieel voor geslaagde, en vooral veilige fotosessies.

Op het strand van Tardinghen tijdens afnemend tij. Geen gevaar dus om verrast te worden door de grote getijdenverschillen.
Op het strand van Tardinghen tijdens afnemend tij. Geen gevaar dus om verrast te worden door de grote getijdenverschillen.

In het begin van de fotoweek bedroeg het getijdenverschil meer dan 10 meter. Dit nam af tot ongeveer 6 meter aan het einde van de week. Het was afnemend tij tijdens zonsopkomst en zonsondergang, wat een ontspannen situatie opleverde om te fotograferen. En we hadden geluk; op enkele natte middag na, werden we verrast door prachtige wolkenluchten, zonnige dagen en aangename temperaturen. Bijna ideale omstandigheden om landschappen te fotograferen.

De geologische vormen op het strand van Cap Gris Nez waar poelen water tussen de rotsen achterblijven bij eb. Bij vloed staat dit volledig onder water.
De geologische vormen op het strand van Cap Gris Nez waar poelen water tussen de rotsen achterblijven bij eb. Bij vloed staat dit volledig onder water.

Om binnen de tijd die beschikbaar was zoveel mogelijk locaties te bezoeken, was de week intensief. Het waren lange dagen op de stranden, vaak onder fotografisch uitdagende omstandigheden. Hoewel de wind tijdens de eerste dagen stormachtig was, kregen we gelukkig voldoende tijd om te werken met lange sluitertijden. Uiteindelijk bleek de tijd te kort, en moest ik de enthousiaste deelnemers vaak mee terug naar het appartement slepen voor de goed verzorgde maaltijd die op ons wachtte.

Het was een heel geslaagde workshop, die zeker smaakt naar meer. Ik dank alle deelnemers voor hun onvermoeibare enthousiasme en gezelligheid.


Gebruikte apparatuur

9 Replies to “Een workshop aan de Opaalkust”

 1. Sluit mij aan bij het commentaar van Bert:
  Zeer zeker voor herhaling vatbaar.

  Je bent erin geslaagd om een notoir niet-ochtendmens tot drie maal toe enthousiast om 06.00 uur uit bed te krijgen
  om de zonsopkomst te gaan fotograferen…
  En dat was iedere keer nog maar het begin van een inspirerende fotodag.
  De week eindigde met volle geheugenkaarten, lege accu 😉 en een voldaan gevoel met heel veel mooie herinneringen.

 2. Je hebt ons verblijf aan de Opaalkust, hierboven, mooi samengevat Nando en doorspekt met mooie foto’s.
  Mede door jouw goede voorbereiding, strakke planning en tips hebben wij een geweldige, zorgeloze fotografiereis gehad. Dankjewel hiervoor.
  Wat mij betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar.

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)