Een zwerm spreeuwen

zwerm spreeuwen

In alle drukte en (fotografie)verplichtingen heb ik eindelijk weer een momentje gevonden om de Strabrechtse Heide op te wandelen waar ik het einde van de dag in alle rust kon meemaken. Om eerlijk te zijn had ik tevens het doel om wat foto’s te maken voor een nieuwe tutorial die de komende maand moet verschijnen, maar dat had niet zo’n prioriteit. Struinend rond het Beuven, tussen muggen en dazen, vergezeld door zilverreigers en de verre roep van de koekoek, werd ik een dik uur voor zonsondergang verrast door een enorme zwerm spreeuwen.

zwerm spreeuwen

In eerste instantie kon ik het ruisende geluid niet plaatsen. Dat geluid kwam in vlagen waardoor het vinden van de oorsprong onduidelijk bleef. Tot ik een zwerm spreeuwen zag opvliegen. Het was het geruis van honderden (of meer) kleine vleugels dat op en neer zwol tijdens de duizelingwekkende capriolen van de kleine zwarte vogels.

Een groot levend organisme in plaats van honderden kleine vogels
Een groot levend organisme in plaats van honderden kleine vogels

In een zwerm zoals deze kun je de vogels niet als afzonderlijke dieren zien; het is één groot levend organisme dat door de lucht danst en zo wonderlijke figuren vormt die vloeiend in elkaar over gaan. En al die tijd is het ruisende geluid van die vleugels aanwezig. Soms hard, dan weer zacht en nauwelijks hoorbaar. Het is een lust om een zwerm als dit over en om je heen te zien bewegen. Eigenlijk schieten foto’s tekort om dit echt te laten zien. Maar ik heb een poging gewaagd. Het geluid moet je er zelf bij verzinnen, maar ik ben bang dat het niet voor te stellen is als je het nog nooit gehoord hebt.

een zwerm spreeuwen

Een reklame boodschap

Een zwerm spreeuwen

Een zwerm spreeuwen

Een zwerm spreeuwen boven het beuven

Spreeuwen voor de zon

Spreeuwen en de maan

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefaan BOGAERT
Stefaan BOGAERT
8 jaren geleden

Heel mooie fotos. Je moet wel op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Te vergelijken met een school vissen. Als ik zo een troep zie, stel ik mij altijd twee vragen: 1) Welke van die honderden, duizenden vogels of vissen beslist op welk moment de groep van richting verandert, en 2) Hoe doen al die individuen het om niet met elkaar in botsing te komen??

Miek
Miek
8 jaren geleden

Je was weer op de goede tijd en plaats. Bijzonder hoor.
Complimenten. Het geluid ken ik. Kan oorverdovend zijn.
Groet
Miek