Met een beetje voorbereiding kan je heel eenvoudig een flare wegwerken. Je hebt er Photoshop voor nodig, of een ander programma dat met lagen werkt. Deze methode voorkomt dat je complexe methoden moet toepassen, en het gebruik van verzonnen inhoud via een AI-tool. De oplossing begint bij het fotograferen zelf.
Geschatte leestijd: 6 minuten
Een flare is het reflecteren van licht binnen in een objectief. Dit ontstaat wanneer er heel felle lichtbronnen in beeld zijn. Zeker wanneer die lichtbron niet precies in het midden staat kan dit optreden. Sommige objectieven zijn er gevoeliger voor dan andere objectieven. Maar ook stofjes en vlekken op de frontlens kunnen de oorzaak van flares zijn. Maar je kan heel eenvoudig een flare wegwerken.
Voorbereiding op locatie
Je ziet al snel wanneer er een flare ontstaat. In dat geval kan je de voorbereiding gaan treffen zodat je eenvoudig een flare kan wegwerken. Het enige wat je nodig hebt is een vinger. Hou die vinger voor de lichtbron, en de flare verdwijnt. Bij een groothoek is dat eenvoudig, maar het kan lastig worden bij een langer brandpunt.
Het is aan te raden om een statief te gebruiken zodat de beelduitsnede bij beide foto’s exact hetzelfde is. Zorg ook voor exact dezelfde belichting, want door het weghalen van die felle lichtbron kan dit heel anders worden wanneer je in diafragmavoorkeuze werkt. Heb je zowel de foto met lichtbron en flare, en zonder lichtbron en zonder flare, dan kan je eenvoudig de flare in de nabewerking wegwerken.
De stappen waarmee je de flare kan wegwerken
Ik maak in dit voorbeeld gebruik van Lightroom Classic en Photoshop. Die laatste is essentieel omdat je met lagen en maskers moet werken. De manier hoe ik eenvoudig een flare ga wegwerken gaat op de volgende manier.
Stap 1 – Bewerk beide foto’s exact hetzelfde
In Lightroom Classic kan je eenvoudig de bewerking van een foto naar een tweede foto kopiëren. Of klikt op de schakelaar bij de knop synchroniseren zodat dit automatisch gebeurd. Werk met globale aanpassingen en maskers zodat het er zo goed mogelijk uit ziet.
Stap 2 – Open als lagen in Photoshop
Vanuit Lightroom Classic kan je de twee bewerkte foto’s direct als lagen in Photoshop openen. Gebruik je geen Lightroom, dan kan je natuurlijk de foto’s ook handmatig in lagen op elkaar leggen. In dit geval heb ik de foto met de vinger bovenop gelegd. Zo kan ik eenvoudig de flare wegwerken met een masker.
Zorg wel dat de twee foto’s eerst goed uitgelijnd zijn. In dit voorbeeld zijn de foto’s uit de hand gemaakt. Werk je vanaf statief dan is het toch ook aan te raden. Dan weet je zeker dat het perfect op elkaar past.
Stap 3 – Maak een masker en poets de flare weg
Nu is het zover, en kan je eenvoudig de flare wegwerken met lagen en maskers. Maak een masker zodat de bovenliggende laag niet zichtbaar is. Schilder dan met wit in het masker over de flare. Hiermee verdwijnt de flare als sneeuw voor de zon.
Indien je werken met lagen moeilijk vindt, kijk dan naar mijn video tutorial waarin ik de geheimen van lagen en maskers onthul. Je kunt de video op YouTube vinden.
Stap 4 – Terug naar Lightroom voor the finishing touch
Omdat ik de foto’s vanuit Lightroom Classic heb geopend, is het opslaan van het bewerkte bestand in Photoshop voldoende om deze in Lightroom Classic weer zichtbaar te maken. Daar is het mogelijk om de foto verder te bewerken, indien nodig. In dit geval was het bijsnijden noodzakelijk om de witranden te verwijderen.
Er zijn meerdere methoden
Deze eenvoudige manier is niet de enige manier waarmee je een flare kan wegwerken. Het vereist voorbereidingen op locatie en het kan erg moeilijk zijn wanneer het brandpunt langer wordt. Een alternatief op locatie is de lichtbron exact in het midden houden, zodat eventuele flares samenvallen met de felle lichtbron. Een drastische uitsnede in de nabewerking kan dan noodzakelijk zijn.
De ander methode is het verwijderen van de flare via de slimme verwijderingsgereedschappen die in Lightroom of Photoshop ter beschikking zijn. De AI-tools kunnen daarbij erg behulpzaam zijn. Ze zullen echter niet alleen de flare verwijderen, maar een groter deel van de foto. Dit zal ingevuld worden met ‘verzonnen’ content. Voor kleine delen in de foto hoeft dit geen probleem op te leveren. Voor grotere flares betekent dit een drastische verandering van de werkelijkheid.