Eenvoudig een flare wegwerken

flares wegwerken

Met een beetje voorbereiding kan je heel eenvoudig een flare wegwerken. Je hebt er Photoshop voor nodig, of een ander programma dat met lagen werkt. Deze methode voorkomt dat je complexe methoden moet toepassen, en het gebruik van verzonnen inhoud via een AI-tool. De oplossing begint bij het fotograferen zelf.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Een flare is het reflecteren van licht binnen in een objectief. Dit ontstaat wanneer er heel felle lichtbronnen in beeld zijn. Zeker wanneer die lichtbron niet precies in het midden staat kan dit optreden. Sommige objectieven zijn er gevoeliger voor dan andere objectieven. Maar ook stofjes en vlekken op de frontlens kunnen de oorzaak van flares zijn. Maar je kan heel eenvoudig een flare wegwerken.

Een directe lichtbron kan voor reflecties in het objectief zorgen
Wanneer er een flare in beeld is, kan dat lastig zijn. Maar dit is soms heel eenvoudig op te lossen.

Voorbereiding op locatie

Je ziet al snel wanneer er een flare ontstaat. In dat geval kan je de voorbereiding gaan treffen zodat je eenvoudig een flare kan wegwerken. Het enige wat je nodig hebt is een vinger. Hou die vinger voor de lichtbron, en de flare verdwijnt. Bij een groothoek is dat eenvoudig, maar het kan lastig worden bij een langer brandpunt.

Eenvoudig een flare wegwerken
Zorg dat je op locatie de flare weghaalt door de felle lichtbron af te schermen. Dat kan met een vinger.

Het is aan te raden om een statief te gebruiken zodat de beelduitsnede bij beide foto’s exact hetzelfde is. Zorg ook voor exact dezelfde belichting, want door het weghalen van die felle lichtbron kan dit heel anders worden wanneer je in diafragmavoorkeuze werkt. Heb je zowel de foto met lichtbron en flare, en zonder lichtbron en zonder flare, dan kan je eenvoudig de flare in de nabewerking wegwerken.

Eenvoudig een flare wegwerken
Selecteer de foto’s in Lightroom Classic. Deze foto’s zijn uit de hand en niet uitgelijnd. Je kan beter vanaf statief werken.

De stappen waarmee je de flare kan wegwerken

Ik maak in dit voorbeeld gebruik van Lightroom Classic en Photoshop. Die laatste is essentieel omdat je met lagen en maskers moet werken. De manier hoe ik eenvoudig een flare ga wegwerken gaat op de volgende manier.

Stap 1 – Bewerk beide foto’s exact hetzelfde

In Lightroom Classic kan je eenvoudig de bewerking van een foto naar een tweede foto kopiëren. Of klikt op de schakelaar bij de knop synchroniseren zodat dit automatisch gebeurd. Werk met globale aanpassingen en maskers zodat het er zo goed mogelijk uit ziet.

Een reklame boodschap
Eenvoudig een flare wegwerken
Zorg dat beide foto’s exact hetzelfde bewerkt worden. Doe dit in Lightroom Classic.

Stap 2 – Open als lagen in Photoshop

Vanuit Lightroom Classic kan je de twee bewerkte foto’s direct als lagen in Photoshop openen. Gebruik je geen Lightroom, dan kan je natuurlijk de foto’s ook handmatig in lagen op elkaar leggen. In dit geval heb ik de foto met de vinger bovenop gelegd. Zo kan ik eenvoudig de flare wegwerken met een masker.

Open als lagen in photoshop en lijn uit
Vanuit Lightroom Classic kan je de foto’s openen als lagen in Photoshop. Lijn ze uit zodat ze perfect over elkaar liggen.

Zorg wel dat de twee foto’s eerst goed uitgelijnd zijn. In dit voorbeeld zijn de foto’s uit de hand gemaakt. Werk je vanaf statief dan is het toch ook aan te raden. Dan weet je zeker dat het perfect op elkaar past.

Stap 3 – Maak een masker en poets de flare weg

Nu is het zover, en kan je eenvoudig de flare wegwerken met lagen en maskers. Maak een masker zodat de bovenliggende laag niet zichtbaar is. Schilder dan met wit in het masker over de flare. Hiermee verdwijnt de flare als sneeuw voor de zon.

Eenvoudig een flare wegwerken met een masker
Gebruik een masker om de flare te verwijderen. Gebruik het deel uit de foto met de vinger.

Indien je werken met lagen moeilijk vindt, kijk dan naar mijn video tutorial waarin ik de geheimen van lagen en maskers onthul. Je kunt de video op YouTube vinden.

Stap 4 – Terug naar Lightroom voor the finishing touch

Omdat ik de foto’s vanuit Lightroom Classic heb geopend, is het opslaan van het bewerkte bestand in Photoshop voldoende om deze in Lightroom Classic weer zichtbaar te maken. Daar is het mogelijk om de foto verder te bewerken, indien nodig. In dit geval was het bijsnijden noodzakelijk om de witranden te verwijderen.

Eenvoudig een flare wegwerken
De finishing touch in Lightroom Classic en de foto is klaar. Zonder flare.

Er zijn meerdere methoden

Deze eenvoudige manier is niet de enige manier waarmee je een flare kan wegwerken. Het vereist voorbereidingen op locatie en het kan erg moeilijk zijn wanneer het brandpunt langer wordt. Een alternatief op locatie is de lichtbron exact in het midden houden, zodat eventuele flares samenvallen met de felle lichtbron. Een drastische uitsnede in de nabewerking kan dan noodzakelijk zijn.

De ander methode is het verwijderen van de flare via de slimme verwijderingsgereedschappen die in Lightroom of Photoshop ter beschikking zijn. De AI-tools kunnen daarbij erg behulpzaam zijn. Ze zullen echter niet alleen de flare verwijderen, maar een groter deel van de foto. Dit zal ingevuld worden met ‘verzonnen’ content. Voor kleine delen in de foto hoeft dit geen probleem op te leveren. Voor grotere flares betekent dit een drastische verandering van de werkelijkheid.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties