Eerste impressie; de Fujifilm X-PRO 2

De Fuji X-Pro 2 is geen kleine camera, maar in ieder geval wel kleiner dan een spiegelreflex camera

Nadat ik aangenaam verrast werd door de Fujifilm X100t, zeg maar gerust een beetje verliefd geworden,  ben ik met nieuwsgierigheid de ontwikkelingen van dit merk aan het volgen. De komst van de Fujifilm X-Pro 2 trok direct mijn aandacht want dit is, wat betreft eerste indruk, een X100t met verwisselbare objectieven. Natuurlijk was ik niet op zoek naar weer een camera met verwisselbare objectieven. Daar heb ik ten slotte mijn (grote zware) spiegelreflex voor. Ik zocht een kleine, compacte camera voor wanneer ik die grote spiegelreflex thuis wilde laten, en daarin is de X100t voor mij perfect gebleken. Maar omdat die X100t zo goed bevalt was de interesse al snel gewekt.

Klein, compact, modieus... de X100t is voor mij daarvoor de perfecte keuze. Met dank aan Aillas voor het model staan.
Klein, compact, modieus… de X100t is voor mij daarvoor de perfecte keuze. Met dank aan Aillas voor het model willen staan (Canon EOS 1Dx met EF 85mm f/1,2L II).

Fujifilm Nederland is zo vriendelijk geweest om een X-Pro 2 ter beschikking te stellen, samen met een mooi groothoek-zoom objectief. Zoals verwacht is het een camera die wat uiterlijk betreft heel veel overeenkomst heeft met de X100t. Hij is wel wat groter en bezit de mogelijkheden om verschillende objectieven te plaatsen, maar het oh zo prettige meetzoeker principe is behouden gebleven. Daarin onderscheidt deze camera zich ook direct tot het andere paradepaardje van Fujifilm; de X-T1.

De Fujifilm X-T1 (boven) en de X-PRO2 (onder). De laatst genoemde is minder slank en robuuster
De Fujifilm X-T1 (boven) en de X-Pro 2 (onder). De laatst genoemde is minder slank en robuuster

De X-Pro 2 is al het tweede model van de gelijknamige voorganger (die met het getal 1 in plaats van 2 in de naam). Alle tekortkomingen van dat eerste model zijn weggewerkt, bij gepoetst, aangepakt, verbeterd of simpelweg veranderd. Daarmee moet de X-Pro 2 als een meer volwassen camera gezien worden, zijn kindertijd ontgroeid. De doelgroep voor deze camera lijkt de professionele markt, wat niet alleen tot uiting komt in prijs, maar ook zeker in de mogelijkheid om twee SD kaartjes te plaatsen. Gelijktijdig de beelden naar twee verschillende media wegschrijven levert immers een grotere zekerheid op bij opdrachten. Dit betekent echter dat ook de hobby fotograaf hier dankbaar gebruik van kan maken.

Twee SD kaarten geven de mogelijkheid om gelijktijdig naar twee verschillende kaartjes te schrijven. Dat levert een mooie backup tijden de fotoshoot.
Twee SD kaarten geven de mogelijkheid om gelijktijdig naar twee verschillende kaartjes te schrijven. Dat levert een mooie backup tijdens een fotoshoot zelf.

Het vast houden van deze camera, die toch beduidend groter is dan de X100t, en zelfs groter dan de X-T1, geeft direct de indruk dat het om een degelijke, robuuste camera gaat. De metalen behuizing is weliswaar zwaar (relatief gezien), maar ligt bijzonder goed in de hand. De plaatsing van de zoeker ervaar ik als veel prettiger dan in het midden van de camera, zoals bij een spiegelreflex waar je altijd met je neus tegen het scherm aan zit te duwen.

Een reklame boodschap

Hoewel de camera veel groter is dan zijn soortgenoten bij Fuji, blijft de camera veel compacter en lichter dan een grote spiegelreflex. Dat heeft ook zijn nadeel want de knopjes zitten allemaal wat dichter op elkaar. Dat maakt het blindelings vinden van de juiste knop wat moeilijker dan op een grotere body, zelfs met mijn niet al te grote handen. Daarbij moet ik wel vermelden dat het ook een kwestie van wennen is. Het grote voordeel boven al die andere camera’s, en waar ik heel erg enthousiast over ben, is de fysieke draaiknoppen en -schijven die de X-Pro 2 heeft. Een echte diafragma ring op de objectieven, en een sluitertijden, ISO en belichtingscorrectieknop op de camera body, zijn een plezier om mee te werken. Ik weet nu dat ik dit al jaren heb gemist sinds ik in de digitale fotografie ben beland. Had Canon dat ook maar op zijn spiegelreflex camera’s.

De Fuji X-Pro 2 is geen kleine camera, maar in ieder geval wel kleiner dan een spiegelreflex camera
De Fuji X-Pro 2 is geen kleine camera, maar in ieder geval wel kleiner dan een spiegelreflex camera. De diafragma ring en andere instelringen op de camera zijn een plezier om te gebruiken.

De eerste indruk van de camera is goed. Het is een volwaardige camera die in ieder geval met landschapsfotografie minstens zo goed bruikbaar is als een volwaardige spiegelreflex. Daarnaast is het uiterlijk om je vingers bij af te likken. Dit heeft natuurlijk geen enkele invloed op het beeld dat de camera produceert, maar wel op de foto’s die gemaakt worden. De X-Pro 2 brengt weer heel veel plezier in het fotograferen zelf, wat zeker niet onderschat moet worden.

De komende maand ga ik uitgebreid aan de slag met de X-Pro 2 om zo een goede real-life indruk te krijgen van deze prachtige camera. Ik  leg daarbij voornamelijk de aandacht op de natuurfotografie, met name landschappen. Op de website van Cameraland.nl zal vervolgens een uitgebreide review verschijnen.

Tot slot wil ik in dit blog bericht al een aantal foto’s laten zien die ik de afgelopen weken heb gemaakt. Alle foto’s zijn gemaakt in het RAW formaat van Fujifilm; het RAF bestandsformaat. Bewerkingen zijn uitgevoerd in Lightroom en Photoshop. Alle foto’s in dit bericht zijn uit één RAW bestand gegenereerd (single exposure shots) en uitgevoerd in de Velvia film simulation die in Lightroom is ingebouwd. Ik heb de beschikking gekregen over een XF 10-24mm f/4R IOS en XF 14mm f/2.8R objectief, die uitermate geschikt zijn voor weidse landschappen. Ik dank Pim voor het even uitproberen van de XF 50-140mm f/2.8R LM OIS WR, een prachtig teleobjectief dat voor de landschapsfotograaf onmisbaar is.

Een veld vol met klaprozen. (X-Pro 2 + XF10-24mmF4 R OIS @ 24mm, velvia film simulation)
Een veld vol met klaprozen. (X-Pro 2 + XF10-24mmF4 R OIS @ 24mm, velvia film simulation – ISO200 – f/13 – 1/220)

 

Met de zon recht in beeld. (X-Pro 2 met XF10-24mmF4 R OIS @ 24mm, velvia film simulation)
Even snel een foto met de zon recht in beeld. (X-Pro 2 met XF10-24mmF4 R OIS @ 24mm, velvia film simulation – ISO200 – f/18 – 1/1100)

 

Zonlicht (X-Pro 2 met XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR @ 140mm, velvia film simulation)
Zonlicht (X-Pro 2 met XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR @ 140mm, velvia film simulation – ISO200 – f/2,8 – 1/32.000)

 

Seringen in bloei (X-Pro 2 met XF14mmF2.8 R, velvia film simulation)
Seringen in bloei (X-Pro 2 met XF14mmF2.8 R, velvia film simulation – ISO640 – f/16 – 1/125)

 

Schermbloem in het avondlicht (X-Pro 2 met XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR @ 140mm, velvia film simulation)
Schermbloem in het avondlicht (X-Pro 2 met XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR @ 140mm, velvia film simulation – ISO200 – f/2,8 – 1/10.000)

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
7 jaren geleden

[…] naast en in de bergriviertjes van de Ardennen, zowel tijdens zonnige dagen als in de regen. Ik was zo tevreden dat ik besloot om de camera op vakantie naar het Müllerthal trail mee te nemen en al mijn Canon […]

joost
joost
8 jaren geleden

Een recht uit de camera opname vergelijken is ook niet helemaal van toepassing. Fuji heeft de geweldige mogelijkheid om in jpg met filmsimulaties te werken (provia, astia, velvia) en daarnaast ook nog je persoonlijke smaak toe te passen in de hoge lichten (lichte tonen doortekend of laten uitvreten), lage lichten (schaduw hard of zacht maken), kleur (minder of meer fel). Dit in kleur en voor zwart wit kun je een jpg instellen met een roodfilter, geelfilter, groenfilter met een variatie van “normaal” zww en “acros” zww.
Dus er is veel winst te behalen met dit mooie, bijna verslavende systeem.

PhotoDante, Philip
8 jaren geleden

Als ik deze foto’s bekijk en vergelijk de foto’s gemaakt met je Canon 5d is het voor mij duidelijk waar ik voor zou kiezen. Ik heb de foto’s op je Flickr account vergeleken.
De foto’s gemaakt met de Fuji bevatten minder detail, het rood in de klaprozen is helemaal dicht gelopen, ook de laatste foto laat weinig detail zien. Of heeft dit met de nabewerking te maken?

Jeroen de Kort
Jeroen de Kort
8 jaren geleden

Ik gebruik hem nu ook al een tijdje en ben er zeer tevreden over. Mijn Nikon D700 werd als backup gebruikt maar zoals het er nu uitziet gaat deze vervangen worden door de X-Pro2.

Het is even wennen maar ik ben zeer onder de indruk van deze camera.

joost
joost
8 jaren geleden

het systeem is licht verslavend. Licht, compact, stil, glas is geweldig mooi en de logica van de knoppen en menustructuur is heel goed doordacht. Anders dan bij sony A systeem waar de logica van de menu indeling ver te zoeken is. De x-pro2 heeft een snellere autofocus t.o.v. zijn voorgangers, mogelijkheid tot doorzichtzoeker, snellere mogelijkheid om je AF punt te wijzigen vanwege de joystick, meer AF punten en iets waar lang op is gewacht; de dubbele kaartslots. Waardoor je 2x in ruwe data kunt fotograferen, mocht 1 kaart corrupt raken (en ja dat kan) heb je altijd nog een back-up.… Lees verder »

Anko
Anko
8 jaren geleden

Het is wel fijn dat diafragma als ring op het objectief zit, dat iso en sluitertijd als knop op de camera zit. Als je tussenliggende waarden wilt gebruiken, moet je wel alsnog weer aan een instelwiel draaien. Dat vind ik weer minder fijn.

Pim
Pim
8 jaren geleden

Top Nando, toch nog sneller dan gedacht 🙂