Eindelijk nachtfotografie met sterren

De afgelopen maanden zijn de avonden niet vaak helder geweest. Foto’s van sterren en sterrensporen hebben we niet vaak kunnen maken. Dat is jammer, zeker met mijn Nachtfotografie workshops. Maar afgelopen week was het eindelijk echt helder. Eindelijk nachtfotografie met sterren erbij.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Deze keer hebben we niet gekozen voor een landschap op de Strabrechtse Heide of Groote Peel. We zijn naar het dorpje Kessel gegaan waar een ruïne op De Keverberg staat, direct naast de Maas. Een foto van sterrensporen is mooi, maar een goede voorgrond is en blijft erg belangrijk.

Wil je weten hoe ik mijn sterrensporen foto’s maak?
Lees dan naar mijn tweedelige tutorial over sterrensporen

Een fel verlichte ruïne

De ruïne op de Keverberg is in de avond helder verlicht. Er is dan eindelijk gelegenheid voor nachtfotografie met sterren, maar de locatie maakt het moeilijk. Grote felle spotlichten zetten de oude muren in vuur en vlam. Het contrast met de met sterren bezaaide hemel is zo groot dat het moeilijk is om zowel ruïne als sterren op de foto te krijgen. Het heldere licht overstraalt alles. Het is uitproberen om de juiste balans te vinden. Hoge ISO waarden zijn niet bruikbaar, en lage ISO waarden laten weinig sterren zien.

Eindelijk nachtfotografie met sterren

 

De gebruikte instellingen

Voor de foto van de ruïne met de sterren ben ik voor ISO800 gegaan, diafragma f/8 en 8 seconden per foto. Het zijn in totaal 139 foto’s die samengevoegd zijn tot een virtuele belichting van 18 minuten en 32 seconden. Bij het bewerken van de foto’s bleek dat ik een heldere Iridium flare in beeld heb gehad. Een leuke toevoeging aan de foto.

Een reklame boodschap

Meer over Iridium flares is te lezen in mijn artikel
Iridium flares

Eindelijk nachtfotografie met sterren

De kerk die naast de ruïne staat heb ik gefotografeerd vanaf de oever van de Maas. Ik ben op zoek gegaan naar een mogelijkheid om de sterren tussen de takken van de bomen door te fotograferen. De sterrensporen zijn hierdoor minder prominent aanwezig. De instellingen zijn hetzelfde, behalve dat hier 83 opnames van 10 seconden zijn gemaakt (totaal 13 minuten en 50 seconden).

Sterrensporen boven de Maas

De mooiste compositie die ik heb gemaakt is met mijn fisheye op de Canon EOS 5D. Deze compositie heb ik bewust zo gekozen dat de vervorming onderdeel maakt van de lijnen in de foto. Het is jammer dat de positie niet zo gekozen kon worden dat de Poolster centraal in beeld kwam. Toch vind ik dat alle lijnen in de foto mooi uitkomen. Een leuke bijkomstigheid waren de rivierschepen die voorbij kwamen, waarvan er een een helder groen licht voer dat reflecteert in het water.

Eindelijk nachtfotografie met sterren
297 foto’s van 15 seconden maakt een sterrenspoor van maar liefst 74 minuten.

In totaal zijn er 297 foto’s van 15 seconden gemaakt (totaal 74 minuten) met ISO1600 en diafragma f/5,6. Het enige minpunt aan deze foto’s van de Maas zijn de vliegtuigen die er vlogen.

Het voordeel van twee camera’s is dat ik tijdens het maken van de bovenstaande foto rustig verder heb kunnen fotograferen, waaronder een paar foto’s van de omgeving zelf, èn een zelfportret samen met mijn vriendin. Op die manier vliegt de tijd en is de avond snel voorbij.

Aan de Maas
Eindelijk nachtfotografie met sterren

 

Voorbijvarende boten
Samen in het donker

 Eindelijk konden we weer eens nachtfotografie met sterren beoefenen. Het was leuk om te doen en het smaakt naar meer. Nu is het een kwestie van meer leuke locaties zoeken.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Loes Belovics
11 jaren geleden

Die fish-eye-foto is echt geweldig!
Gr Loes

Willy Vankeirsbilck
Willy Vankeirsbilck
11 jaren geleden

Prachtige foto’s. Het valt mij op dat samen met de relatief lange sluitertijden ook nog hoge ISO gebruikt wordt. Ik vrees dat dit met mijn 50D en de relatief lange tijden nogal wat ruis zou teweegbrengen. De paar keren dat ik mij hieraan heb gewaagd ben ik niet boven 400 ISO gegaan met een paar honderd foto’s van 8 sec. Wordt er een foto apart genomen van de voorgrond, of komt die gelijk op alle van de x aantal foto’s?
Altijd bereid om te leren.