Menu Sluiten

Eindelijk: nachtfotografie met sterren

De afgelopen maanden zijn de avonden niet vaak helder geweest. Foto’s van sterren en sterrensporen hebben we niet veel kunnen maken. Dat is jammer, zeker met mijn Nachtfotografie workshops. Maar afgelopen week was het eindelijk echt helder. Tijd voor een avond sterrensporen fotograferen.

Deze keer hebben we niet gekozen voor een landschap op de Strabrechtse Heide of Groote Peel. We zijn naar het dorpje Kessel gegaan waar een ruïne op De Keverberg staat, direct naast de Maas. Een foto van sterrensporen is mooi, maar een goede voorgrond is en blijft erg belangrijk.

Advertisements

De ruïne is in de avond helder verlicht. Grote felle spotlichten zetten de oude muren in vuur en vlam. Het contrast met de met sterren bezaaide hemel is zo groot dat het moeilijk is om zowel ruïne als sterren op de foto te krijgen. Het heldere licht overstraalt alles. Het is uitproberen om de juiste balans te vinden. Hoge ISO waarden zijn niet bruikbaar, en lage ISO waarden laten weinig sterren zien.

 

Voor de ruïne, waar ik pal onder stond, ben ik voor ISO800 gegaan, diafragma f/8 en 8 seconden per foto (nee, ik heb niet bewust gekozen om overal het getal 8 in terug te laten komen). Het zijn in totaal 139 foto’s die samengevoegd zijn tot een belichting van 18 mnuten en 32 seconden. Bij het bewerken van de foto’s bleek dat ik een heldere Iridium Flare in beeld heb gehad. Een leuke toevoeging aan de foto.

De kerk die daarnaast staat is gefotografeerd vanaf de oever van de Maas. Ik ben op zoek gegaan naar een mogelijkheid om de sterren tussen de takken van de bomen door te fotograferen. De sterrensporen zijn hierdoor minder prominent aanwezig. De instellingen zijn hetzelfde, behalve dat hier 83 opnames van 10 seconden zijn gemaakt (totaal 13 minuten en 50 seconden)

De mooiste compositie die ik heb gemaakt is met mijn fisheye op mijn EOS 5D. Deze compositie heb ik bewust zo gekozen dat de vervorming onderdeel maakt van de lijnen in de foto. Het is jammer dat de positie niet zo gekozen kon worden dat de Poolster centraal in beeld kwam. Toch vind ik dat alle lijnen in de foto mooi uitkomen. Een leuke bijkomstigheid waren de rivierschepen die voorbij kwamen, waarvan er een een helder groen licht voer dat reflecteert in het water.

297 foto’s van 15 seconden maakt een sterrenspoor van maar liefst 74 minuten.

In totaal zijn er 297 foto’s van 15 seconden gemaakt (totaal 74 minuten) met ISO1600 en diafragma f/5,6. Het enige minpunt aan deze foto’s van de Maas zijn de vliegtuigen die er vlogen.

Het voordeel van twee camera’s is dat ik tijdens het maken van de bovenstaande foto rustig verder heb kunnen fotograferen, waaronder een paar foto’s van de omgeving zelf, èn een zelfportret samen met mijn vriendin. Op die manier vliegt de tijd en is de avond snel voorbij.

 

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Loes Belovics
8 jaren geleden

Die fish-eye-foto is echt geweldig!
Gr Loes

Willy Vankeirsbilck
Willy Vankeirsbilck
8 jaren geleden

Prachtige foto’s. Het valt mij op dat samen met de relatief lange sluitertijden ook nog hoge ISO gebruikt wordt. Ik vrees dat dit met mijn 50D en de relatief lange tijden nogal wat ruis zou teweegbrengen. De paar keren dat ik mij hieraan heb gewaagd ben ik niet boven 400 ISO gegaan met een paar honderd foto’s van 8 sec. Wordt er een foto apart genomen van de voorgrond, of komt die gelijk op alle van de x aantal foto’s?
Altijd bereid om te leren.

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x