Emporium Vernesque II: steampunk festival

Zaterdag 16 november was de tweede editie van het streampunk evenement Emporium Vernesque. Met een keur aan activiteiten stond de Willemeen met het aangrenzende Luxor vanaf 12:00 ‘s-middags in het teken van dit genre. Hoewel het steampunk een grote aantrekkingskracht heeft, ben ik uitsluitend voor de band Schwarzblut gekomen. Het was voorlopig het laatste optreden dat ze geven tot de release van het derde studio album in 2014. Maar bovenal was dit het afscheidsconcert van drummer Herr V (Vincent). 

Het is mooi om bij de ingang van de Willemeen te horen dat het festival uitverkocht is. Het is een teken dat het steampunk genre in Nederland leeft. Niets is zo demotiverend als een minimale opkomst bij dit soort evenementen; het trekt immers veelal een kleine selecte groep mensen. Het ruime aanbod van activiteiten maakt het natuurlijk interessanter dan alleen het optreden van een band. Stands, lezingen, workshops en fotoshoots vullen de dag, alles uiteraard geheel in stijl. Bovenal geven de bezoekers in passende kledij het gevoel in een andere wereld te vertoeven. Ik ben niet gekomen voor het fotograferen van al die mooi uitgedoste gasten. Maar ik was wel op tijd om nog een paar acts te zien zoals de vertoning van de eerste echte sciencefiction film van Georges Méliès: “Voyage dans la lune“. Deze stomme film uit 1902 werd voorzien van live piano muziek door Boudewijn Zwart, op een manier zoals het er in die tijd aan toe ging. Een bijzondere manier om een film te bekijken.

    

Na de vertoning van de film trad de band Pocketwatch op. De driekoppige steampunk band is voortgekomen uit The Clockwork Quartet. Dit  wordt ook menigmaal verteld. Een deel van het repertoire bestaat uit nummers van The Clockwork Quartet waardoor het gevoel ontstaat dat we hier naar één en dezelfde band kijken. Maar daarin spreekt mijn onkunde. De bijna klassieke zang, begeleid op banjo, cello en gitaar klinkt goed maar wordt na verloop van tijd eentonig. Pas tijdens de laatste paar nummers die gespeeld worden weet de band die eentonigheid te breken. Pocketwatch is een band met talent, maar wel een die ervoor moet waken niet te eentonig te worden.

 

       

Een reklame boodschap

Meer foto’s van Pocketwatch:
http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=431

Schwarzblut heb ik een week eerder gezien tijdens het Dutch & Dark festival in Nieuwerkerk a/d IJssel. Het optreden had toen te lijden onder de slechte geluidskwaliteiten van de zaal. Wetende dat de band het komende half jaar alle tijd en energie in het derde studio album gaat steken is het slecht als er een middelmatig optreden in de herinnering zit. Daarom was het een must om deze show bij te wonen. Het gaf meteen een gelegenheid om afscheid te nemen van drummer Herr V. Het beloofde een energiek optreden te worden met een lange set. Daarin werden we niet teleurgesteld. 

        

De volledige set foto:
http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=432

Tijdens deze afsluiting van twee jaar optredens van het album ‘Machinenwesen‘ kwam het afscheid van Herr V. Met de overhandiging van een cadeau en menig dankwoord mocht Vincent nog twee nummers als drummer aan de slag. Zijn taak wordt overgenomen door Pascal in de rol van Dr. Pasz, die nog redelijk anoniem tussen het publiek te vinden was.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
10 jaren geleden

prachtig allemaal, maar een sterkte voorkeur voor de zwart-witte. Sfeervol.