Even een korte wandeling

Even een korte wandeling door de Groote Peel. We waren toch in de buurt om te kijken bij in Buitencentrum de Pelen, waar mijn expositie de tweede maand in ging. Natuurlijk nam ik de camera mee om direct een paar foto’s te maken over de manier hoe ik mijn materiaal meeneem. Dit had ik nodig voor de lezing ‘In and Out the Twilight Zone’ die maar liefst drie keer in een maand op de planning stond. Even een korte wandeling, eventjes maar.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Nando aan het fotograferen
Met alle spullen gereed op pad voor even een korte wandeling

Voor het eerste doel was natuurlijk snel te doen. Een paar foto’s van de apparatuur en de manier hoe ik het allemaal mee neem. De korte wandeling is natuurlijk weer niet gelukt. Alles bij elkaar heeft het drie uurtjes geduurd voordat we weer bij de auto waren. Dat is dan weer typisch voor de landschapsfotograaf.

Geen landschapsfoto’s, dit keer

Natuurlijk heb ik even tijdens onze korte wandeling een paar landschap foto’s gemaakt, maar het licht was niet echt fantastisch. Het wolkendek was op een enkele uitzondering na helemaal dicht. Dit gaf natuurlijk niet het beste licht. Het zou echter de eerste keer zijn als dat me ervan zou weerhouden om te fotograferen. Het kleine beetje blauw dat even door de wolken heen kwam, heb ik als een reflectie in het ven het Meerbaansblaak kunnen vastleggen.

Wolken in het Meerbaansblaak
Er licht was niet erg interessant voor goede landschapsfoto’s.
Maar de wolken die reflecteerden in het ven het Meerbaansblaak zagen er wel mooi uit.

Het dierenleven in de Groote Peel

Wat opvallender was, waren de dieren die we gezien hebben. Het is vanzelfsprekend dat het in de Groote Peel op een doordeweekse dag rustiger is dan in een weekend. De dieren weten het ook. Aan vogels ontbrak het niet: vinken, dodaars, tafeleenden, kuifeenden en een aalscholver. We zagen een blauwe reiger, grauwe ganzen en een vlucht Canadese ganzen. Er waren wulpen, grutto’s, roodborsttapuiten en heel veel tjiftjaf’s. Je ziet wat even een korte wandeling op een rustig moment in de week oplevert.

Een reklame boodschap
Even een korte wandeling levert een foto van een tjiftjaf op

Dit keer hadden we tijdens onze korte wandeling geluk. We troffen een eekhoorn die duidelijk en bijzonder luidruchtig op zoek was naar een partner. Het diertje was brutaal genoeg om zich niet weg te laten jagen en het lukte dan ook om dit knaagdier op de foto vast te leggen.

Even een korte wandeling levert een foto van een eekhoorn op

Na even een korte wandeling alweer avond voor we terug naar de auto gingen. Vlak bij het bezoekerscentrum troffen we enkele tientallen muizen die bij een bosrand druk doende waren met dingen waar ik slechts naar kan raden. Het viel niet mee om deze snelle diertjes goed op de foto te krijgen. Na een korte zoektocht op internet denk ik dat het hier om de Aardmuis gaat.

Even een korte wandeling levert een foto van een muis op

Gebruikte apparatuur

Het is opvallend dat er juist deze dag zoveel dierleven te zien was. Op de landschapsfoto’s na zijn alle foto’s met mijn EOS 5D geschoten voorzien van de EF 70-200mm f/2,8L met een 2x teleconverter. Dit is natuurlijk niet de meest ideale combinatie want de teleconverter zorgt voor het nodige scherpteverlies. Het koste me nog een extra digitale crop om de dieren voldoende groot in beeld te krijgen. In zo’n geval zou ik wel een 1,6x crop camera willen hebben met een 300mm f/2,8 objectief.

Wil je meer weten over de zin of onzin van een cropcamera voor lange brandpunten?
Lees dan mijn artikel Een cropsensor voor landschapsfotografie

De manier hoe ik alle fotografie spullen tijdens onze korte wandeling door de Groote Peel gedragen heb werkte in ieder geval goed. Wat ik ook gemerkt heb dat er niet zoiets bestaat als een korte wandeling.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties