Faeröer eilanden – deel 1

Halverwege Denemarken en IJsland ligt een kleine eilanden archipel, niet veel groter dan de provincie Utrecht. De eilanden rijzen stijl op uit de Atlantische Oceaan, met fjorden en machtige kliffen die tot maar liefst zevenhonderd meter boven het oceaan water uitsteken. Er is bijna 1200 kilometer kustlijn, en er wonen niet meer dan 50.000 mensen, samen met ruim 100.000 schapen. Niet voor niets wordt deze plek de schapeneilanden genoemd, ofwel; Faeröer eilanden. Føroyar in de plaatselijke taal. Faeröer eilanden – deel 1 is het eerste van vier delen dat over onze reis over deze eilanden gaat.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Faeröer eilanden - deel 1, Op de top van de 880 meter hoge berg Slæterratindur, het hoogste punt van de Faeröer eilanden
Een zelfportret op de top van de 880 meter hoge berg Slætteratindur, het hoogste punt van de Faeröer eilanden, met het uitzicht naar de Noordelijke eilanden

Het idee om de Faeröer eilanden te bezoeken

In 2017 ontstond het idee voor een fotoreis naar deze eilanden. Na een lange en uitgebreide voorbereiding, de voor mij meest intensieve voorbereiding ooit, was het in mei 2018 dan eindelijk zover en vlogen we via Denemarken naar deze inmiddels zo tot de verbeelding sprekende eilanden.

In tien dagen tijd bezochten we de plekken die ik uitgezocht had. Of beter gezegd; we probeerden de plekken te bezoeken want deze eilanden staan erom bekend dat ze niet alleen “weer” hebben, maar ‘er heel veel van hebben.’

Het weer is onvoorspelbaar en erg plaatselijk. Het ene eiland kan in de mist gehuld zijn terwijl het andere in de zon ligt. Regenbuien kunnen overtrekken, kort en hevig, of dagen aanhouden. De wind heeft er vrij spel en kan verraderlijk zijn met rukwinden die je doen omvallen. Je wilt dan niet aan de rand van een klif van honderden meters staan.

Faeröer eilanden - deel 1, Op het ene eiland kan het regenen, en op het andere eiland kan het droog zijn. Terwijl het eiland Kunoy gehuld was in regenwolken, konden we vanaf Kalsoy genieten van een heerlijke zon en prachtige regenboog. Maar ook hier regende het zo nu en dan.
Op het ene eiland kan het regenen, en op het andere eiland kan het droog zijn. Terwijl er over het eiland Kunoy regenwolken trokken, konden we vanaf Kalsoy genieten van een heerlijke zon en prachtige regenboog. Maar ook hier regende het zo nu en dan. (panorama van 3 opnamen)
Faeröer eilanden - deel 1 - Fossa
Een dag vol regen weerhield ons er niet van om de grootste waterval van de eilanden te gaan fotograferen: Føssa. Het was een gevecht tegen de regen, maar ook tegen het water van de waterval dat door de wind meegenomen werd.
Faeröer eilanden - deel 1, Het eiland Tinthólmur en Mykines, in een spel van licht en schaduw
Het eiland Tinthólmur en Mykines, in een spel van licht en schaduw. Wegens het weer was het niet mogelijk om Mykines te bezoeken, en niet verstandig om de wandeltocht naar Tinthólmur te ondernemen. Reden om nog een keer terug te gaan.

Faeröer eilanden en de moeilijkheid van het plannen

Door de weersomstandigheden lukte het niet om alle geplande uitstapjes te maken. De wandeltocht naar het uitzichtpunt waar het eiland Tinthólmur en de rots Drangarnir goed te zien is, hebben we noodgedwongen achterwege gelaten.

Dit gold ook voor het bezoek aan het eiland Mykines, waar de papagaaiduikers broeden. Bezoek was gewoonweg niet mogelijk omdat zowel de veerdienst als helikopter wegens de weesomstandigheden niet gingen.

Het laatste stuk naar het fantastische uitzichtpunt voorbij de vuurtoren op Kalsoy was te gevaarlijk wegens de stormachtige wind. Op die plek het evenwicht verliezen zou voldoende zijn om honderden meters omlaag te vallen.

Een reklame boodschap

Daartegenover stonden de ideale weersomstandigheden bij de beklimming van de hoogste berg op de Faeröer eilanden, de 880 meter hoge Slætteratindur. De wandeling langs Sørvágsvatn, het grootste meer van de eilanden, naar de beroemde 142 meter hoge klif Trælanípan was ook heerlijk en vooral geslaagd.

Uitzicht op het meer Sørvágsvatn vanaf de klif Trælanípan. Vanuit dit standpunt lijkt het meer hoog boven de oceaan te zweven. (panorama van 16 opnamen)
Uitzicht op het meer Sørvágsvatn vanaf de klif Trælanípan. Vanuit dit standpunt lijkt het meer hoog boven de oceaan te zweven. (panorama van 16 opnamen)

Veel foto’s, heel veel foto’s

Hoewel ik het voornemen had om kritisch te zijn met het maken van foto’s, was het landschap zo overweldigend en indrukwekkend dat ik foto’s kon blijven maken. Dat heb ik dan ook gedaan. Het uitzoeken is daarom nog in volle gang en het zal zeker nog een hele tijd duren voor ik daar doorheen ben.

In dit blogbericht, Faeröer eilanden – deel 1, staan de eerste opnamen die ik al heb bewerkt tot een eindresultaat. Als ik deze foto’s bekijk, en zie wat er nog ligt, weet ik al dat ik nog niet klaar ben met het fotograferen van de Faeröer eilanden.

A special thanks to Petros Nikolaides
for giving a lot of valuable advise in order to plan this photography trip.

Faeröer eilanden - deel 1, De baai van Sørvágur tijdens eb, op de aankomstdag tijdens zonsondergang. Een moment dat ik voor geen goud had willen missen.
De baai van Sørvágur tijdens eb, op de aankomstdag tijdens zonsondergang. Een moment dat ik voor geen goud had willen missen.
Over de schouder van de bergen van Kalsoy worden de toppen van het eiland Kunoy door de ondergaande zon verlicht. Een prachtig uitzicht vanaf het dorp Gjógv.
Over de schouder van de bergen van Kalsoy zijn de toppen van het eiland Kunoy zichtbaar, verlicht door de ondergaande zon. Een prachtig uitzicht vanaf het dorp Gjógv.
Zonsondergang, gefotografeerd vanaf de bergtop Klakkur. De bergen op de voorgrond zijn de toppen van het eiland Kalsoy en daar voorbij liggen de kliffen waartussen het dorp Gjógv verborgen ligt.
Zonsondergang, gefotografeerd vanaf de bergtop Klakkur. De bergen op de voorgrond zijn de toppen van het eiland Kalsoy en daar voorbij liggen de kliffen waartussen het dorp Gjógv verborgen ligt.
Faeröer eilanden - deel 1, Het gehuchtje Saksun tijdens zonsondergang. Ooit was dit vissersdorp gelegen aan een natuurlijke haven, tot een zware storm het fjord met zand vulde. Nu is het een museumdorp.
Het gehuchtje Saksun tijdens zonsondergang. Ooit was dit vissersdorp gelegen aan een natuurlijke haven, tot een zware storm het fjord met zand vulde. Nu is het een museumdorp.
Faeröer eilanden - deel 1, Het fjord Het fjord Kaldbaksfjørður Gezien vanaf de oude weg Oyggjarvegur naar de hoofdstad Tórshavn.
Het fjord Kaldbaksfjørður, gezien vanaf de oude weg Oyggjarvegur naar de hoofdstad Tórshavn. Het kostte een hele glibberige klim naar beneden om dit punt, waar het water over een rotswand naar beneden valt, te bereiken. Twee eerdere pogingen mislukten omdat het hele fjord in mist gehuld was.

Ik nodig je uit om ook naar het tweede deel over de Faeröer eilanden te lezen.
Faeröer eilanden – deel 2


Gebruikte apparatuur

  • Canon EOS 5D mark IV
  • 16-35mm f/2,8L III
  • 24-70mm f/2,8L II
  • 70-200mm f/2,8L II
  • 100-400mm f/4-5,6L II
  • Lee Landscape Polariser
  • 2 stop en 3 stop soft gradient grijsfilter van Lee
  • 3 stop en 10 stop grijsfilter van Lee
  • LucrOit 100mm filterhouder
  • Gitzo GT1555T traveller statief

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] hebben we de Faeröer eilanden ontdekt. Het was een bijzondere reis in een fantastische omgeving. Lees over deze reis in de blogs, die ik toen online heb gezet. Het verblijf op de eilanden is zo goed bevallen, dat we dit jaar […]

trackback
5 jaren geleden

[…] masterclass, en de Lofoten voor mijn fotoreizen. Dit jaar bezoeken we zelfs voor een tweede keer de Faeroër eilanden. Het zijn stuk voor stuk fantastische plekken om te fotograferen, maar hoe weet ik waar ik moet […]

trackback
5 jaren geleden

[…] kreeg was een 3 stops medium GND filter. Dit filter heb ik naar tevredenheid gebruikt tijdens onze reis naar de Faroër eilanden, de masterclass in Frankrijk, en natuurlijk samen met de andere gradient filters tijdens de […]

trackback
5 jaren geleden

[…] Eerder heb ik al beelden laten zien van deze prachtige plek in de Atlantische Oceaan, maar ik merk dat ik keer op keer weer opnieuw de foto’s bekijk die we in deze twee weken hebben gemaakt, om tot de conclusie te komen dat er nog zoveel meer te zien, te ervaren en te fotograferen is. Het is mijn wens om weer terug te gaan. Tot het zover is geniet ik keer op keer van de beelden die ik er gemaakt heb. Genieten jullie mee, met deze kleine, nieuwe, selectie? […]

Anita V.
Anita V.
5 jaren geleden

Om prachtige foto’s te maken hoeft de zon niet voluit te schijnen en de hemel blauw te zijn ! Ziehier het bewijs. De landschappen doen me sterk denken aan de prachtige natuur in IJsland.

Marianne
Marianne
5 jaren geleden

Schitterende foto’s!

Wat vond je van de landing?

En neem wanneer je ooit naar Mykines gaat in ieder geval iets mee om op te zitten, een oude lap ofzo, zodat je niet onder de vogel- en schapestront raakt zoals ik vorig jaar, schuivend door het gras naar de steile rand om de papegaaiduikertjes te kunnen fotograferen.

Bep
Bep
5 jaren geleden

Ik vind het een mooie foto weergave nu al. Wij zijn er heel even geweest op doorvaart naar IJsland , maar als ik jonger en gezonder zou zijn dan nu , zou ik er zeker voor langere tijd naar toe willen .

Inge
Inge
5 jaren geleden

Ga vooral door! Lees het graag want het staat op nr 1 van onze lijst voor volgend jaar!

Willy Cockx
Willy Cockx
5 jaren geleden

Prachtig. Ik denk aan een bootreis vanuit DK en dan verder naar IJsland. Faroer stopplaats voor enkele dagen…

Roland
Roland
5 jaren geleden

Mooi verhaal met foto’s om van te watertanden, prachtig weer Nando!