Halverwege Denemarken en IJsland ligt een kleine eilanden archipel, niet veel groter dan de provincie Utrecht. De eilanden rijzen stijl op uit de Atlantische Oceaan, met fjorden en machtige kliffen die tot maar liefst zevenhonderd meter boven het oceaan water uitsteken. Er is bijna 1200 kilometer kustlijn, en er wonen niet meer dan 50.000 mensen, samen met ruim 100.000 schapen. Niet voor niets wordt deze plek de schapeneilanden genoemd, ofwel; Faeröer eilanden. Føroyar in de plaatselijke taal. Faeröer eilanden – deel 1 is het eerste van vier delen dat over onze reis over deze eilanden gaat.
Geschatte leestijd: 7 minuten
Het idee om de Faeröer eilanden te bezoeken
In 2017 ontstond het idee voor een fotoreis naar deze eilanden. Na een lange en uitgebreide voorbereiding, de voor mij meest intensieve voorbereiding ooit, was het in mei 2018 dan eindelijk zover en vlogen we via Denemarken naar deze inmiddels zo tot de verbeelding sprekende eilanden.
In tien dagen tijd bezochten we de plekken die ik uitgezocht had. Of beter gezegd; we probeerden de plekken te bezoeken want deze eilanden staan erom bekend dat ze niet alleen “weer” hebben, maar ‘er heel veel van hebben.’
Het weer is onvoorspelbaar en erg plaatselijk. Het ene eiland kan in de mist gehuld zijn terwijl het andere in de zon ligt. Regenbuien kunnen overtrekken, kort en hevig, of dagen aanhouden. De wind heeft er vrij spel en kan verraderlijk zijn met rukwinden die je doen omvallen. Je wilt dan niet aan de rand van een klif van honderden meters staan.
Faeröer eilanden en de moeilijkheid van het plannen
Door de weersomstandigheden lukte het niet om alle geplande uitstapjes te maken. De wandeltocht naar het uitzichtpunt waar het eiland Tinthólmur en de rots Drangarnir goed te zien is, hebben we noodgedwongen achterwege gelaten.
Dit gold ook voor het bezoek aan het eiland Mykines, waar de papagaaiduikers broeden. Bezoek was gewoonweg niet mogelijk omdat zowel de veerdienst als helikopter wegens de weesomstandigheden niet gingen.
Het laatste stuk naar het fantastische uitzichtpunt voorbij de vuurtoren op Kalsoy was te gevaarlijk wegens de stormachtige wind. Op die plek het evenwicht verliezen zou voldoende zijn om honderden meters omlaag te vallen.
Daartegenover stonden de ideale weersomstandigheden bij de beklimming van de hoogste berg op de Faeröer eilanden, de 880 meter hoge Slætteratindur. De wandeling langs Sørvágsvatn, het grootste meer van de eilanden, naar de beroemde 142 meter hoge klif Trælanípan was ook heerlijk en vooral geslaagd.
Veel foto’s, heel veel foto’s
Hoewel ik het voornemen had om kritisch te zijn met het maken van foto’s, was het landschap zo overweldigend en indrukwekkend dat ik foto’s kon blijven maken. Dat heb ik dan ook gedaan. Het uitzoeken is daarom nog in volle gang en het zal zeker nog een hele tijd duren voor ik daar doorheen ben.
In dit blogbericht, Faeröer eilanden – deel 1, staan de eerste opnamen die ik al heb bewerkt tot een eindresultaat. Als ik deze foto’s bekijk, en zie wat er nog ligt, weet ik al dat ik nog niet klaar ben met het fotograferen van de Faeröer eilanden.
A special thanks to Petros Nikolaides
for giving a lot of valuable advise in order to plan this photography trip.
Ik nodig je uit om ook naar het tweede deel over de Faeröer eilanden te lezen.
Faeröer eilanden – deel 2
Gebruikte apparatuur
- Canon EOS 5D mark IV
- 16-35mm f/2,8L III
- 24-70mm f/2,8L II
- 70-200mm f/2,8L II
- 100-400mm f/4-5,6L II
- Lee Landscape Polariser
- 2 stop en 3 stop soft gradient grijsfilter van Lee
- 3 stop en 10 stop grijsfilter van Lee
- LucrOit 100mm filterhouder
- Gitzo GT1555T traveller statief
Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl
Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters
[…] hebben we de Faeröer eilanden ontdekt. Het was een bijzondere reis in een fantastische omgeving. Lees over deze reis in de blogs, die ik toen online heb gezet. Het verblijf op de eilanden is zo goed bevallen, dat we dit jaar […]
[…] masterclass, en de Lofoten voor mijn fotoreizen. Dit jaar bezoeken we zelfs voor een tweede keer de Faeroër eilanden. Het zijn stuk voor stuk fantastische plekken om te fotograferen, maar hoe weet ik waar ik moet […]
[…] kreeg was een 3 stops medium GND filter. Dit filter heb ik naar tevredenheid gebruikt tijdens onze reis naar de Faroër eilanden, de masterclass in Frankrijk, en natuurlijk samen met de andere gradient filters tijdens de […]
[…] Eerder heb ik al beelden laten zien van deze prachtige plek in de Atlantische Oceaan, maar ik merk dat ik keer op keer weer opnieuw de foto’s bekijk die we in deze twee weken hebben gemaakt, om tot de conclusie te komen dat er nog zoveel meer te zien, te ervaren en te fotograferen is. Het is mijn wens om weer terug te gaan. Tot het zover is geniet ik keer op keer van de beelden die ik er gemaakt heb. Genieten jullie mee, met deze kleine, nieuwe, selectie? […]
Om prachtige foto’s te maken hoeft de zon niet voluit te schijnen en de hemel blauw te zijn ! Ziehier het bewijs. De landschappen doen me sterk denken aan de prachtige natuur in IJsland.
Dank je voor de reactie, Anita. Deze eilanden hebben tot op zekere hoogte inderdaad overeenkomsten met IJsland. Ze zijn lang lang lang geleden op dezelfde plek ontstaan.
Schitterende foto’s!
Wat vond je van de landing?
En neem wanneer je ooit naar Mykines gaat in ieder geval iets mee om op te zitten, een oude lap ofzo, zodat je niet onder de vogel- en schapestront raakt zoals ik vorig jaar, schuivend door het gras naar de steile rand om de papegaaiduikertjes te kunnen fotograferen.
Hallo Marianne,
Dank je voor je reactie.
De landing ging lekker soepel. Wel even hard remmen. Als de weersomstandigheden ruwer zijn zal het wel een hele toer zijn, gok ik zo.
Ik hoop nog een keer terug te gaan, waaronder dan een bezoek aan Mykines. Dit keer was het het helaas niet mogelijk. De tip is een goede, hoewel ik natuurlijk wel kleding draag die dit soort ongemakken aan kan. Ik hou het in gedachten. Dank je wel.
Ik vind het een mooie foto weergave nu al. Wij zijn er heel even geweest op doorvaart naar IJsland , maar als ik jonger en gezonder zou zijn dan nu , zou ik er zeker voor langere tijd naar toe willen .
Je kunt inderdaad niet alles zien wanneer je er kort bent.
Dank je voor je reactie, Bep
Ga vooral door! Lees het graag want het staat op nr 1 van onze lijst voor volgend jaar!
Dat wordt dan genieten, volgend jaar. Ik wens jullie nu al veel plezier 🙂
Prachtig. Ik denk aan een bootreis vanuit DK en dan verder naar IJsland. Faroer stopplaats voor enkele dagen…
Dat is ook mogelijk en wordt veel gedaan, volgens mij.
Mooi verhaal met foto’s om van te watertanden, prachtig weer Nando!
Dank je, Roland. Er komen er nog meer aan 🙂