In het eerste deel over de reis naar deze fantastische eilanden in de Atlantische oceaan heb ik wat vertelt over wat we wilden zien. Maar ook hoe de weersomstandigheden niet altijd even goed mee werkten. Dit is natuurlijk typisch voor de Faeröer eilanden, die erom bekend staan dat “ze niet alleen het weer hebben, maar er heel veel van hebben.” Deel twee stond in het teken van de papegaaiduikers. De kleine grappige zeevogels, die ook wel de clowns van de zee genoemd worden. Faeröer eilanden – deel 3 is de derde van vier delen die helemaal in het teken staat van onze reis over deze eilanden.
Geschatte leestijd: 8 minuten
Nu ben ik aangekomen bij Faeröer eilanden – deel 3. Het is een verslag met foto’s die op verschillende plekken op de eilanden zijn gemaakt. Het geeft een mooie indruk van het fantastische landschap waar ik menig moment geconfronteerd werd met mijn grootste angst. Hoogtevrees.
De hoogtevrees sloeg ongenadig toe op bij de 142 meter hoge klif Trælanípa. Daar stond ik op de uiterste rand van de klif, met alle alarmbellen in mijn hoofd, en knopen in mijn maag. Het is beangstigend hoe slechts een stapje verder voldoende is om het niet na te kunnen vertellen.


Trælanípa, boven Gjógv, en Kalsoy
Trælanípa was niet de enige hoge klif waar ik last had van hoogtevrees. Ook hoog boven het stadje Gjógv, toen ik langs die klif omhoog klom in de richting van de Ambadalur vallei, speelde dit gevoel op. De Ambadalur vallei zelf heb ik helaas niet bereikt omdat ik (ook weer uit veiligheid) voor het donker terug wilde zijn.
De plek waar ik echter de meeste last van mijn hoogtevrees had was het uiterste puntje van het eiland Kalsoy. Daar hadden we een onvoorspelbare stormachtige wind. Het stelde ons evenwichtsorgaan regelmatig op de proef. De uitstraling van deze plek is onvoorstelbaar groots en machtig is. Maar dit heb ik niet zo op de foto kunnen vastleggen omdat ik door de harde wind niet naar het beste uitzichtpunt durfde te lopen. Het was een verstandige keuze, want dat was voor mij gewoonweg te gevaarlijk.



Footgraferen op de veilige plekken
Niet alle fotogenieke plekken op de Faeröer eilanden vereisen het beklimmen van hoge kliffen of het balanceren op de rand van diepe afgronden. De beroemde rotsen Risin en Kellingin, bijvoorbeeld, volgens de legenden een versteende reus en heks, zijn perfect vanaf diverse locaties te fotograferen.
Natuurlijk is het uitzicht vanaf het strand van het dorpje Tjørnuvík de meest bekende, en misschien ook het meest gefotografeerde uitzicht op de rotsen. Maar ook van de andere kant is er een indrukwekkend zicht op deze versteende reus en heks. Met een flinke telelens is er ook vanaf de vuurtoren op Kalsoy een prachtig zicht op deze iconische rotsen in zee.



Fotograferen onder alle omstandigheden
Wolken en mist zijn onmiskenbaar verweven met de eilanden. Het weer is bijna niet te voorspellen. Als je een grijze en saaie dag treft kan het weer plotseling omslaan met het mooiste licht dat je ooit ervaren hebt. Dit liet ik al enigszins zien in deel 2 over de Faeröer eilanden.
De wolken/mist die over Risin en Kellingin heen rollen zijn ook een mooi voorbeeld van hoe het op het ene eiland mistig kan zijn, terwijl het eiland ernaast in de zon gehuld is. Dit levert soms surreële momenten op die werkelijk adembenemend zijn, waarbij het gevoel bekruipt dat je je niet langer op planeet Aarde bevindt. Laat ik een greep van die bijzonder momenten in beelden zien.



Wees niet bang voor regen
Hoe mooi, kleurrijk en indrukwekkend de lucht en het weer ook kan zijn, het kan natuurlijk ook regenen op de Faeröer eilanden. Heel veel, en heel erg lang. Dan wordt het niet alleen onmogelijk om sommige plekken (veilig) te bereiken, het fotograferen is dan ook een hele uitdaging. Een ding is zeker, ik wil heel graag weer snel terug.
Lees ook de Faeröer eilanden – deel 2,
of ga verder met mijn verslag in de Faeröer eilanden – deel 4, het laatste deel
Gebruikte apparatuur
- Canon EOS 5D mark IV
- 16-35mm f/2,8L III
- 24-70mm f/2,8L II
- 70-200mm f/2,8L II
- 100-400mm f/4-5,6L II
- Lee Landscape Polariser
- 2 stop en 3 stop soft gradient grijsfilter van Lee
- 3 stop en 10 stop grijsfilter van Lee
- LucrOit 100mm filterhouder
- Gitzo GT1555T traveller statief
Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl
Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters
Subliem ! Ik word er gewoonweg stil van!
Dank je wel, Marleen
Oogverblindend mooie foto’s.
Dank je wel, Johanna
Erg mooi
Dank je voor je reactie, Jan.
Prachtige opnamen.
Dank je wel 🙂
Indrukwekkend.!!
Dank je wel, Piet. 🙂