De Auvergne – workshop voorbereidingen

In 2015 kwam ik in contact met Rob en Corine van de Sluis over het geven van fotografie workshops in de Auvergne, hartje Frankrijk. Rob en Corine waren eigenaar van Chambres et Tables d’hôtes La Fougeraie, gelegen in de kasteelboerderij van het Chateau Folgoux, vlak bij het dorpje Malvières. Deze plek zou als uitvalbasis gaan dienen voor een week fotograferen in het prachtige natuurgebied Parc Naturel Livradois-Forez. Maar voor we in de Auvergne aan de slag gingen, waren er eerst workshop voorbereidingen nodig.

Geschatte leestijd: 11 minuten

De eerste workshop werd gepland in september 2016. Het was een grote verrassing dat deze datum al een paar weken na aankondiging bijna volgeboekt was. Reden om nog een extra datum te prikken. Dat is midden juni 2016 geworden. Het werd dus de hoogste tijd om een kijkje te nemen bij La Fougeraie om de plekken uit te zoeken waar we met het fotograferen aan de slag konden gaan.

Chambres et Tables d'hotes La Fougeraie, een omgebouwde kasteelboerderij van het aangrenzende chateau Folgoux, waar we gedurende een week zullen verblijven
Chambres et Tables d’hôtes La Fougeraie, een omgebouwde kasteelboerderij van het Chateau Folgoux, waar we gedurende een week zullen verblijven
De Auvergne - workshop voorbereidingen
De kapel van Chateau Folgoux, het simpele maar mooie chateau waar de kasteelboerderij van Le Fougeraie onderdeel van uitmaakt.
De Auvergne - workshop voorbereidingen
De Auvergne - workshop voorbereidingen
De Auvergne - workshop voorbereidingen
De Auvergne - workshop voorbereidingen

   
   

De Auvergne - workshop voorbereidingen
Chateau Folgoux met aangrenzend Chambres en Tables d’hôtes La Fougeraie. Een impressie van deze unieke locatie in de Auvergne.

La Fougeraie in 2016

Weg van alles, zo kun je deze plek goed beschrijven. Een klein stukje verwijderd van de doorgaande weg die dwars door het gebied loopt, valt de rust die over deze chateau en kasteelboerderij ligt direct op. Het enige geluid is het ruisen van de wind en het zingen van de vogels.

Zo nu en dan balkt er een hert ergens in de omliggende naaldbossen. Een pad loopt rond het chateau langs uitgestrekte velden en dichte bossen. Er is geen verkeer te zien of horen en dan pas besef je dat we als Nederlander geen echte stilte meer kennen.

De Auvergne - workshop voorbereidingen
Ochtendnevel speelt een spel tussen de heuvels die achter het Chateau Folgoux liggen. Het blauwe schemerlicht heerst nog over het land. In de verte is het chateau te zien, als een natuurlijk element in een prachtig landschap.
Bloeiende brem voor een dicht, donker naaldbos
De Auvergne - workshop voorbereidingen

      

De Auvergne - workshop voorbereidingen
Vroeg opstaan loont. De ochtendmist hangt over de heuvels en tussen de bossen. Dit is het uitzicht vanaf La Fougeraie voor dag en dauw, wanneer de wereld nog in diepe rust is.

Wandelen naar het bos dat rondom La Fougeraie ligt is niet moeilijk. Je stapt de deur uit en 200 meter verder sta je al midden in een prachtig naaldbos. Een smal slingerend pad brengt je langs enkele leuke speelse beekjes die meanderend hun weg tussen de bomen door gevonden hebben. Ze zijn klein, intiem. Het bos is uitdagend voor de fotograaf en biedt een mooie gelegenheid om zonder veel reizen aan de slag te kunnen gaan. Deze momenten in de Auvergne zijn heerlijk om als workshop voorbereidingen gestempeld te worden.

De Auvergne - workshop voorbereidingen
Een meanderend beekje in het naaldbos met miniatuur watervalletjes en stroom versnellingen.

In weer en wind fotograferen

De weersomstandigheden is iets wat we gelukkig niet in de hand hebben. De eerste dag troffen we een regenachtige dag met een enkele korte bui, lage bewolking en zo nu en dan een twijfelachtig zonnetje. Ogenschijnlijk minder weer, maar voor de fotograaf biedt dit prachtige sfeervolle mogelijkheden op.

De vochtige bosgrond ziet er fris en glinsterend uit, lichtpartijen ontstaan in het landschap als de zon een opening in de wolken vind en de dramatische wolkenpartijen vullen een anders egale blauwe lucht. De foto’s worden er vaak interessanter door. In die omstandigheden zijn we op zoek gegaan naar mooie plekken en interessante locaties in het dal dat zich vanuit La Fougeraie uitstrekt.

Een reklame boodschap
Het landgoed van chateau Folgoux, waar Chambres d'hotes La Fougeraie is.
Het landgoed van Chateau Folgoux, waar Chambres et Tables d’hôtes La Fougeraie ook te vinden is. Een machtige rode beuk heerst hier over de velden. Aangrenzend zijn de bossen vol hoge kaarsrechte naaldbomen en kleine beekjes

De tweede dag werden we getrakteerd op een heerlijke zon in een blauwe hemel die bevolkt was met een groot aantal witte wolken. De wereld ziet er in deze omstandigheden plotseling heel anders uit; vrolijker, lichter. Het is ideaal voor een mooie vakantie maar het maakt het fotograferen een stuk moeilijker. Voor ons doel, het vinden van locaties was dit echter prima geschikt.

Op zoek naar locaties met een strak reisschema

Een lange dag bracht ons langs veel mooie plekken inde Auvergne, met uitgestrekte landschappen, pittoreske dorpjes en indrukwekkende ruïnes die perfect in de workshop voorbereidingen passen. Een selectie foto’s van al die plekken laat de pracht van de Auvergne zien, de fotografische mogelijkheden en de uitdaging die er voor de fotograaf ligt, of het nu bewolkt is met zo nu en dan een bui, of een dag waarbij zon en wolken het spel van licht en schaduw spelen.

Het was een dag met een druk tijdschema. Veel tijd om te fotograferen hadden we ons zelf niet gegund. Dit betekent natuurlijk dat de echte mooie foto’s tijdens de workshops gemaakt zullen worden.

De Auvergne - workshop voorbereidingen
Het dorp La Chaise Dieu in een landschap waar zon en wolken het spel van licht en schaduw spelen.
De Auvergne - workshop voorbereidingen
Het dorpje Monlet levert een prachtig uitzicht op Mont Bar, een oude slapende vulkaan waar de workshop zeker een bezoek aan zal brengen.
De Auvergne - workshop voorbereidingen
Stel je voor; de ruïne La potence fotograferen in het licht van een zonsopkomst of misschien tegen een machtige sterrenhemel vol sterren en een Melkweg. Op de achtergrond ligt Mont Bar.
De stad Le Puy-en-Velay strekt zich nederig uit onder de katedraal Notre Dame Le Puy. Een prachtige stad vol fotogenieke plekken.
De stad Le Puy-en-Velay strekt zich nederig uit onder de katedraal Notre Dame Le Puy. Een prachtige stad vol fotogenieke plekken.
De Auvergne - workshop voorbereidingen
De weg naar Cascade de la Baume in het licht van de avond. Een leuke korte, maar avontuurlijke wandeling langs de kleine rivier die uitmond in een prachtige waterval.
De Auvergne - workshop voorbereidingen
Cascade de la Baume, een waterval van 27 meter hoog, waar het water van de La Baume rechtstandig naar beneden valt. Een van de plekken die tijdens de workshop zeker een bezoek waard is.

Onder een prachtige sterrenhemel

In de paar dagen die we bij Rob en Corine hebben door brachten hebben we de Auvergne tijdens onze workshop voorbereidingen zowel tijdens een bewolkte regenachtige dag als bij een aangename zonnige dag gezien. Het gaf een goede indruk van wat het land te bieden heeft onder verschillende weersomstandigheden. We konden het dus niet beter treffen.

De laatste avond van ons verblijf bleek de lucht bovendien zonder enige wolken zodat ik direct een voorproefje kreeg van een nachtelijke sterrenhemel, zonder de lichtvervuiling die we in Nederland zo goed kennen. In een maanloze hemel schitterde de Melkweg, indrukwekkend en fel.

We wisten dat het een donkere omgeving is, maar je begrijpt pas wat duisternis is als je de deur uitstapt nadat de twee straatlantaarns uit zijn gegaan.

Een nachtelijke la Fougeraie, als iedereen diep in slaap is, onder een prachtige sterrenhemel waar de Melkweg indrukwekkend boven de oude kasteelboerderij schittert. Een zaklamp was nodig om het prachtige gebouw te verlichten.
Een nachtelijke la Fougeraie, waar iedereen diep in slaap is, onder een prachtige sterrenhemel. De Melkweg schittert indrukwekkend boven de oude kasteelboerderij. Een zaklamp was nodig om het prachtige gebouw te verlichten.
De Auvergne - workshop voorbereidingen
De natuurlijke duisternis is bijna volledig op niet meer dan honderd meter van La Fougeraie. Daar strekt de Melkweg zich boven het landgoed van Chateau Folgoux uit. In de verte klinken de geluiden van de nacht; de roep van een uil, het schreeuwen van een hert of zwijn. Afgezien van dat is de rust zo diep als de nacht duister is.

Start van een samenwerking

De twee dagen bij La Fougeraie waren veel te kort. Maar we hebben genoten van het landschap, de momenten, het verblijf en de gastvrijheid van Rob en Corine, waarvoor onze dank. Ik kijk uit naar juni en september 2016, wanneer we al deze mooie plaatsen zullen bezoeken tijdens de momenten wanneer het licht op het mooist is.


De masterclass landschapsfotografie in de Auvergne is in 2022 vervangen door een nieuwe masterclass. Dit keer in het prachtige gebied van de Tarn, in Frankrijk. Wederom in samenwerking met Rob en Corine, die de innerlijke mens zullen verzorgen. Hou de website in het oog voor de details en de mogelijkheden tot inschrijven.

Lees ook mijn eerste blog over de voorbereidingen van deze nieuwe masterclass.


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
3 jaren geleden

[…] jullie de foto’s van de sterrenhemel in de Auvergne gezien in mijn vorige blogbericht? Foto’s als deze worden gemaakt met hoge ISO waarden om zoveel mogelijk licht met de sensor […]

trackback
7 jaren geleden

[…] jullie de foto’s van de sterrenhemel in de Auvergne gezien in mijn vorige blogbericht? Foto’s als deze worden gemaakt met hoge ISO waarden om zoveel mogelijk licht met de sensor […]

Corine
Corine
7 jaren geleden

Wauw!!!

Willem.
Willem.
7 jaren geleden

Erg mooie omgeving en ditto foto’s.

ans heisen
ans heisen
7 jaren geleden

wat een prachtige omgeving, veel mooier dan ik had gehoopt, ik verheug me erop. tot in september, groet, ans h