Fotograferen in de sneeuw

Fotograferen in de sneeuw

Advertisements

Fotograferen in de sneeuw is niet zo moeilijk. Pak je camera, kies een diafragma, stel scherp en maak een foto. Ik ga er dan even vanuit dat er met diafragma voorkeuze gefotografeerd wordt.
Het resultaat? Een donkere, onderbelichte foto.

ISO100 | f/4,5 | 1/350sec 0EV

Hoe kan dit? Waarom is de foto onderbelicht? Dat zal ik kort, krachtig en heel eenvoudig uitleggen.

Een belichtingsmeter gaat altijd van twee dingen uit: het is dag en de uitgangspositie is 18% grijs. Die 18% grijs is een ijkwaarde voor de belichtingsmeter – vandaar dat er altijd een 18% grijskaart gebruikt kan worden om handmatig de witbalans/kleurtemperatuur van een foto in te stellen.

De foto heb ik inderdaad gedurende de dag gemaakt en het grootste gedeelte van de foto is wit. De belichtingsmeter zal op deze grote hoeveelheid wit reageren door dit 18% grijs te maken. En dat levert een onderbelichte opname op.

De oplossing is eenvoudig. Corrigeer de belichtingsmeter door de camera één of twee stops over te belichten. Zet daarvoor de camera op 1EV of 2EV. De foto wordt daardoor een stuk lichter, helderder, en de sneeuw zal niet langer donker ogen, maar helder wit.

ISO100 | f/4,5 | 1/160sec +1,3EV

En zoals te zien is wordt de foto een heel stuk beter. Maar wanneer moet er één stop meer belicht worden? Wanneer twee? Of wanneer zelfs drie stops meer?
Dat is het beste proefondervindelijk uit te proberen. Daarbij komt het voordeel van de digitale camera weer om die hoek kijken: het resultaat is meteen te zien. Als richtlijn is het volgende aan te houden:

Advertisements
  • zwaar bewolkt: +1EV
  • helder bewolkt: +2EV tot +3EV
  • onbewolkt, volle zon: 0EV tot +1EV

Op het eerst oog lijkt die laatste richtwaarde een beetje vreemd, maar bedenk dat er dan een helder blauwe lucht is die in helderheid niet veel verschilt met de sneeuw: de balans is goed genoeg voor de belichtingsmeter om correcte meting te geven.

Maar let op: de waarden zijn richtlijnen. Elke lichtsituatie is anders. Mijn advies is: probeer het eerst uit. Let er ook op dat de belichtingstijd langer wordt, misschien zelfs te lang om met de hand stil te houden. Zet desgewenst de ISO waarde op 200 of zelfs 400.

ISO100 | f/8 | 1sec | +1EV

Een opmerking over de foto’s: Deze twee foto-afbeeldingen zijn gemaakt uit één enkel RAW bestand. De oorspronkelijke opname is de donkere. De lichte foto met +1,3EV is in de RAW editor gecorrigeerd. De belichtingstijd die erbij geschreven is, zou de waarde zijn als er +1,3EV ingesteld was.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
2 jaren geleden

[…] of verkeerd van kleur. Een besneeuwd landschap levert namelijk een uitdaging op voor de fotograaf.Hierover heb ik in het verleden al eens een blogbericht geschreven (januari 2013!), een bericht dat nog met regelmaat gelezen wordt als de sneeuw in aantocht of al […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x