Fotograferen in de sneeuw

Fotograferen in de sneeuw is niet zo moeilijk. Pak je camera, kies een diafragma, stel scherp en maak een foto. Ik ga er dan even vanuit dat er met diafragma voorkeuze gefotografeerd wordt. Het resultaat zal een donkere onderbelichte foto zijn. In dit blogbericht vertel ik over het fotograferen in de sneeuw.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Fotograferen in de sneeuw
ISO100 | f/4,5 | 1/350sec 0EV

Je maakt natuurlijk gebruik van de belichtingsmeter van de camera om de belichting te meten. Dan stel je het handmatig in op die waarde, of je laat het doen door de camera. Ondanks dat zal het fotograferen in de sneeuw een donkere, onderbelichte foto opleveren.

Een klein beetje achtergrond over de belichtingsmeter

De belichtingsmeter is geijkt op het zogenaamde 18% grijs. Dat is een grijstint die precies 18% van het licht weerkaatst. Dit werkt over het algemeen goed, aangezien er in een normale situatie allerlei verschillende helderheden aanwezig zijn. Ga je nu fotograferen in de sneeuw, dan heb je een landschap dat overwegend wit is. De belichtingsmeter zal er vanuit gaan dat dit 18% grijs moet zijn. Het resultaat is dan een onderbelichte foto.

Lees meer over 18% grijs en de belichtingsmeter in mijn blogbericht
De werkelijke reden voor het gebruik van een grijskaartDe tip voor het fotograferen in de sneeuw

De oplossing is bedrieglijk eenvoudig; zorg dat je altijd 1 of zelfs 2 stops meer belicht dan wat de camera aangeeft. Fotografeer je in manual, zorg dat je sluitertijd 2 tot 4x zo lang wordt. Fotografeer je in diafragma voorkeuze, zet dan de belichtingscompensatieknop op +1EV of +2 EV. Je zult zien dat de foto dan veel beter bij de realiteit zit. De foto zal helderder zijn, en veel frisser ogen.

Fotograferen in de sneeuw
ISO100 | f/4,5 | 1/160sec +1,3EV

Hoeveel langer moet je belichten?

Hoe weet je nu hoeveel je de belichtingsmeter moet corrigeren? Wanneer moet er één stop meer belicht worden? Wanneer twee? Of wanneer zelfs drie stops meer? Er is hier geen eenduidig antwoord op de geven. Alles hangt af van de omstandigheden, zoals het weer en het onderwerp.

Een reklame boodschap

Heb je voornamelijk sneeuw in beeld, met weinig andere donkere dingen, dan kan 2 stops goed zijn. Hoe meer donkere objecten in beeld zijn, hoe minder je moet corrigeren. Dat is het beste proefondervindelijk uit te proberen. Daarbij komt het voordeel van de digitale camera weer om die hoek kijken: het resultaat is meteen te zien.

Ook het weer kan invloed hebben op de mate van belichtingscorrectie. Als richtlijn kan het volgende aangehouden worden bij het fotograferen in de sneeuw.

  • zwaar bewolkt: +1EV
  • helder bewolkt: +2EV tot +3EV
  • onbewolkt, volle zon: 0EV tot +1EV

Op het eerst oog lijkt die laatste richtwaarde een beetje vreemd, maar bedenk dat er dan een helder blauwe lucht is die in helderheid niet veel verschilt met de sneeuw: de balans is goed genoeg voor de belichtingsmeter om correcte meting te geven.

Welke waarde je uiteindelijk ook kiest, controleer het resultaat op het scherm van je camera, en je histogram. Op die manier kun je altijd een nieuwe foto maken als het resultaat te donker is.

ISO100 | f/8 | 1sec | +1EV

Lees ook over het nabewerken van sneeuwfoto’s in mijn blog:
Nabewerken van sneeuwfoto’s


Een opmerking over de foto’s: Deze twee foto-afbeeldingen zijn gemaakt uit één enkel RAW bestand. De oorspronkelijke opname is de donkere. De lichte foto met +1,3EV is in de RAW editor gecorrigeerd. De belichtingstijd die erbij geschreven is, zou de waarde zijn als er +1,3EV ingesteld was.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marianne Siebert
3 jaren geleden

Even opfris, hoe was het nog alweer is heel fijn.

trackback
6 jaren geleden

[…] of verkeerd van kleur. Een besneeuwd landschap levert namelijk een uitdaging op voor de fotograaf.Hierover heb ik in het verleden al eens een blogbericht geschreven (januari 2013!), een bericht dat nog met regelmaat gelezen wordt als de sneeuw in aantocht of al […]