Fotograferen in een sneeuwbui

Sommige winters kan het best vaak sneeuwen, hoewel dat steeds minder lijkt te worden. Ironisch genoeg zijn die dagen meestal tijdens werkdagen, als je geen tijd hebt om eruit te gaan. Als de sneeuw dan op een keer op een zondag uit de hemel valt is het tijd voor een flinke wandeling op de Strabrechtse Heide. Met mijn hoofd vol ideeën over wat ik op de foto wilde zetten en hoe ik dit moest doen ben ik gaan fotograferen in een sneeuwbui

Estimated reading time: 4 minuten

Fotograferen in een sneeuwbui
Vallende sneeuw in beeld gebracht door een lange belichtingstijd

De sneeuw bleef op deze zondag gestaag uit de hemel vallen. Helaas waren dat geen hele grote vlokken, op een enkel moment na. Tijdens dat ene moment stond ik gelukkig op een goede plek met een mooi uitzicht op de rand van een bos. Precies waarop ik gehoopt had.

Helaas was het door de sneeuw en het heldere licht moeilijk om lange sluitertijden te gebruiken. De vallende sneeuw maakt het vrijwel onmogelijk om een grijsfilter in een filterhouder te gebruiken. Een los opschroeffilter zou in deze gevallen een uitkomst zijn, maar die heb ik helaas niet. Gelukkig leverde het overbelichten een aantal stops winst op.

Een reklame boodschap
Fotograferen in een sneeuwbui
Vallende sneeuw, bevroren in de lucht door een snelle sluitertijd

Tele objectief voor in de bossen

Op de Strabrechtse Heide zijn helaas geen imposante bossen met hoge rechte stammen te vinden. Maar er zijn wel dichte naaldbossen te vinden. Het is moeilijk om een dicht bos goed op de foto te krijgen. De eerste neiging is het grijpen naar een groothoek objectief om zoveel mogelijk op de foto te zetten. Een tele objectief werkt echter veel beter.

Het mooie van deze naaldbossen in de sneeuw is het contrast van de donkere stammen die met sneeuw bedekt zijn. Het tele objectief levert direct het voordeel op dat er weinig beeld vervorming optreedt: de rechte stammen blijven recht.

Naaldbomen in de sneeuw
Naaldbomen in de sneeuw
Naaldbomen in de sneeuw

Minimalisme in de sneeuw

Tijdens de vorige wandelingen in met sneeuw bedekte landschappen heb ik veel naar grassprietjes en takjes gekeken die boven de vers gevallen sneeuw uitsteken. Toen heb ik er weinig mee gedaan, maar dit keer was het tijd om er meer aandacht aan te besteden. Het doel was om alles heel minimalistisch op de foto te zetten. Een ven vol met de dunne, fragiele sprietjes van het Pijpenstrootje leverde een mooie gelegenheid om dit voor elkaar te krijgen. Maar ook de struikheide en dopheide leverde veel mooie beelden op. Het zijn perfecte omstandigheden voor echte high-key fotografie.

minimalisme tijdens het fotograferen in een sneeuwbui
minimalisme tijdens het fotograferen in een sneeuwbui
minimalisme tijdens het fotograferen in een sneeuwbui

Na ruim drie uur door de sneeuw wandelen ben ik weer terug naar huis gegaan. Mijn groothoek objectief is geen enkele keer uit de tas gekomen. Het resultaat is naar wens maar ik hoop toch nog vaker de sneeuwbuien voor bosranden met langere sluitertijden te kunnen fotograferen. Laten we hopen op nog veel winters met veel sneeuw.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans van der Velden
11 jaren geleden

Mooie beelden Nando!!