Fotograferen in een sneeuwbui

Fotograferen in een sneeuwbui

Advertisements

Er zijn al heel wat dagen geweest dat er sneeuw naar beneden viel. De meeste van die dagen waren tijdens werkdagen. Als de sneeuw dan op een zondag uit de hemel valt is het tijd voor een flinke wandeling op de Strabrechtse Heide. Met mijn hoofd vol ideeën over wat ik op de foto wilde zetten en hoe ik dit moest doen ben ik op weg gegaan.

Vallende sneeuw in beeld gebracht door een lange belichtingstijd

De sneeuw bleef gestaag uit de hemel vallen. Helaas geen hele grote vlokken, op een enkel moment na. Tijdens dat ene moment stond ik op een goed punt met een mooi uitzicht op de rand van een bos. Precies waarop ik gehoopt had. Helaas was het door de sneeuw en het heldere licht moeilijk om lange sluitertijden te gebruiken. De vallende sneeuw maakt het vrijwel onmogelijk om een grijsfilter in een filterhouder te gebruiken. Ik bedenk me dat een opschroefbaar filter in deze gevallen een voordeel oplevert. Gelukkig leverde het overbelichten een aantal stops winst op.

Vallende sneeuw, bevroren in de lucht door een snelle sluitertijd

Op Strabrecht zijn helaas geen imposante bossen met hoge rechte stammen te vinden. Maar wel dichte naaldbossen. Het is moeilijk om een dicht bos goed op de foto te krijgen. De eerste neiging is het grijpen naar een groothoek objectief om zoveel mogelijk op de foto te zetten. Dit lijkt het ook meest logische. Een tele objectief werkt echter veel beter. Het mooie van deze bossen in de sneeuw is het contrast van de donkere stammen die met sneeuw bedekt zijn. Het tele objectief levert direct het voordeel op dat er weinig beeld vervorming optreedt: de rechte stammen blijven recht.

Advertisements

   

 Tijdens de vorige wandelingen in met sneeuw bedekte landschappen heb ik veel naar de vele grassprietjes en takjes gekeken die boven de vers gevallen sneeuw uitsteken. Nu heb ik daar wat meer aandacht aan besteed met als doel alles heel minimalistisch op de foto te zetten. Een ven vol met de dunne, fragiele sprietjes van het Pijpestrootje leverde een mooie gelegenheid om dit voor elkaar te krijgen. Maar ook de struikheide en dopheide leverde veel mooie beelden op.

   

Na ruim drie uur door de sneeuw wandelen ben ik terug gegaan. Mijn groothoek objectief is geen enkele keer uit de tas gekomen. Het resultaat is naar wens maar ik hoop toch nog vaker de sneeuwbuien voor bosranden met langere sluitertijden te kunnen fotograferen. Misschien gebeurt dat niet meer in deze winter. Gelukkig komen er nog veel meer.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans van der Velden
7 jaren geleden

Mooie beelden Nando!!

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x