Fotograferen met een drone

Fotograferen met een drone

Het is er dan uiteindelijk toch van gekomen. Geïnspireerd door prachtige fotografie en de indrukwekkende filmbeelden die door bekende fotografen gemaakt zijn op Lofoten en de Faeroër eilanden, heb ik de stap genomen; een drone.

Vliegen met een drone... oefenen, oefenen, en nog eens oefenen.
Vliegen met een drone… oefenen, oefenen, en nog eens oefenen. Dit is de DJI Phantom 3 Advanced

Op het moment dat een bevriend fotograaf zijn drone wegens upgrade van de hand deed, heb ik mijn kans gegrepen. Voor een vriendelijk bedrag kon ik “proeven” van wat vliegen, maar vooral fotograferen met een drone betekent. Want daar gaat het mij natuurlijk in eerste instantie om: het fotograferen. De drone geeft de gelegenheid om dit vanuit standpunten te doen die anders niet mogelijk zijn.

Na enkele maanden met die tweedehandse DJI Phantom 3 Advanced gespeeld te hebben, leek het me wel iets om er meer mee te gaan doen. De grote Phantom is echter geen drone die je in je fototas mee neemt; je hebt er een aparte (grote) rugzak voor nodig.

De DJI Phantom 3 Advanced is groot, en dus niet makkelijk samen met een gewone camera mee te nemen. je kunt immers maar één rugzak op je rug hangen.
De DJI Phantom 3 Advanced is groot, en dus niet makkelijk samen met een gewone camera mee te nemen. je kunt immers maar één rugzak op je rug hangen.

Het formaat van de drone weerhield me ervan om deze mee te nemen op de fotoreis naar Lofoten. Tijdens ons laatste bezoek aan de Opaalkust merkte ik pas goed wat een grote drone  betekent; je moet kiezen tussen het fotograferen met een drone, of met je camera. Beiden kan bijna niet. En dat is nu juist wat ik niet wil, want een drone moet een extra toevoeging kunnen zijn aan je fototas.

Uiteindelijk heb ik de DJI Phantom 3 Advanced verkocht, en de veel compactere DJI Mavic Pro 2 gekozen, die heel eenvoudig in de fototas meegenomen kan worden, naast mijn gewone camera, objectieven, filters, en alles wat ik nodig heb, of denk te hebben.

De DJI Mavic Pro 2 - een compacte drone, die perfect naast de camera in de tas past.
De DJI Mavic Pro 2 – een compacte drone, die perfect naast de camera in de tas past. (foto’s door Hetwie

Zoals gezegd, wil ik mijn drone gebruiken voor het fotograferen. Het idee is om nieuwe perspectieven te vinden, zonder dat het direct overduidelijk is dat er met een drone gefotografeerd is. Ga je echt de hoogte in, dan is het vrijwel altijd direct zichtbaar. Vanuit dat standpunt recht naar beneden fotograferen kan ook heel bijzondere (abstracte) beelden opleveren. Maar het mooiste is om die plek te bereiken die anders niet mogelijk is, om een foto te maken die niet direct “drone” uitschreeuwt.

De weg naar de Maas in Afferdem. Hoewel gefotografeerd met de DJI Phanton 3 Advanced drone, vind ik het niet een typische “hoogtefoto”. Maar het kan nog onopvallender.

Helaas kan er niet overal gevlogen worden. Nederland is wat dat betreft een uitblinker in onduidelijkheden. Hopelijk komt daar in 2020 verandering in. Voorlopig blijft het gebruik van de drone creatief, en zal ik deze (nog) niet inzetten voor commercieel gebruik. Ik kijk er wel naar uit om beelden te gaan maken in Frankrijk, de Faeroër eilanden en Lofoten, met de regels die in deze landen gelden in gedachten.

Een 360°/180° panorama; de drone leent zich goed voor dit soort Little Planet opnamen te maken. Je hebt er 26 foto's voor nodig. Bij deze bewerking heb ik bovendien gebruik gemaakt van een sterrenhemel panorama, van 12 opnamen, die ik lang geleden aan de Adriatische Kust gemaakt heb. Lang leve Photoshop
Een 360°/180° panorama; de drone leent zich goed voor dit soort Little Planet opnamen te maken. Je hebt er 26 foto’s voor nodig. Bij deze bewerking heb ik bovendien gebruik gemaakt van een sterrenhemel panorama, van 12 opnamen, die ik lang geleden aan de Adriatische Kust gemaakt heb. Lang leve Photoshop

Ik kijk vooruit naar de beelden die ik met dit prachtige stukje techniek nog ga maken. Het moet een aanvulling worden op mijn reguliere (landschaps) fotografie. En wie weet, misschien komen er uiteindelijk toch nog filmbeelden.

Tot slot laat ik hier een aantal beelden zien die ik met de Mavic Pro 2 drone gemaakt heb, waarbij ik veelvuldig gebruik gemaakt heb van verticale panorama’s en meervoudige belichtingen.

15
Leave a Reply

avatar
8 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
nandoonlineBert KwakkelSeerp VisserOstendnomadIna Kleiman Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
trackback

[…] DJI Mavic Pro 2 drone […]

Bert Kwakkel
Gast

Wat leuk om te lezen hoe je het gebruik van een drone ziet als fotograaf. Ik gebruik de Mavic 2 Pro sinds kort ook en ben erg tevreden over de kwaliteit en mogelijkheden. Het is een extra hoog statief die prima voldoet.

Met hartelijke groet, Bert Kwakkel

Seerp Visser
Gast
Seerp Visser

Zit ik rustig, met mijn vrouw, in mijn tuin, hangt er opeens een drone boven mijn hoofd.
Ik hoop dat er zeeeeer strenge wetgeving komt over het gebruik er van en schenden van privacy.

Overigens zie ik altijd uit naar uw artikelen.
Prachtig en leerzaam.

Dank u wel

M.vr.gr.
Seerp Visser

Ostendnomad
Gast

adembenemend!

Ina Kleiman
Gast
Ina Kleiman

Mooi hoor! Lijkt inderdaad niet op een drone foto.

Rien
Gast
Rien

Sorry, moet zijn http://www.dronepilots.nl

Rien
Gast
Rien

hallo Nando, ik heb jouw artikel gedeeld op http://www.dronepilots.nl.
Groeten Rien

ktien2013
Gast

Ziet er veelbelovend uit.

%d bloggers liken dit: