Fotograferen met een smartphone

Hetwie aan het fotograferen met een Smartphone, terwijl de grote spiegelreflex in de tas blijft. Overigs, deze foto is ook met een smartphone gemaakt.

In de afgelopen jaren zijn de camera’s van de smartphones steeds beter geworden. In combinatie met slimme software lukt het Apple, Samsung, en Huawai om verbazende foto’s uit hun kleine, minuscule camera’s te halen. Het fotograferen met een smartphone is zo heel eenvoudig geworden. Toch is het goed om op een aantal dingen te letten.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Smartphones maken steeds betere foto’s. Dat is niet vreemd, aangezien de ontwikkeling daarin razendsnel gaat. De nieuwste smartphones hebben zelfs twee of drie camera’s naast elkaar zitten, met groothoek en tele mogelijkheden.

Voor ons fotografen, die het liefst met grote, echte camera’s op pad gaan, kan de smartphone niet als een serieuze camera gezien worden. Of misschien toch wel? Ik heb tijdens onze vakantie in de Sächsische Schweiz eens gekeken naar wat deze kleine camera’s eigenlijk kunnen.

Even snel een selfie met een smartphone
Hetwie aan het fotograferen met een smartphone, terwijl de grote spiegelreflex in de tas blijft. Overigens, deze foto is een panorama, samengesteld met foto’s uit mijn eigen een smartphone.

Ik werd al eerder eens gewezen op de mogelijkheden die de smartphone als camera biedt. Een smartphone heb je over het algemeen altijd bij je, voor Facebook en Instagram, om met Photopills planningen te maken, om Whatsappjes te sturen of ontvangen… Oh ja, en om te bellen of gebeld te worden.

Smartphones geven ook een heel snelle manier om te kijken of een compositie werkt door even een foto te maken, of om een paar indrukken van een plek vast te leggen met GPS coördinaten erin zodat de plek later onder meer gunstige fotografie omstandigheden makkelijk terug te vinden is.

Een zonsondergang, snel met de smartphone gefotografeerd.
Een zonsondergang, snel met de smartphone gefotografeerd. De foto is in raw bestandformaat gemaakt, en later in Lightroom bewerkt.

Fotograferen met mijn iPhone 6s smartphone

Ik heb ooit gekozen voor een iPhone 6s omdat deze kleiner was dan de alternatieven waar ik uit kon kiezen. Het was nooit mijn bedoeling om serieus te fotograferen met een smartphone. Natuurlijk schoot ik wat plaatjes waar ik dan niets mee deed.

Dat veranderde toen ik steeds meer foto’s ging maken van de camera’s die ik aan het reviewen was. Dat deed ik gewoon met de ingebouwde camera app, wat niet veel mogelijkheden gaf, maar voldoende voor het doel. Het waren de “recht uit de camera JPG beelden”, waar niet veel aan te bewerken was.

Bewerk jij wel eens jpeg foto’s?
Let dan op dat je het bestand niet te vaak opnieuw opslaat.
Lees meer over achteruitgang in De kwaliteit van een JPEG

Toen hoorde ik van een van de mogelijkheden die Lightroom Mobile bood. Ik kon daarmee fotograferen in raw beeldformaat. Dit leverde het DNG bestand op waarmee de ik in ieder geval iets meer kwaliteit uit de smartphone camera kon halen. Overigens, ik gebruik gewoon de gratis versie, met verminderde functionaliteit.

Lightroom Mobile voor het vastleggen van raw beelden met de smartphone.
Lightroom Mobile voor het vastleggen van raw beelden met de smartphone; het geeft ook de mogelijkheid om manueel scherp te stellen, de ISO te kiezen, en de sluitertijd.

Verbluffende resultaten

Fotograferen in raw beeldformaat schept mogelijkheden, veel mogelijkheden. Nadat ik de manier vond om deze raw beelden van Lightroom Mobile bereikbaar te maken en van mijn telefoon te kunnen downloaden, heb ik deze beelden bewerkt zoals ik dat ook met alle andere foto’s doe.

Als ik eerlijk ben; ik was bijzonder verrast. Vooral met de volgende foto, die recht tegen de zon in gefotografeerd. Wat ik aan detail kon terug halen was verbluffend. Ik moet er wel bij vermelden, dat dit met de HDR instelling op de camera gemaakt is. Ik heb geen idee wat er dan aan speciale instellingen of methoden gebruikt wordt om dit voor elkaar te krijgen.

Met de iPhone 6s gemaakt, recht tegen de zon in, met de HDR functie geactiveerd.
Met de iPhone 6s gemaakt, recht tegen de zon in, met de HDR functie geactiveerd.

Ik was dus verbaasd wat deze kleine, minuscule sensor in de smartphone kon registreren, en wat ik er in de nabewerking uit kon halen. Deze foto heb ik ook gemaakt met de Fujifilm X100t camera, die ik toen bij me had. Het is een iets andere compositie geworden, maar de situatie is het zelfde. Ik had twee beelden nodig om de meeste van die vervelende flares, die deze camera kan vertonen bij een felle lichtbron in beeld, te verwijderen. Vergelijk beide foto’s maar eens.

Een reklame boodschap
Er waren twee beelden nodig, een voor de lucht en een voor de voorgrond. Het resultaat is vergelijkbaar met die van de smartphone
Er waren twee beelden nodig, een voor de lucht en een voor de voorgrond. Het resultaat is vergelijkbaar met die van de smartphone.

Is een grote camera nog wel de moeite waard?

Als je deze beelden met elkaar hebt vergeleken, begin je je bijna af te vragen waarom je nog een grote camera bij je hebt. Toch zijn er verschillen, die duidelijk worden als je de foto’s wat nauwkeuriger bekijkt. De kleuren van de Fujifilm zijn fijner, subtieler. De detaillering in de Fujifilm is ook beter. Wanneer je de foto hebt gemaakt voor Facebook en Instagram, dan voldoet de smartphone foto uitstekend.

Ik heb ook een testje gemaakt met een beeld vanaf een van de mooie uitzichtspunten, hoog boven de Sächsische Schweiz. Deze foto is gemaakt met de smartphone (iPhone 6s) waarin de HDR functie geactiveerd is, en met de Canon EOS 5D mark IV, compleet met filters en bracketing.

[twenty20 img1=”7791″ img2=”7755″ offset=”0.5″ before=”Smartphone” after=”Spiegelreflex”]

Inzoomen op de details

De verschillen die het eerst in het oog vallen zijn voornamelijk de kleurstelling. Dit is natuurlijk (deels) in de nabewerking te veranderen. Wat betreft het totaalplaatje is de overeenkomst verbazingwekkend, bekeken op dit formaat, geschikt voor internet. Maar wat als we een stuk dichterbij gaan kijken, en inzoomen op 100% van de werkelijke grootte? Hoe verhouden de foto’s zich dan tot elkaar?

[twenty20 img1=”7797″ img2=”7798″ offset=”0.5″ before=”Smartphone” after=”Spiegelreflex”]

Nu zien we dat de beeld kwaliteit van de smartphone ver achter blijft. De detaillering van de foto haalt het absoluut niet bij die van de spiegelreflex. Gelukkig maar, want anders zou de laatstgenoemde, met zijn grote sensor, zijn nut verliezen. Toch is het voor een kiekje op sociale media voldoende om dit moment met de smartphone vast te leggen, waarbij het felle tegenlicht van de zon geen enkel probleem blijkt te zijn.

Als het er voldoende licht is

Wat als we kijken naar fotograferen bij wat vriendelijkere lichtomstandigheden? Ik heb de beroemde Bastei ook met zowel de smartphone als de Fujifilm X100t vastgelegd. Beide foto’s zijn een samenvoeging van meerdere opnames, om zo een mooi panorama van de beroemde brug te krijgen. De foto’s zijn met Lightroom als panorama samengevoegd. Zoals te zien is, presteert een smartphone zeker niet slecht. Alleen bij het inzoomen op de details blijkt het beeld uit de X100t meer detail te bevatten.

[twenty20 img1=”7787″ img2=”7754″ offset=”0.5″ before=”Smartphone” after=”Spiegelreflex”]

Als er niet zoveel licht is

Maar pas op, gooi je compact camera, mirrorless, of spiegelreflex nog niet weg. Die kleine smartphone camera’s zijn misschien verbazingwekkend goed, ze lopen ook snel tegen beperkingen aan. Vooral bij mindere lichtomstandigheden vallen ze door de mand. Er is veel ruis, en scherpstellen is niet altijd meer mogelijk. De onderstaande foto laat dit wel zien, want onder deze omstandigheden zal elke ‘echte’ camera geen probleem hebben om een goede foto te produceren.

Wanneer het wat donkerder wordt, laat de smartphone het al snel afweten.
Wanneer het wat donkerder wordt, laat de smartphone het al snel afweten. Ruis, onscherpte en verlies aan detail is geen ongewoon verschijnsel.

Een soort van conclusie

Natuurlijk zijn er nog veel meer nadelen en beperkingen aan fotografie met een smartphone. Inzoomen is bijvoorbeeld niet of nauwelijks mogelijk en het spelen met scherptediepte is alleen via digitale manipulatie mogelijk.

Toch blijkt die smartphone een heel redelijk alternatief voor dat ene kiekje tussendoor, en voor als je de ‘echte’ camera even niet bij je draagt. Ik ben van plan om de smartphone vaker te gebruiken, voor even snel een plaatje te kunnen schieten, en zeker ook voor tutorials en reviews. Ik heb de smartphone ten slotte toch bij me.

Natuurlijk blijf ik de voorkeur hebben voor mijn oude vertrouwde spiegelreflex, want die kwaliteit zal de smartphone nooit kunnen evenaren.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Richard
5 jaren geleden

Mooi verslag. Ze zijn idd erg goed. Ik moet je wel bekennen dat ik de instellingen van mijn spiegelreflex beter ken dan die van mijn Phone. Zal bijvoorbeeld eens kijken naar RAW.

Ben Onbekend
Ben Onbekend
5 jaren geleden

De nieuwste smartphones maken wel mooie beelden in het duister. Ook zijn de foto’s veel gedetailleerder dan ik hier zie. De Iphone 6S is inmiddels 4 jaar oud. De camera’s op smartphones hebben intussen een revolutionaire verandering ondergaan.