Fotografie in de Tarn

Campagnac tijdens zonsopkomst

In juni nam ik een groep enthousiaste fotografen tijdens een masterclass fotografie mee door de Tarn. We bezochten de Bastide dorpjes en de stad Albi. We keken uit over de vallei van de Ayveron bij zonsopkomst, en de wijnvelden tijdens zonsondergang. Dit is een terugblik naar een geslaagde week fotografie in de Tarn.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Deze derde editie van de masterclass fotografie in de Tarn was met een kleine groep. Dat gaf veel gelegenheid om persoonlijke leerdoelen te behandelen, met veel aandacht aan compositie en het belichten van de foto. Er was ook gelegenheid tot creatieve fotografie, waaronder zwart-wit en meervoudige belichtingen.

Fotografie in de Tarn
Nevel en de kleuren van de ochtendschemering leveren magische momenten op.

Korte nachten en lange dagen

Juni is een maand met korte nachten en lange dagen, zeker wanneer je zowel zonsopkomst als zonsondergang wil fotograferen. Een week fotografie in de Tarn is dan alleen mogelijk wanneer er ook momenten van ontspanning zijn. Even opladen nadat je terugkomt van een ochtend op een uitzichtpunt over de vallei van de Ayveron, bijvoorbeeld, is geen overbodige luxe.

Een reklame boodschap
Fotograferen in de Tarn
Het warme ochtendlicht over de vallei van de Ayveron.

De fotografie afstemmen op het beschikbare licht

Het warme licht van een zonsopkomst is heel fotogeniek, net zoals het licht van een kleurrijke zonsondergang. Dat betekent echter niet dat het licht tijdens de dag ongeschikt is. Het is een kwestie van de fotografie afstemmen op het beschikbare licht, ook in de Tarn. Duik een bos in tijdens het ‘harde’ daglicht en speel met de schaduwen. Of zoek de contrasten op van dorpjes en steden.

fotograferen in de tarn
Cloître Saint Salvy, de kloostertuin midden in de stad Albi.

Juist in het felle zonlicht vind je diepe schaduwen. Deze contrastrijke situaties bieden veel mogelijkheden om te spelen met licht en schaduw. Zeker in de Bastide dorpen of in de stad Albi, waar het gebruik van zwart-wit in dat geval een heel geschikte, en vooral creatieve keuze is. Dit is perfect te combineren met straatfotografie, of het nu van de pittoreske straatjes is, of de mensen die je er kunt vinden.

fotograferen in de tarn
Een wandelende fietser in de straten van Saint-Antonin Noble-Val

Juist het harde contrast werkt vaak goed bij dit soort fotografie. Voorkom de neiging om de schaduwen te veel op te lichten, want dat geeft vaak een averechts effect doordat de aandacht dan teveel verdeeld wordt. Maak altijd een keuze van wat belangrijk is, en wat niet.

Enkele resultaten van de fotografie in de Tarn

Ik heb een kleine greep van beelden uitgekozen van deze masterclass fotografie in de Tarn. Het was een geslaagde, en vooral gezellige week. Ik wil alle deelnemers danken voor hun inzet en enthousiasme.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties