In 2017 was ik voor de tweede keer op Lofoten met Hetwie. Een fantastische fotoreis die we met ons tweeën uitgestippeld hadden. Toen al speelde de wens om met een groep enthousiaste fotografen daar naar toe te reizen. Een echte fotoreis, met mijzelf als organisator, reisleider en begeleider. Dit blogbericht geeft een impressie van de fotoreis: Winter op Lofoten die ik in 2018 voor het eerst organiseerde
Geschatte leestijd: 8 minuten
Het idee van een fotoreis bleef in het achterhoofd spelen tot ik in november 2017 de knoop door hakte en in een paar weken tijd een reis wist samen te stellen en te organiseren. Er waren voldoende fotografen geïnteresseerd, en uiteindelijk had ik een groep van vijf deelnemers bij elkaar die in februari 2018 met mij een week op Lofoten doorbrachten.
Verwacht het onverwachte
Hoe goed alles ook voorbereidt wordt, er zal altijd iets nèt iets anders verlopen dan verwacht. Deze reis was daarin geen uitzondering. Vertraging met het vliegtuig (vanwege sneeuw ruimen op de luchthaven van Oslo) en daardoor een te korte overstap in Oslo had het gevolg dat de koffers niet met hetzelfde vliegtuig in Evenes arriveerden.
Daar lag de eerste echte taak voor mij als reisleider; zorgen dat de koffers op de juiste plek afgeleverd zouden worden. Gelukkig arriveerden de koffers die nacht bij het hotel in Harstad zodat we de volgende dag onze spullen compleet hadden.
Dit alles had wel het gevolg dat we de eerste avond het Noorderlicht moesten fotograferen zonder jas, zonder handschoenen en – niet onbelangrijk – zonder statief. Daar kreeg ik al de tweede taak; helpen met de instellingen om dit prachtige natuurverschijnsel toch vanaf de haven van de stad te fotograferen, met de hulp van meerpaaltjes, rotsen, plankjes en bevroren sneeuwhopen.
Tussen reis en workshop in
De reis naar Lofoten was geen workshop of masterclass. Niettemin heb ik toch iedereen daar waar gewenst, of nodig, op weg geholpen. Het was voor mij heel belangrijk om ervoor te zorgen dat elke deelnemer met geslaagde foto’s thuis zou komen. Natuurlijk was het Noorderlicht fotograferen voor velen een belangrijk doel van de reis. Voor mijzelf was het Noorderlicht een bonus, en waren de landschappen het belangrijkste doel. Ik zocht naar lijnen en vormen in de stranden en vergezichten.
Stranden zoals Skagsanden, Uttakleiv en Haukland stonden natuurlijk op de planning. Ook plaatsen zoals Svolvær en Henningsvær had ik in de route meegenomen. Uiteraard mocht Hamnøy niet ontbreken, met het klassieke uitzicht vanaf de brug over de fjord en de rorbuer die aan de waterkant te zien zijn.
Een prachtig verblijf in een rorbu
Voor het verblijf had ik een een rorbu vlak bij de stad Leknes geboekt. Van daaruit was het eenvoudig om de meeste interessante plekken te bereiken zonder extreem lange reistijden. Ik had een ruwe planning gemaakt met voldoende flexibiliteit om er van af te wijken. Zo konden we per dag, afhankelijk van de weersvoorspellingen, bepalen wat we gingen doen.
Veel sneeuw lag er dit keer niet. De temperaturen schommelden tussen de -1°C en -9°C. Vooral in de wind kon de gevoelstemperatuur heel wat lager liggen. Ondanks dat was het goed vertoeven op de diverse stranden, waar er voldoende fotografische mogelijkheden waren om uren door te brengen.
De foto’s in dit blogbericht geven een goede impressie van de fotoreis: Winter op Lofoten. Vooral de inkomende vloed met golven die stuk sloegen op de rotspartijen waren een dankbaar onderwerp. Maar ook patronen op het strand en bevroren waterstroompjes boden veel mogelijkheden. Wie het te koud kreeg kon altijd toevlucht vinden in de ruime personenbus.
Het noorderlicht spektakel
Wat betreft het noorderlicht werden we absoluut niet teleurgesteld. Op de eerste avond in Harstad was de intensiteit al voldoende om het groene licht met het blote oog te kunnen zien. De avonden en nachten die volgden kregen we veel gelegenheid om het noorderlicht te fotograferen. Dat kon zowel op de plek waar we verbleven, als op de stranden van Storsandnes. Maar ook tussen de rotsen naast het strand van Vik, zoals deze impressie van de fotoreis: Winter op Lofoten laat zien.
De meest indrukwekkende noorderlicht ervaring was op een bergpas met vrij uitzicht op de stad Leknes, wat een onuitwisbare herinnering bij iedereen achter heeft gelaten. Daar heb ik dan ook een groepsfoto met het noorderlicht op de achtergrond gemaakt.
Toen we aan het einde van de reis wederom in Harstad logeerden, mochten we de foto’s die op de eerste avond zonder statief gemaakt waren nog eens overdoen met het prachtige noorderlicht boven Vågsfjorden en de haven.
Een succesvolle reis
De reis naar Lofoten is een heel succesvolle onderneming geworden, met veel complimenten over de rorbu waar we verbleven en veel mooie foto’s van de fantastische locaties op de eilanden. Deze impressie van de fotoreis: Winter op Lofoten laat ook zien dat we veel geluk hadden met het noorderlicht.
Hieronder staat een impressie van de week, met een selectie van foto’s die door de deelnemers zijn gemaakt. Ik wil hierbij iedereen (nogmaals) bedanken voor een geslaagde en gezellige fotoreis.
De foto’s in de collages zijn een (bijna) willekeurige greep uit de foto’s van alle deelnemers (Jeffrey, Marga, Sylvia, Sandra en Ronald) en mijzelf. Ze zijn met toestemming geplaatst.
Wil je meer foto’s zien van deze reis? Dan kan dat in het blog bericht Een selectie foto’s van Winter op Lofoten 2018
[…] 2018 organiseerde ik mijn eerste fotoreis naar Lofoten. Dit was een groot succes dat een vervolg kreeg. In februari 2019 vertrok ik voor de tweede keer […]
[…] om iets met die beweging in een foto te doen. Zo ook op de de stranden van Lofoten waar ik tijdens de fotoreis met mijn groep fotografen ben geweest. Het spel van de branding tussen de rotspartijen op Uttakleiv, Skagsanden, Myrland en […]
Oooh, wat had ik daar graag bij geweest. Wat een geweldige foto’s! Bedankt voor het delen. Prachtig!!
Dank je voor je reactie Jeannet.
Volgens jaar wil ik wederom met een groep gaan. Je bent welkom.